Taboe van Philippe Geubels op RTL 4 en Videoland

Taboe van Philippe Geubels wordt vanaf vanavond uitgezonden op RTL 4. De aflevering start iedere zaterdagavond om 21.30 uur. Als je Videoland hebt, kun je de afleveringen ook daar terug kijken. Je kunt nu dan zelfs al de eerste twee afleveringen bekijken. Dat hebben wij vanavond gedaan. En echt: dat hakt er in. Zelfs als je niet van de stijl van cabaretier Philippe Geubels houdt, dan zul je hem waarderen als presentator van dit indrukwekkende programma.

Lachen met taboes

Taboe was begin vorig jaar te zien op Eén. Met deze show wil de cabaretier lachen met mensen waar je eigenlijk niet om mag lachen. Dat doet hij uiteraard niet zonder uitgebreid vooronderzoek. Elke week ontvangt hij daarom vier gasten in zijn vaste vakantiehuis in Westouter. Hij luistert naar de verhalen van zijn gasten, bespreekt hun gevoeligheden, verkent met hun de omgeving en leert ze – op een voor de kijker in ieder geval – ongedwongen manier kennen. Een beetje alsof je mensen treft op vakantie waar je het goed mee kunt vinden en zo het gesprek met elkaar aan gaat.

Comedy show

Het zou geen programma van Philippe zijn als humor tijdens de vakantieweek ook geen onderdeel zou zijn. Zijn gasten trekken er dan ook op uit met een verborgen camera en moeten een opdracht uitvoeren a la foute vrienden. Denk aan hun gehandicaptenparkeerkaart verkopen of kankerpatiënten die voor het goede doel sigaretten verkopen langst de deur. Natuurlijk maakt hij tijdens de week zelf ook al de nodige grappen, maar zijn show doet hij vervolgens in NTGent. Niet alleen zijn nieuwe vrienden zitten in de zaal; ook anderen die hetzelfde meemaken zijn uitgenodigd.

Intense ervaring voor Philippe Geubels

Philippe Geubels zei zelf in aanloop naar de uitzendingen op Eén het volgende over zijn show (dat deed hij in het persbericht van Eén, waarin dit programma destijds werd aangekondigd). “Dit programma maken was een heel intense ervaring. De mensen die ik op dit avontuur heb leren kennen, hebben mijn blik enorm verruimd. Mijn doel met dit programma is dus absoluut niet om deze fantastische mensen te kwetsen, maar net om hén te laten lachen om hun situatie. In een tijdsgeest waarin het als komiek soms op eieren lopen is, was dit programma een serieuze uitdaging. Maar net daarom is het broodnodig.”

Fysieke beperking

In de eerste aflevering maak je kennis met mensen met een fysieke beperking. Vier indrukwekkende verhalen van jonge mensen, waarvan er drie door een noodlottig ongeval fysiek beperkt zijn. De 37-jarige Ken is van zijn tenen tot aan zijn kin verlamd, nadat hij als turnleraar met zijn nek op de stalen rand van een trampoline viel.  De 20-jarige Manon die aangereden is en daardoor aan de ene kant van haar lichaam verlamd is geraakt en een andere stem heeft gekregen. De dertigjarige Thibaut die al slaapwandelend van de zevende verdieping van een hotel viel en daarbij zijn rechterbeen verloor en de linkse zwaar beschadigde. En tot slot de 23-jarige Hendrik die geboren is met dwerggroei. Dit is meteen een van de meest zichtbare taboes in dit programma van Philippe Geubels. Doordat de aandoening opvalt, worden ze aangestaard, nagekeken en zelfs behandeld alsof ze mentaal ook niet meekunnen. Als je een fysieke beperking hebt, merk je dat er vaker over dan mét je wordt gepraat.

Ongeneeslijk ziek

Als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent, blijft niet het zelfde. Je moet niet alelen aan de slag om je ziekte de baas te zijn of zo draaglijk mogelijk te houden. Je moet ook het taboe rondom je ziekte te lijf gaan. Familie en vrienden durven plots geen vragen te stellen over de ziekte: waarover je niet spreekt, bestaat ook niet. In deze aflevering – die als tweede wordt uitgezonden – maak je kennis met de 52-jarige Danny en zijn vrouw Nicole. Hij heeft ALS. Verder zijn er drie dames te gast: de 21-jarige Demi met mucoviscidose (taaislijmziekte), de 46-jarige Mireille die vijf jaar geleden hoorde dat ze nog maar één jaar te leven had en de 54-jarige Hilde met eierstokkanker in een vergevorderd stadium.

