Watskeburt met de Nederlandstalige muziek?

Watskeburt met de Nederlandstalige muziek? Nou, die is weer helemaal hip & happening. Journalist en muziekfanaat Peter Van Dyck heeft met zijn nieuwe boek – Watskeburt, Lage Landen? Een eigenzinnige canon van het Nederlandstalige lied – een ware eregalerij van het Nederlandstalige lied samengesteld.

Nederlands en Vlaams

Peter Van Dyck groef hiervoor in leven en werk van bekende helden, vergeten goden en rijzende sterren aan het Nederlandse en Vlaamse muziekfirmament: van volkszangers en cabaretiers tot polderrockers, beatniks, nederpoppers en frithoppers. Het resultaat is een cultuurgeschiedenis die de brug slaat tussen jong en oud, Nederlands en Vlaams, levenslied en hiphopbeat. Wat leuk is, is dat je in dit boek meer leest over de ontelbare kruisbestuivingen tussen Vlaanderen en Nederland. Iets wat we nu in de film en tv-wereld ook steeds meer zien.

Moedertaal weer hip

Spinvis, Eefje de Visser, Zwangere Guy, Het Zesde Metaal, Fulco, Merol, Roxeanne Hazes en Snelle; dit zijn de artiesten van dit moment. Het is (weer) hip om in onze moedertaal te zingen. Dat zie je wel aan Racoon, die jaren na Oceaan toch gezwicht zijn voor een volledig Nederlandstalig album. Wat nu gebeurt, is kenmerkend voor de diversiteit die het Nederlandse lied altijd al heeft gesierd. Maar ook voor de evolutie die het lied de afgelopen 75 jaar heeft doorgemaakt. Die evolutie is op een overzichtelijke en meeslepende manier in kaart gebracht door Peter Van Dyck.

Interviews met sleutelfiguren

Het standaardwerk Watskeburt, Lage Landen. Een eigenzinnige canon van het Nederlandstalige lied bevat uitgebreide en verhelderende interviews met sleutelfiguren als Boudewijn de Groot, Guido Belcanto, Herman van Veen, Kommil Foo, Raymond van het Groenewoud, Rick de Leeuw, Henny Vrienten, Kris Wauters, Eva De Roovere, Roosbeef, Bart Peeters, Stef Bos, Spinvis en Flip Kowlier. In dit boek vertellen zij over hoe inspiratie werkt. Maar ook over hoe een stroeve zangtaal de creativiteit aanzwengelt. En over de frappante overeenkomsten tussen levensliedzangers en hedendaagse rappers.

Peter Van Dyck

Peter Van Dyck (1965) is allround journalist en tekstschrijver. Hij was tussen 1989 en 2006 muziekjournalist bij het jongerentijdschrift Joepie en het weekblad Knack-Focus. Daarna schreef hij over zowel management, mobiliteit, technologie en wetenschappelijk onderzoek als over sport, cultuur, lifestyle en human interest, maar zijn passie voor muziek delen met anderen blijft een missie, getuige het boek Watskeburt, Lage Landen?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 januari 2020 /