Tijl Beckand en de Negende van Beethoven | Kan hij dirigeren?
Wist je dat de Negende van Beethoven als een rode draad loopt door het leven van presentator Tijl Beckand? In de zesdelige reeks Tijl en de Negende van Beethoven vertelt hij alles over zijn persoonlijke fascinatie. Maar dit programma is bovenal ook een reis door het leven en het werk van de geniale componist Ludwig van Beethoven. Het programma start vanavond – zondag 19 december – om 19.30 uur op NPO2.
Tijl en de Negende van Beethoven
In de 6-delige reeks vertelt Tijl Beckand alles over zijn persoonlijke fascinatie, reist hij langs verwachte én onverwachte plekken om het verhaal van Beethoven en de Negende Symfonie op kenmerkende wijze te vertellen. Daarnaast gaat de presentator – die we leerden kennen bij De Lama’s – ook de uitdaging van zijn leven aan: het dirigeren van dit mythische meesterwerk.
Kan Tijl Beckand dirigeren?
Dat BN’ers leren dirigeren, is natuurlijk niets nieuws. Dat zien we ook in het programma Maestro. Maar wat wel bijzonder is, is dat Tijl Beckand geen noot kan lezen. Kortom: als Tijl Beckand de Negende van Beethoven wil kunnen dirigeren, dan moet daar flink wat werk aan te pas gaan komen. Om dit te bereiken gaat hij dan ook bijna drie jaar in training bij Jules van Hessen. In concertzaal Amare leidt hij uiteindelijk het Residentie Orkest vanaf de bok tijdens hun uitvoering van de Negende van Beethoven.
Concert Tijl (Beckand) en de Negende van Beethoven
2020 was het Beethovenjaar, maar zijn 250ste verjaardag kon helaas niet groots gevierd worden. Tijl Beckand moest zijn levenslange droom daarom nog een jaar uitstellen. Maar nu gaat hij de Negende symfonie van Beethoven toch echt dirigeren; het concert is op 23 januari om 22.40 uur op NPO 2 te kijken. Bijna drie jaar lang oefende Tijl Beckand onder leiding van dirigent Jules van Hessen, dit zonder een noot bladmuziek te kunnen lezen. Samen met het Residentie Orkest, Toonkunstkoor Amsterdam en solisten Jeannette van Schaik, Maria Fiselier, Linard Vrielink en Frans Fiselier gaat Tijl de uitdaging aan. Gaat het hem lukken om in een zaal vol publiek ruim vijf kwartier het orkest te leiden bij zijn favoriete muziekstuk?
Over presentator Tijl Beckand schrijven we op VlaamsKijken regelmatig. Klik hier voor het overzicht. Hieronder meer over de inhoud van de afleveringen.
Mechelen
In deze eerste aflevering zet Tijl Beckand zijn eerste schreden op het pad van dirigeren en probeert hij een groot orkest te overtuigen van zijn krankzinnige plan. Ook gaat hij in deze aflevering in Mechelen op zoek naar de wortels van de geniale componist Ludwig van Beethoven.
Bonn
In de tweede aflevering van Tijl en de Negende van Beethoven bezoekt de presentator de geboorteplaats van Beethoven…Bonn!…Bonn? Of was het misschien toch ons eigen Zutphen? En we zien hoe Tijl de mysteries van het dirigeren van de Negende probeert te ontrafelen. En dat gaat niet zonder slag of stoot.
Japan
Maar we zien ook dat Tijl naar Japan reist. Daar zijn ze namelijk helemaal idolaat van de Negende. In Tokyo mag Tijl Beckand voor het eerst een stukje dirigeren van de Negende van Beethoven. Dat doet hij voor een Japans studenten orkest.
Leven van Beethoven
In de volgende aflevering (de vijfde alweer) zien we dat Tijl Beckand enorme sprongen maakt als beginnend dirigent. Hij staat zelfs al even op de bok voor het Toonkunstkoor Amsterdam. Helaas gaat het in de vertelling van het leven van Beethoven juist bergafwaarts. Tijl bespreekt zijn doofheid en de rol die dat mogelijk heeft gehad op het componeren.
Laatste aflevering Tijl en de Negende van Beethoven
In deze laatste aflevering werkt Tijl toe naar het grote concert en duikt hij nog dieper in de Negende symfonie. Welke rol speelt het muziekstuk in Japan en waarom was het te horen na de val van de Berlijnse muur?
Foto: Eduardus Lee
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
19 december 2021 /
Tips