In welke volgorde de taboes verder worden besproken, durf ik niet te zeggen. Maar ik heb alvast de gasten voor je op een rijtje gezet. Je zult het met me eens zijn dat het stuk voor stuk onderwerpen zijn die boeien. Vragen we ons tenslotte allemaal niet af hoe het is om te moeten leven met een bepaalde ‘taboe’.

Blind en slechtziend

Mensen die blind worden geboren of van wie het zicht tijdens hun leven zo sterk verslechtert dat ze uiteindelijk niets meer zien, zijn of worden vaak erg afhankelijk van anderen om hun leven in te richten. In een wereld waar het visuele zo belangrijk is, is blind of slechtziend zijn een bijzonder zware beperking. Wie blind werd geboren, zoekt vaak naar meer, terwijl mensen die blind worden een rouwproces doormaken. Ontdekt hier meer over door kennis te maken met Julius (68, werd blind in een tijd dat mensen nog geloofden dat dat een straf van God was), Ruben (38, wordt langzaam blind door de aandoening retinitis pigmentosa), Sacha (47, blind geboren), Rik (65, blind door twee bizarre ongelukken) en Stéphanie (24, zwaar slechtziend).

Obesitas

Misschien is de aflevering over obesitas wel degene die onze ogen het meest gaat openen. Tenslotte heeft de maatschappij nogal een sterke mening over zwaarlijvigheid. Zwaarlijvige mensen krijgen namelijk bijna altijd het verwijt dat het allemaal aan zichzelf ligt. We kennen de uitspraak ‘elk pondje gaat door het mondje’ vast allemaal wel. Mensen met obesitas worden vaak gepest als ze jong zijn en blijven zich als volwassene vaak erg schamen voor hun uiterlijk omdat het niet overeenkomt met het heersend schoonheidsideaal. Daar zijn recent ook twee interessante boeken over verschenen: Op je lijf geschreven en Knap voor een dik meisje. Maak kennis met Pieter (32, die inziet dat zijn gezondheid lijdt onder zijn gewicht), Laura (42, die haar zwangerschapskilo’s maar niet kwijt raakt, wat ze ook probeert), Evelyn (27, die moeite heeft met haar zelfvertrouwen) en Sandra (45, die al zolang als ze zch kan herinneren zwaarlijvig is).

Armoede

Steeds meer mensen leven onder de armoedegrens. Los van het financiële aspect, heeft leven in armoede op persoonlijk vlak vaak verregaande gevolgen. Mensen in armoede krijgen vaak het verwijt dat ze de problemen aan zichzelf te danken hebben, of niet genoeg moeite doen om eruit te klimmen. Het stigma rond armoede is groot en blijft vaak aan iemand kleven, zelfs nadat de financiële problemen van de baan zijn. In deze aflevering ontmoet Philippe Geubels weer vier mensen met een uiteenlopend verhaal. Zo belandde de goedopgeleide Marie-Helene (48) in armoede nadat haar voetreflexologie en coachingsbedrijf over de kop ging. De 52-jarige Danny groeide op in een kansarm gezin. Nicole (73) erfde na de dood van haar man 2,5 miljoen Belgische frank schulden. En tot slot voedde de 48-jarige Nancy voor een groot gedeelte haar eigen broers en zussen op.

Geaardheid

Wist je dat ‘homo’ het meest gebruikte scheldwoord is op Vlaamse speelplaatsen? Ja, in deze tijd blijken er ook rondom geaardheid en gender nog de nodige taboes te zijn. Bizar he, want mensen van hetzelfde geslacht mogen al jaren met elkaar trouwen en kunnen samen kinderen krijgen/adopteren. Toch blijft veel onbesproken. Holebi’s moeten zich blijven verantwoorden voor hun geaardheid, en lopen binnen hun familie- en vriendenkring nog vaker tegen een muur dan algemeen wordt gedacht. In deze aflevering Nelson (27), die opgroeide in een omgeving die vijandig stond tegenover iedereen die anders was. De 65-jarige Roos had zelfs al een gezin toen ze na haar veertigste verliefd werd op een jonge vrouw. Marie (22) voelt zich eenzaam door haar geaardheid. En de 32-jarige Jaouad besefte al vroeg dat een andere geaardheid taboe was in zijn Marokkaanse omgeving.

