Leen Dendievel met Kinderwens op Eén (21.25 uur)

Leen Dendievel met Kinderwens op Eén vanaf vanavond (dinsdag 7 april) om 21.25 uur. De actrice/schrijfster/presentatrice gaat op zoek naar het antwoord op de vraag ‘waarom heb jij (g)een kinderwens?’. Een programma waar ik persoonlijk heel erg naar uit kijk!

Twijfelmoeder

Dat ik zo naar Kinderwens van Leen Dendievel uitkijk, heeft natuurlijk met mijn achtergrond te maken. Ik ben namelijk niet alleen de beheerder van dit blog, maar ook de schrijfster van De twijfelmoeder (en bijbehorende blog voor vrouwen die twijfelen over hun kinderwens).

Loes van den Heuvel

Ze heeft drie uitzendingen gemaakt, waarin we – zo is uit de voorstukjes gebleven – ook een bekend gezicht voorbij zien komen. Actrice Loes Van den Heuvel, die we natuurlijk allemaal kennen als Carmen uit FC De Kampioenen, vertelt in een fragment dat ze nooit een kinderwens heeft gehad en dus bewust kinderloos is.

“Misschien eventjes wel, maar het is vrij vlug overgegaan. Het ideale plaatje was er. Ik had toen een relatie van twintig jaar. En hij stelde de vraag: ik wil een kind van jou. Daar stonden we dan. Ik wil een kind van jou. Ja, maar wil ik dat wel? Het was moeilijk om daarachter te komen.” Verder zegt ze: “Dus daar is dan bewust niks van in huis gekomen.” Bekijk het onderstaande fragment, of lees het uitgebreidere artikel hier over.

Kinderwens

Leen Dendievel is actrice, schrijfster, vrouw van zanger Udo en dochter van. Maar ze is geen moeder en wil dat ook (nog) niet zijn. Ze voelt de spreekwoordelijke biologische klok niet. Het Eén-programma Kinderwens vertrekt vanuit haar eigen vaststelling dat ze nog geen kinderen wil. Leen kaatst graag de vraag terug: “Waarom wel?” Waarom willen de meeste mensen kinderen? En waarom zij zelf niet? Leen Dendievel voelt wel een enorme sociale druk om aan kinderen te beginnen. 

Egoïstisch of spijt?

“Ben ik egoïstisch omdat ik geen kinderen wil? Zal ik er nog spijt van krijgen? Wat krijg je terug van een kind dat het zo hard de moeite waard maakt? Ligt het enkel aan mij of zijn er nog zielsverwanten zoals ik: mensen die heel graag kindjes zien, maar er zelf geen op de wereld willen zetten?”, aldus Leen Dendievel.

Tegenstrijdige gevoelens

Leen Dendievel gaat vervolgens op bezoek bij mensen met en zonder kinderwens. Ze praat vrijuit over alle tegenstrijdige gevoelens die erbij horen. Wat als je het niet voelt? En wat als je wel een kinderwens voelde, maar het ouderschap niet geworden is wat je dacht? Of wat als je net wel een sterke kinderwens hebt, maar die niet in vervulling kan laten gaan? Het programma vertrekt vanuit het standpunt van Leen Dendievel, maar gaat vervolgens breder. 

“Wat ik vooral geleerd heb, is dat iedereen gewoon zijn gevoel volgt en dat er bij een kinderwens geen ratio komt kijken”, vertelt Leen Dendievel.

Drie afleveringen Kinderwens

Kinderwens van Leen Dendievel telt drie afleveringen. In iedere uitzending bespreekt ze een ander thema. Zo gaat het in de eerste aflevering om de vraag: hoe ga je om met commentaar van anderen? Waarom doen koppels zo veel moeite om een kind te hebben, wordt in de tweede aflevering besproken. En tot slot: wat als je geen vrije keuze hebt? Meer over de inhoud van de afleveringen van kinderwens lees je hier.

Kinderwens is een programma van De Filistijnen voor Eén: vanaf dinsdag 7 april om 21.25 uur op Eén. Wil je meer over Leen Dendievel lezen, klik dan hier.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 april 2020 /