Magalie Alpaerts vertelt over onterechte beschuldiging kindermisbruik

De Belgische juf Magalie Alpaerts vertelt over de onterechte beschuldiging van kindermisbruik in de documentaire Zouden ze het weten. Op het moment van de beschuldiging was ze 23 jaar en kreeg ze zelfs doodsbedreigingen aan haar adres. Haar levenslange droom om kleuterjuf te zijn, werd verwoest. Regisseur Kim Faber volgt haar in deze bijzondere 2Doc, die vanavond (dinsdag 13 oktober) om 22.40 uur wordt uitgezonden bij VPRO op NPO 2.

Hoe ga je verder na onterechte beschuldiging van kindermisbruik?

De kranten staan er destijds vol mee: ouders beschuldigen een kleuterjuf van De Blokkendoos in Antwerpen van misbruik. Maar achter die berichten gaat ook een heel persoonlijke verhaal schuil. Waar vind je de kracht om door te gaan als de maatschappij zijn oordeel al klaar heeft? Ze mag dan onterecht beschuldigd zijn; hoe kijken andere ouders daar naar? Na zes jaar probeert Magalie Alpaerts het opnieuw als juf. Gaat het haar ondanks alles lukken? In de documentaire Zouden ze het weten, zien we hoe het het eerste jaar terug voor de klas vergaat voor Magalie Alpaerts.

Intiem portret

Hoe pak je de draad weer op nadat je leven kapot is gemaakt? Hoe overwin je je eigen demonen? Als iedereen zijn mening over je klaar heeft, hoe blijf je dan bij jezelf en houd je vast aan je eigen dromen? Een intiem portret waarin de impact van een onterechte beschuldiging duidelijk wordt.

Onterecht beschuldigde kinderjuf Magalie Alpaerts

In 2013 werd Magalie Alpaerts – die toen les gaf op de Antwerpse school De Blokkendoos – door enkele ouders onterecht beschuldigd van kindermisbruik. Nu doet ze haar verhaal. Magalie Alpaerts: “Er zijn mensen die meegaan in dat verhaal en je echt kapot willen maken. Je volgt het ook op sociale media en op Facebook en de reacties die mensen daar op zetten moet je eigenlijk niet lezen… Maar ik deed dat dan toch. En de reacties die je dan soms krijgt dat is echt, dat is echt niet normaal. Constant die angst dat mensen mij gaan herkennen en daar iets mee gaan doen. Dat ze voor de deur zouden staan, of gewoon op straat zouden zeggen: O, dat is die juf die die kinderen heeft aangerand… we gaan haar nu gewoon afmaken. En dan denk je: Zal ik wel naar buiten gaan, is dat wel een goed idee?”

Kim Faber over Zouden ze het weten

Regisseur Kim Faber: “Wanneer je eenmaal verdacht bent geweest van een (zeden)delict kom je moeilijk van het stempel dader af, ondanks een vrijspraak. Er heerst nog vaak het beeld ‘waar rook is, is vuur’. Met de snelheid waarmee nieuws tegenwoordig wordt verspreid weet iedereen binnen een minuut wanneer iemand verdacht wordt van een strafbaar feit. De publieke opinie lijkt niet meer te worden gevormd door een rechtszaak, maar wordt vaak ver daarvoor al gevormd door posts die wij voorbij zien komen op bijvoorbeeld Instagram, Facebook of Twitter. Met de groeiende aanwezigheid van social media lijkt dit een steeds groter maatschappelijk probleem te worden.”

De 2Doc kort: Zouden ze het weten is een film van Kim Faber, geproduceerd door de VPRO voor 2Doc, met steun van het NPO-fonds. Meer info: 2doc.nl/zouden-ze-het-weten.

Foto: VPRO.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 oktober 2020 /