Docureeks Niets gaat over van Lieven Van Gils en Katrien De Ruysscher
Actrice Katrien De Ruysscher (Thuis, Undercover) en VRT NWS-journalist Lieven Van Gils maken de intieme docureeks Niets gaat over; een eerbetoon aan de slachtoffers van het busongeval in Sierre (Zwitserland). Deze documentaire telt zes afleveringen, waarin bijna tien jaar na het verschrikkelijke ongeluk wordt gesproken met ouders, zussen, broers en gekwetste kinderen. Met deze getuigenissen willen ze een eerbetoon brengen aan de 22 kinderen en 6 volwassenen die om het leven kwamen. Niets gaat over is te kijken vanaf woensdag 2 februari om 20.35 uur.
Busongeval in Sierre (Zwitserland)
Op 13 maart 2022 is het 10 jaar geleden dat ons land ontwaakte met vreselijk nieuws: bij een ongeval met een Belgische bus op de terugweg van sneeuwklassen in Zwitserland kwamen 28 mensen om het leven. 6 volwassenen en 22 kinderen uit twee scholen: basisschool Het Stekske in Lommel en de Sint-Lambertusschool in Heverlee. Voor actrice Katrien De Ruysscher en VRT NWS-journalist Lieven Van Gils werd de gebeurtenis een onderdeel van hun leven. Katrien omdat ze in 2013 in Lommel-Kolonie is komen wonen en Lieven omdat een van de slachtoffers, Meester Frank uit Heverlee, een heel goede vriend was.
Niets gaat over
De Vlaamse omroep Eén staat stil bij deze gebeurtenis in de zesdelige reeks Niets gaat over. Lieven en Katrien zoeken ouders, zussen, broers en gekwetste kinderen in Heverlee en Lommel terug op. Met hun getuigenissen willen ze een eerbetoon brengen aan de overleden kinderen. En staan ze, naast het immense verdriet, ook stil bij de verhalen van hoop en troost. Want alles gaat voorbij maar niets gaat over… Niets gaat over is een programma van Borgerhoff & Lamberigts voor Eén.
Vader Tony Reynders schreef eerder het boek Voor Emma, over zijn dochter die bij het busongeval in Sierre het leven liet.
Katrien De Ruysscher
Actrice Katrien De Ruysscher ken je uit Thuis als Judith van Santen. In Undercover speelde ze de rol van Liesbeth Mertens, de (ex)vrouw van hoofdpersoon Bob Lemmens (Tom Waes). In de docureeks Niets gaat over zien hoe Katrien De Ruysscher in gesprek gaat met betrokkenen. Nu denk je misschien: een actrice in zo’n programma. Het is een logische keuze; Katrien De Ruysscher kwam een jaar na de gebeurtenissen in Lommel-Kolonie wonen. Ze vertelt: “In 2013 ben ik samen met mijn man en drie kinderen verhuisd van het kille Hoboken naar het warme Lommel-Kolonie en sindsdien ben ik een trotse inwoner van deze hechte gemeenschap. Na onze verhuis gingen onze kinderen naar school in ‘t Stekske. Ze kwamen in de klas met broertjes en zusjes van de slachtoffertjes en overlevenden van het busongeval in Sierre, het jaar voordien.”
Trauma
Katrien De Ruysscher vertelt verder: “We woonden voor de eerste keer de herdenking bij… Het was snel duidelijk wat voor immense impact het ongeval had gehad op de Kolonie, hoe getraumatiseerd alle betrokkenen zijn en waren. Door het ongeval, maar ook door de onredelijke aanpak van de media. Intussen is het bijna 10 jaar geleden, 10 jaar waarin ik zelf zag hoe ouders, familie, de hele Kolonie opnieuw probeerde te ademen. Hoe ze gedwongen zijn om verder te leven met het ergste wat je als ouder kan overkomen. Hoe de overlevenden de draad van hun leven probeerden op te pikken. Ik wil een eerbetoon brengen aan de Kolonie, aan die gemeenschap die ondertussen zo erg in mijn hart is gaan zitten… Aan meester Raymond en aan juf Veerle, aan de hele klas… Want we mogen de kinderen niet vergeten, we willen hen herinneren als de prachtige kinderen die ze waren en vooral nog altijd zijn.”
