Documentaire Als de bom valt van Danny Ghosen te kijken
Slachtoffers van Nederlandse bombardementen op IS-doelen in Irak voelen zich in de steek gelaten en vragen om erkenning van hun leed. Dat blijkt uit de documentaire Als de bom valt waarin Danny Ghosen naar Irak reist om familieleden te spreken van mensen die omkwamen bij de Nederlandse aanvallen. Welke prijs hebben zij betaald voor de bevrijding? De documentaire Als de bom valt van Danny Ghosen is vanavond – maandag 21 februari – te kijken om 20.30 uur bij de VPRO op NPO2.
Als de bom valt
In Hawija (Irak) kwamen in de nacht van 3 juni 2015 naar schatting zeventig mensen om het leven na een Nederlandse aanval op een IS-bommenfabriek. Bijna zeven jaar later vertellen nabestaanden aan Danny Ghosen hoe die apocalyptische dag hun leven veranderde. Dat doen ze in de documentaire Als de bom valt, die te kijken is op NPO2 en terug te kijken is via NPO Start. Vanuit het buitenland is dat mogelijk via een VPN Verbinding.
Danny Ghosen zie je dit voorjaar niet alleen op tv met Als de bom valt; iedere zondagavond kun je kijken naar een nieuw seizoen van Danny’s wereld.
Slachtoffers Nederlandse bombardementen op IS-doelen
Meneer Abdullah Saleh verloor vijf kinderen, zijn vrouw en een nichtje. Zijn oudste dochter stierf in zijn armen op weg naar het ziekenhuis. Hij probeert zijn leven opnieuw op te bouwen in Tikrit. De jonge Omar is boos op de Nederlanders. Zijn gezicht is verbrand en de kinderen in de klas pesten hem. Zijn vader is ten einde raad. Hij heeft geen geld voor de behandeling. “Waarom hebben ze ons gebombardeerd?”, vraagt hij. “Ze wisten toch dat er mensen woonden?”
Burgerslachtoffers
Ondanks dat Nederland erkent dat er burgerslachtoffers zijn gevallen, weigert ze vooralsnog iedere aansprakelijkheid. “Het wordt tijd dat de Nederlandse overheid haar verantwoordelijkheid neemt”, stelt de burgemeester van Hawija. Na zeven jaar vechten hij en de bewoners nog steeds om erkenning, en vragen zij om een schadevergoeding voor de stad die in puin ligt en de levens die verwoest zijn.
Stijd tegen IS
De luchtaanvallen werden door de internationale coalitie omschreven als de ‘meest precieze in de geschiedenis van oorlogsvoering in de lucht.’ Ook Nederland deed mee aan de strijd tegen IS. In vier jaar tijd gooiden Nederlandse straaljagers meer dan 2.000 bommen op Irak en Syrië. In totaal voerde de coalitie 35.000 aanvallen uit. Onduidelijk is hoeveel burgers daarbij gedood zijn. Het officiële getal staat op 1.410 maar mensenrechtenorganisaties spreken van een veelvoud en klagen over een gebrek aan transparantie van de deelnemende landen. De Nederlandse regering heeft – na onthullingen van journalisten van onder meer NRC, NOS en Telegraaf, en na druk van de Tweede Kamer – vier ‘incidenten’ toegegeven.
Liesbeth Zegveld
Advocaat Liesbeth Zegveld spant zich ook in voor de rechten van de nabestaanden: “We moeten te hulp schieten, dat is onze plicht.” Je kent haar ook uit de documentaire Gij zult niet doden over de treinkaping bij De Punt.
Foto: VPRO – Bruce Amende
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
21 februari 2022 /
Tips