Racisme

We weten allemaal dat grappen over mensen me een andere huidskleur echt not done zijn. Met de hele discussie om Zwarte Piet is racisme natuurlijk een hot item. Toch wordt er aan de bar vaak nog mee gelachen. Mensen weten vaak nog steeds niet goed wat ze mogen benoemen en waarmee ze mogen lachen. Clichés zijn vaak kwetsend, maar kunnen ook een beginpunt zijn om het over de maatschappij van vandaag te hebben. Maak kennis met San-Ho (48) uit Zuid-Korea, Wilson (24) uit Rwanda, Ali (27) uit Iran, Ilias (23) die Marokkaanse roots heeft, maar in België is geboren en de half Turkse 33-jarige Fatih. Allemaal hebben ze heel bijzonder verhaal.

Psychische problemen

Mensen met psychische problemen krijgen al snel het stempeltje ‘gek’. Als iemand ernstig ziek is, leven we allemaal mee, maar bij geestesziekten is dat heel anders. Een aandoening die iemands persoonlijkheid uit balans brengt, is voor veel mensen in de omgeving van de patiënt nog steeds angstaanjagend. Philippe Geubels brengt in deze aflevering een week door met vier gasten met een heel uiteenlopend verhaal. Zo kreeg de 32-jarige Maarten op zijn zeventiende een depressie. Lieve (41) lijdt al vanaf haar tienerjaren aan een bipolaire stoornis. Wouter (27) heeft een psychose gekregen na drugsgebruik en de 65-jarige Veerle heeft enorme controledrang.

Philippe Geubels

Philippe Geubels is niet alleen in Vlaanderen een populaire cabaretier ook in Nederland trekt hij al jaren volle zalen. Hij is hier ook steeds vaker op tv te zien. Zo hebben de Videoland-gebruikers al kennis met hem kunnen maken in zijn eerste tv-serie Geub. Wanneer de afleveringen op RTL te zien zullen zijn, durf ik niet te zeggen. Je kunt in ieder geval wel vanaf dinsdag 3 september om 21.30 uur op Eén kijken.

Kat Steppe en Panenka

Taboe is een programma van productiehuis Panenka, waarbij Philippe Geubels samen heeft gewerkt met Kat Steppe. En dat is echt een straffe madame (zoals ze in Vlaanderen zeggen). Ze maakte twee documentaires over bijzondere plekken in de streek waar ze opgroeide: Bedankt en merci (2010) en Ik vergeet u nooit (2011) werden beide erg goed onthaald. Met productiehuis Panenka werkte Kat voor een eerste keer samen in 2015 aan Een kwestie van geluk, een tiendelige documentairereeks voor Eén. Het  programma won in 2016 de Ha! van Humo, de diversiteitstrofee van VRT in de categorie Televisie en in december 2017 de SABAM award. Met het Eén-programma Goed volk won Kat de Prix d’Europe in Berlijn voor beste documentaire en onlangs ook de Ha! Van Humo 2017.

Panenka is daarnaast ook de producerende partij die achter de succesreeks Over Water zit. Als je die reeks van Tom Lenaerts en Kato Maes nog niet kent, dan moet je echt hier even verder lezen. Helaas in Nederland nog nergens online te zien via de streamingdiensten, maar gelukkig is hij op dvd uitgebracht. Wanneer het tweede seizoen wordt uitgezonden lees je natuurlijk meteen op Vlaams Kijken als we dat weten.  

Tweede seizoen Taboe

In België kan men rekenen op een volgend seizoen van Taboe. Op 21 juni plaatste Philippe Geubels namelijk een filmpje op zijn Facebook-pagina waarin hij op zoek is naar personen die mee willen doen aan het tweede seizoen. Hij zoekt: bejaarden, mensen met een afwijkend uiterlijk, mensen die een groot falen met zich meedragen, mensen die geworsteld hebben met een verslaving, mensen met afwijkend seksueel gedrag, vrouwtjes die kwaad worden van de term ‘vrouwtjes’, mensen die ongewild kinderloos zijn en flikken (ofwel: politieagenten).

Foto: VRT.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

31 augustus 2019 /