Lieven Van Gils
Ook journalist en presentator Lieven Van Gils heeft een persoonlijk verhaal. Hij vertelt: “Dit jaar zal het 10 jaar geleden zijn dat ik mijn vriend Frank verloor. We speelden elke week samen voetbal. ‘Meester Frank’, zoals hij gekend was in de Sint-Lambertusschool van Heverlee, was een van de 28 mensen die het leven liet bij het tragische busongeval. In al die jaren sinds het ongeval groeide het idee om iets te doen voor meester Frank, zijn nabestaanden, en alle andere slachtoffers van dit vreselijke ongeval. Om te laten zien dat we nog veel aan hen denken en hen nog altijd keihard missen. Hij was zo goed bezig. Zijn leerlingen droegen hem op handen en hij was een geweldige papa voor zijn mooie gezin. Met dit initiatief wil ik die herinnering levend houden. Ik wil laten zien dat wij hem, de kinderen van zijn klas, en alle andere slachtoffers nooit zullen vergeten.”
Hieronder ontdek je alvast meer over de inhoud per aflevering:
Sneeuwklassen als hoogtepunt
In de eerste aflevering van Niets gaat over gaan we terug naar 2012, naar het laatste jaar van de lagere school met zowel in Lommel als in Heverlee de sneeuwklassen als beloftevol hoogtepunt. Ieder jaar kijken de meeste leerlingen uit naar deze reis, die de lagere school symbolisch afsluit. Tien jaar later is dit een terugblik met een heel dubbel gevoel…
Helse week
De tweede aflevering staat stil bij de helse week waarin de ouders terechtkwamen vanaf het moment dat ze het nieuws over het busongeval vernamen. Het waren uren en dagen van nauwelijks voor te stellen onzekerheid, met uiteindelijk voor veel ouders een noodlottige afloop. Hoe onmogelijk is het om vreselijk nieuws te verwerken, waarop je je helemaal niet kunt voorbereiden? En hoe moeilijk is het om nadien terug te leren ademen?
Kinderen die busongeval in Sierre overleefden
Bij het busongeval kwamen 22 kinderen om. De overlevende kinderen hadden dus geluk in deze tragedie. Maar onbeschadigd kwamen ze er geen van allen uit, noch fysiek noch mentaal. Een aantal van hen praat heel open over de moeilijke weg die ze aflegden. De lange revalidatie, de ongewenste aandacht en de hunker om terug een normaal leven te leiden. Maar tien jaar later ook met een toekomst vol dromen. Ze vertellen er meer over in de derde aflevering van Niets gaat over.
Rouwverwerking
Rouwverwerking begint pas als de officiële plichtplegingen achter de rug zijn. In deze aflevering praten drie ouders over de liefde voor hun kind, en de zoektocht om hun leven op een andere, meer zinvolle manier in te vullen. Sommigen maakten radicale keuzes, bij anderen wordt het verdriet en het gemis met de jaren alleen maar zwaarder.
Rouw en relaties
Het verlies van een kind raakt je niet enkel als individu. Ook voor een gezin is het behoorlijk ontwrichtend. Iedereen probeert zijn of haar verdriet aan plaats te geven, en vaak verloopt dat proces niet harmonieus. Sommigen hebben nood om erover te kunnen praten, bij anderen lukt het gewoon niet. Doorheen de jaren is er naast het rouwproces ook een relatieproces bezig. Broers en zussen worden intussen zelf ouders, ouders met verdriet over hun overleden kinderen worden ook gelukkige grootouders… Dit onderwerp staat centraal in de vijfde aflevering van Niets gaat over.
10 jaar later
In de zesde en laatste aflevering van Niets gaat over komen drie koppels aan het woord die terugblikken op de weg die ze de afgelopen 10 jaar hebben afgelegd. Ze slagen erin om vaak holle begrippen als ‘loslaten’, ‘leren verwerken’ en ‘omgaan met verlies’ te counteren of in te vullen op een authentieke manier.
Foto: Eén
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
21 januari 2022 /
Actrice