Documentaire Voorgoed samen over gezamenlijke euthanasie
“We hebben een prachtig leven gehad, we laten geen kinderen achter, we gaan niet zitten wachten tot de aftakeling toeslaat en het leven ellendig wordt”, aldus Loes (88) en Monique (74) in de documentaire Voorgoed samen. Je kunt deze 2Doc van regisseuse Nousjka Thomas vanavond (14 februari) kijken om 22.20 uur op NPO2. Lees hier alvast meer over de documentaire Voorgoed samen.
Documentaire Voorgoed samen
Loes (88) en Monique (74) houden al een halve eeuw zielsveel van elkaar. Maar sinds de dementie van Monique en de spierziekte van Loes zijn ze meer dan ooit afhankelijk van de ander. Ze willen niet ondragelijk lijden en besluiten gezamenlijk uit het leven te stappen. In KRO-NCRV 2Doc: Voorgoed samen volgt regisseuse Nousjka Thomas het stel in de aanloop naar hun gezamenlijke euthanasie. Zijn Loes en Monique voorlopers van een toekomstige generatie die voltooid leven accepteert en mag sterven zonder lijden?
Samen voor euthanasie kiezen
In België schreef schrijfster en actrice Leen Dendievel eerder al het boek Georges & Rita over een stel dat samen uit het leven wilde stappen. De inspiratie kwam van een artikel uit Humo (inmiddels zo’n acht jaar geleden), waarin Anne en François vertelden dat ze samen euthanasie wilden. Ik heb Georges & Rita zelf gelezen en vindt het een aanrader.
Mogen ze samen sterven van SCEN-artsen?
Terug naar de documentaire van Noesjka Thomas. In Voorgoed samen ontdekken we dat Loes en Monique de gesprekken met euthanasie-artsen achter de rug hebben. Nu is het wachten of de SCEN-artsen aan hun wens om samen te sterven tegemoet zullen komen. In de tussentijd ruimen Loes en Monique hun leven op in een boerderij vol herinneringen en spullen. Ze wandelen door de tuin, knuffelen met de poezen en volgen het nieuws.
Eerder schreef ik over de Boos-documentaire over euthanasie bij jongeren en over de Pano-reportage Onrust om euthanasie.
‘Goede dood, is dood die op tijd komt’
Aan tafel met een goed glas wijn duiken ze vol in de oude herinneringen en zijn ze terug in hun jongere jaren toen hun liefde voor het eerst opbloeide. De energie en kracht van Monique houdt Loes fysiek op de been en de heldere geest van Loes wijst Monique de weg. Hun beslissing staat vast. In hun ogen is een goede dood, een dood die op tijd komt.
Afscheid valt zwaar
Nu het einde nadert komen vrienden en familie voor het laatst op bezoek in de boerderij die altijd gastvrij voor hen openstond. Maar het afscheid valt zwaar, want hoe praat je nuchter over de dood als er ook nog gelachen wordt, herinneringen worden opgehaald en genoten van een stuk taart? Huisvriend Jac kan zich inleven in de wens om samen te sterven. Toch schrikt hij als hij ontdekt dat het stel een gifboek met dodelijke mixen in huis heeft gehaald, nadat de huisarts het verzoek voor een gezamenlijke euthanasie in eerste instantie heeft afgewezen.
Voltooid leven
De huisarts verwijst Monique en Loes uiteindelijk naar het Expertisecentrum euthanasie. Hun euthanasiewens viel binnen de grenzen van de huidige euthanasiewet, maar bevindt zich op de rand van voltooid leven. Kan het leven voltooid zijn als je nog geniet van de zon, de wuivende takken aan de bomen, de klanken van Miles Davis en van de geliefde die naast je zit? Zou je de dood niet nog één dagje uitstellen, één weekje, een maand of nog een seizoen? Hoe omhels je elkaar voor de laatste keer en vind je de woorden die betekenis geven aan de vriendschap die je hebt gedeeld?
Documentaire over gezamenlijke euthanasie kijken
Wil je de documentaire Voorgoed samen kijken, over de gezamenlijke euthanasie van Monique en Loes. Dat kan vanavond, maandag 14 februari, om 22.20 uur bij KRO-NCRV op NPO2. Daarnaast zal-ie ook te zien zijn via NPO Start. Vanuit het buitenland is het mogelijk om dit te kijken via een VPN Verbinding (zie hieronder). De documentaire over gezamenlijke euthanasie wordt uitgezonden in de week van de euthanasie van 13 tot en met 19 februari 2022.
Foto: KRO-NCRV
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
14 februari 2022 /
Tips