Vlaming Thomas Hertog in Zomergasten 2023 bij Theo Maassen
De Vlaamse kosmoloog en hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven Thomas Hertog is vandaag – zondag 23 juli 2023 – de eerste gast in VPRO Zomergasten 2023. Theo Maassen, dit jaar de presentator van deze zomerklassieker, interviewt hem over zijn ideale televisieavond. Ontdek hier alles over Thomas Hertog bij Zomergasten 2023.
Thomas Hertog & Theo Maassen
Theo Maassen* over Thomas Hertog: “Ik smulde altijd van films die zich afspeelden in de ruimte: Alien, 2001: A Space Odyssey, Contact, Interstellar. Mooi, maar verzonnen verhalen. Nu heb ik de kans om met iemand te praten die écht weet hoe het eraan toegaat in de kosmos. Ruimte, zwaartekracht, de oerknal, kwantummechanica, buitenaards leven, zwarte gaten. Ik wil het begrijpen. Ik wil het weten.”
Vlaming Thomas Hertog in Zomergasten 2023
Thomas Hertog* over Zomergasten: “We kijken op deze zomeravond met ruim vizier naar de toekomst, naar mogelijke buitenaardse levensvormen en de intrede van artificiële intelligentie in de wetenschap. We wagen ons in de magische open ruimte waar wetenschap en kunst elkaar raken, tastend naar die mysterieuze ‘ongrond’ van waaruit beide opborrelen. Ik hoop de kijker te laten ervaren wat de wetenschap ons vandaag leert over de plek van onze mens in dit immense universum.”
Thomas Hertog
Thomas Hertog is kosmoloog en hoogleraar theoretische natuurkunde aan de KU Leuven. Hij geldt als een van de belangrijkste kosmologen van deze tijd. Twintig jaar lang onderzocht hij met mentor en goede vriend Stephen Hawking de oorsprong van het heelal. Thomas Hertog promoveerde aan de Universiteit van Cambridge en werkte daarna aan de Universiteit van Californië en aan het Centre Européenne pour la Recherche Nucléaire (CERN) in Genève. Hij is getrouwd met ingenieur Nathalie Boes. Samen hebben ze vier kinderen. Ze bewonen met vier andere gezinnen een geitenboerderij in Bousval in Waals-Brabant.
Het opstaan van de tijd
Recent schreef hij de internationale bestseller Het ontstaan van de tijd*, waarin hij hun laatste ideeën uitwerkt en een revolutionaire kijk op mens en kosmos presenteert. Eén waarin blijkt dat tijd waarschijnlijk een illusie is en vaste natuurwetten niet bestaan. Het boek is vertaald in 27 talen.
Kwantumkosmologie
Thomas Hertog werkt in het duizelingwekkende onderzoeksgebied van de kwantumkosmologie: de tak van de theoretische natuurkunde die zich bezighoudt met de prilste fase van het heelal, met de vraag naar hoe het allemaal begon. Een vraag die Albert Einstein nooit wist te beantwoorden. De belangrijkste drijfveer in zijn werk is naar eigen zeggen ‘het mysterie, het wonder van het universum.’
Stephen Hawking
Net als zijn leermeester, de wereldvermaarde astrofysicus Stephen Hawking, neemt Thomas Hertog graag het podium om deze verwondering over te brengen aan het grote publiek. In Nederland presenteerde hij zijn boek in Paradiso, hij maakte met het Brussels Philharmoniceen muzikaal programma over de kosmos en stond in New York op de planken met een theatervoorstelling over AI en aliens. Zijn talent om complexe materie toegankelijk te maken werd opgemerkt in de media, hij was te gast bij verschillende talkshows en televisieprogramma’s.
Thomas Hertog & Stephen Hawking
Wiskunde was Thomas Hertogs eerste liefde. Het zat in hem, zegt hij, hij was als kind al met cijfers aan het spelen. En dat terwijl zijn ouders, beiden taalkundigen, ‘absoluut ongeletterd waren wat wiskunde betreft’. Hoewel het een studie natuurkunde aan de KU Leuven werd, stoomde Thomas Hertog alsnog door naar Cambridge voor de 150 jaar oude master ‘Part III of the Mathematical Tripos’, een zeer geavanceerde wiskunde-opleiding. Als beste student van zijn lichting kwalificeerde hij zich als promovendus van Stephen Hawking*. De twee vonden elkaar in hun filosofisch-wetenschappelijke benadering van de kosmos, in hun denken over God en aliens, en in hun zorgen over artificiële intelligentie en de toekomst van de menselijke soort.
Reizen naar Iran en Afghanistan
Thomas Hertog reist graag, het liefst naar het Midden-Oosten. Zijn reizen naar Iran en Afghanistan openden zijn ogen voor een andere, mystieke benadering van de werkelijkheid. Het bewees voor hem dat er meer bestaat dan de westerse hang naar objectiviteit en determinisme in de wetenschap. Hij ontwikkelde een open blik die hem tekent als wetenschapper.
VPRO Zomergasten 2023
VPRO Zomergasten is een drie uur durend live interviewprogramma gebaseerd. Het idee is in 1988 al bedacht. Bekende gasten uit cultuur, wetenschap en bedrijfsleven worden uitgenodigd om hun favoriete televisieavond samen te stellen aan de hand van tv- en filmfragmenten en lichten hun keuze toe in een goed gesprek. Dit jaar wordt het gepresenteerd door Theo Maassen.
VPRO Zomergasten 2023 kijken
VPRO Zomergasten 2023 is te kijken vanaf zondag 23 juli om 20.15 uur bij VPRO op NPO2. De korte introducties van de Zomergasten van 2020 en 2021 zijn ook nog via NPO Start en NPO Plus terug te kijken. Wil je dit doen vanuit het buitenland, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.
Foto: VPRO – Reinier van Brummelen
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
23 juli 2023 /
Tips