Tim den Besten en Nicolaas Veul in de psychiatrie | 100 dagen in je hoofd
Tim den Besten en Nicolaas Veul duiken voor het programma 100 dagen in je hoofd in de wereld van de psychiatrie. Hoe is het om ziek in je hoofd te zijn? Dat ontdekken de VPRO-programmamakers als ze als stagiair aan de slag gaan in de psychiatrische kliniek in Eindhoven. 100 dagen in je hoofd kun je kijken vanaf vanavond – donderdag 21 oktober – om 20.50 uur op NPO3.
100 dagen in je hoofd
Als bijzonder stagiair in een psychiatrische kliniek in Eindhoven verkennen Tim den Besten en Nicolaas Veul wat er omgaat in mensen die kampen met ernstige geestelijke problemen. Wat is dat eigenlijk, wat we in de volksmond ‘gek’ noemen? Tijdens hun stage weten de programamakers niet alleen steeds dieper door te dringen in het hoofd van psychiatrische cliënten. Ze ontrafelen langzaam maar zeker ook de ‘gekte’ in hun eigen hoofd.
Leefwereld begrijpen
Nicolaas Veul: “Tim en ik gaan 100 dagen aan de slag in een psychiatrische kliniek om de leefwereld van cliënten te leren begrijpen. We willen inzicht krijgen in wat het betekent om met een ernstige psychiatrische aandoening te leven en de stigma’s over ‘gekken’ en ‘verwarde mensen‘ in de samenleving te lijf gaan.” Tim den Besten: “Er hoeft helemaal niet zoveel te gebeuren om in een kliniek te belanden. Omdat we met deze serie de kloof tussen‘normaal’ en ‘gek’ willen slechten en begrip willen kweken, kunnen we er niet omheen om ook onszelf te laten zien.”
Psychische problemen
Het aantal mensen met ernstige psychische problemen is in Nederland onverminderd hoog, met lange wachtlijsten in de GGZ en een hoog psychofarmacagebruik tot gevolg. Tegelijkertijd lijkt de tolerantie voor ‘de verwarde man op straat’ steeds verder af te nemen. Wat psychische kwetsbaarheid betreft, kon je eerder al diverse interessante programma’s kijken, zoals de aflevering van Durf te vragen, maar ook de Videoland-documentaire De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt en Levenslang met dwang.
Stagiair in GGzE
In de zesdelige documentaireserie 100 dagen in je hoofd lopen Tim en Nicolaas stage bij GGzE, een grote GGZ-instelling in Eindhoven. Niet in de eerste plaats om weer een vak onder de knie te krijgen, maar vooral om zo goed mogelijk inzicht te krijgen in de wereld van cliënten die kampen met psychoses en aandoeningen als schizofrenie, ernstige vormen van borderline en autisme. Wat gaat er in hun hoofden om? Hoe is het om stemmen in je hoofd te horen? Maar ook: verschillen we eigenlijk wel zoveel van ze? En: wat gebeurt er met je, als je werk onder meer bestaat uit poep van de muur halen, en iemand uitleggen dat hij dwangmedicatie zal krijgen?
Verschillende afdelingen
Nicolaas gaat aan de slag op een afdeling met chronisch psychisch zieke cliënten met uiteenlopende diagnoses. Tim werkt op een afdeling waar mensen met een lichte verstandelijke beperking hun psychische problemen proberen te boven te komen. Beiden worden begeleid door ervaren hulpverleners. Als bijzonder stagiair raken Tim en Nicolaas steeds meer vertrouwd met hun cliënten. Tegelijkertijd worden ze zelf op de proef gesteld doordat ze meer dan ooit geconfronteerd worden met hun eigen persoonlijkheid.
Tim den Beste en Nicolaas Veul
VPRO-programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul waren samen eerder te zien in onder meer 100 dagen voor de klas (waarvoor zij een speciale vermelding kregen van de jury van de Zilveren Nipkowschijf), in Oudtopia, waarvoor ze een maand in een verzorgingshuis woonden, en in Superstream Me, een psychologisch experiment waarin zij hun leven achttien dagen non-stop streamden. In 100 dagen in je hoofd gaan ze opnieuw een experiment aan waarbij ze zichzelf niet ontzien.
Aflevering 1
Tijdens hun eerste stagedagen maken Tim en Nicolaas kennis met de vaak nog raadselachtige cliënten op hun afdeling. Daarnaast ontdekken ze de do’s en don’ts in het vak. Tim krijgt van zijn begeleiders te horen dat hij wat minder rechtstreekse vragen moet stellen. Nicolaas maakt kennis met Benno, die stemmen hoort van drie zwevende mannen.
Aflevering 2
Terwijl Nicolaas steeds meer contact heeft met de cliënten op zijn afdeling, kampt Tim nog met de gevolgen van het verkeerd gelopen ontbijtgesprekje met Djina. Zo zien we in de tweede aflevering van 100 dagen in je hoofd. Intussen winnen Tim en Nicolaas steeds meer het vertrouwen van een aantal cliënten. Nicolaas leert Vince kennen, een voormalige zwerver die bijzondere talenten bezit. Op moederdag gaat Tim op bezoek bij Liesje, die haar dochter maar eens in de maand mag zien.
Aflevering 3
In de derde aflevering van 100 dagen in je hoofd komen Tim en Nicolaas steeds meer te weten over het ziektebeeld van hun cliënten. Tim kan het niet laten om Mayte, die aan het afkicken is, te vragen naar details over haar drugsgebruik. Bij de begeleiders op de afdeling valdt dit niet in goede aarde. Nicolaas wordt in vertrouwen genomen door Jan, een man die zijn medicatie weigert omdat hij meent dat er verschrikkelijke dingen gaan gebeuren als hij de medicijnen inneemt. Het voorgevoel van Vince over zijn vader blijkt terecht.
Aflevering 4
In de vierde aflevering van 100 dagen in je hoofd krijgt Nicolaas steeds meer verantwoordelijkheden. Tim daarentegen begint zich juist meer en meer te vervelen. Hij ervaart een gebrek aan vertrouwen. Dit nadat hij Mayte het hemd van het lijf vroeg over haar drugsgebruik. Mentor Annemiek spoort hem aan bij zichzelf te rade te gaan waar die neiging tot ‘ramptoerisme’ toch vandaan komt. Op de afdeling van Nicolaas krijgt Jan te horen dat zijn bezwaar tegen medicatie ongegrond is verklaard. Aan Nicolaas om hem het slechte nieuws te vertellen.
Inhoud van aflevering 5 en 6 heeft VPRO nog niet bekendgemaakt.
Foto: VPRO – Diederick Bulstra Photography
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
21 oktober 2021 /
Tips