College Tour 2021 met o.a. Ilse Delange en Femke Halsema

College Tour is terug in 2021 met gasten als Ilse Delange, Femke Halsema en Marcel Levi. Het is de eerste keer dat het programma van Twan Huys wordt uitgezonden bij KRO-NCRV. Vanavond – dinsdag 11 mei – kun je om 20.30 uur op NPO 2 kijken naar de eerste uitzending van College Tour met Ilse DeLange.

Ilse DeLange

Met de kenmerkende snik in haar stem bracht Ilse DeLange het Amerikaanse countrygenre naar Nederland. Ze is al decennialang een van de populairste artiesten van Nederland, bekend van talloze hits als I’m not so tough, Miracle en Changes. In 2014 wordt Ilse DeLange met de door haar opgerichte band The Common Linnets tweede op het Eurovisie Songfestival. Haar songfestivalnummer, Calm After The Storm, belandt daarna in meerdere landen hoog in de hitlijsten.

De afgelopen tijd investeert Ilse DeLange veel in haar carrière in Duitsland. Ze was te zien in ‘Sing Meinen Song’, de Duitse versie van Beste Zangers en op dit moment doet ze mee aan de Duitse danscompetitie Let’s Dance. Aan de vooravond van het Eurovisie Songfestival, dat mede door haar rol als mentor van Duncan Laurence in Nederland plaatsvindt, is Ilse DeLange te gast in College Tour. De opnames vonden plaats op 8 mei in Paradiso, Amsterdam.

Marcel Levi

Na een indrukwekkende loopbaan als arts, hoogleraar en ziekenhuisdirecteur in Nederland vertrekt Marcel Levi begin 2017 naar Londen. Hij gaat daar leiding geven aan diverse ziekenhuizen van de University College London Hospitals. Tijdens de coronacrisis is hij in die positie uitgegroeid tot een internationaal gerespecteerde en gewaardeerde stem in het coronadebat.

Sinds deze maand is Marcel Levi terug in Nederland. HIj is hoogleraar Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Ook zal hij, zoals hij altijd doet, één dag in de week actief blijven op de ziekenhuisvloer. Met ruim 750 wetenschappelijke publicaties op zijn naam, zijn bestuurlijke ervaring en zijn visie op de bestrijding van de pandemie, wordt Marcel Levi’s naam vaak genoemd als de gedroomde minister van Volksgezondheid in het nieuwe kabinet.

Connie Palmen

Connie Palmen is de Grande Dame van de Nederlandse literatuur: schrijfster Connie Palmen. Haar debuutroman De Wetten wordt in 1991 direct een bestseller. In de jaren erna schrijft ze tientallen romans, verhalen en essays, waaronder I.M., een autobiografische roman over haar hartstochtelijke relatie met de beroemde journalist Ischa Meijer. Zó hartstochtelijk dat de twee spontaan in hun broek poepen wanneer ze elkaar op straat treffen, zo beschrijft Palmen in I.M. – haar beroemdste scène. Palmen schippert in haar hele oeuvre tussen fictie en werkelijkheid – ‘autobiofictie’, noemt ze het zelf. Van I.M. is ook een serie gemaakt (klik op de link en ontdek er alles over). De Stadsschouwburg in Amsterdam vormt het decor voor College Tour met Connie Palmen. Te kijken op dinsdag 25 mei om 20.35 uur.

College Tour Svetlana Tichanovskaja (uitzending zaterdag)

Svetlana Tichanovskaja – leider van de oppositie in Wit-Rusland – is te gast in College Tour. Vanwege de internationale verontwaardiging over de arrestatie van journalist en activist Roman Protasevitsj, en haar bezoek aan Nederland is de uitzending vervroegd. College Tour is zaterdag 29 mei om 20.35 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Svetlana Tichanovskaja

Svetlana Tichanovskaja werd eerder deze maand uitgenodigd door College Tour vanwege haar moedige rol tijdens de opstand tegen het regime van president Loekasjenko. Vrijdag bezoekt ze eerst het torentje voor een ontmoeting met demissionair minister-president Rutte en demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken. Daarna spreekt ze in Amsterdam onder leiding van Twan Huys met studenten onder andere over haar verzet tegen Loekasjenko en over haar man die vorig jaar werd gearresteerd en gevangengezet. Afgelopen week stond de EU-top grotendeels in het teken van de arrestatie van activist en journalist Roman Protasevitsj in Wit-Rusland. Het Ryanair-vliegtuig waarin hij zat moest na een valse bommelding uitwijken naar Minsk, waar hij werd opgepakt. 

Verzet tegen dictator Loekasjenko

Svetlana Tichanovskaja groeide uit tot hét gezicht van het verzet tegen de laatste dictator van Europa, Loekasjenko. Tichanovskaja ziet zichzelf niet als oppositieleider, maar als de gekozen leider van Wit-Rusland. Zelf had ze geen politieke aspiraties. Maar nadat haar man, presidentskandidaat Sergey Tichanovski, werd opgepakt, besloot ze in zijn plaats mee te doen aan de verkiezingen. Loekasjenko zou de verkiezingen met tachtig procent van de stemmen hebben gewonnen, maar na die uitslag kwam een groot deel van de Wit-Russische bevolking in opstand. Maanden van massademonstraties volgden, maar die werden met veel geweld neergeslagen. Namens de Wit-Russische oppositie nam Tichanovskaja eind 2020 de Sacharovprijs in ontvangst. Het Europees Parlement reikt die prijs jaarlijks uit aan individuen en organisaties die opkomen voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. Daarnaast werd Tichaknovskaja genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. 

Femke Halsema

Ze zetelde dertien jaar voor GroenLinks in de Tweede Kamer, waarvan acht als politiek leider. Na haar vertrek uit politiek Den Haag, polst men haar in 2012 voor een ministerspost in het kabinet Rutte II. In haar politieke autobiografie Pluche, die meer dan 50.000 keer over de toonbank gaat, bezweert Femke Halsema niet zomaar terug te zullen keren in het openbaar bestuur.

Maar dan komt in 2018 het burgemeesterschap van Amsterdam op haar pad. Bijna drie jaar draagt Femke Halsema nu, als eerste vrouw, de hoofdstedelijke ambtsketen. Ze vindt grote uitdagingen op haar pad, zoals de coronacrisis en de strijd tegen de heftige drugscriminaliteit. Aan de vooravond van het EK Voetbal, dat deels in Amsterdam plaatsvindt, is burgemeester Femke Halsema te gast in College Tour.

Jeff Koons

Het hoogste bedrag ooit betaald voor het kunstwerk van een levende kunstenaar staat op zijn naam: Jeff Koons. Zijn werk ‘Rabbit’ werd in 2019 voor maar liefst 91,1 miljoen dollar geveild. Koons tovert kitsch om tot kunst. Hij is met zijn opblaasbare bloemen, zwevende basketballen, stofzuigers en porseleinen honden één van de belangrijkste en bestverkopende moderne kunstenaars ter wereld. Het Stedelijk Museum, dat in 1988 een porseleinen beeld van Koons aankocht, opent haar deuren voor College Tour met Jeff Koons. Te kijken op dinsdag 15 juni.

Foto: KRO-NCRV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 mei 2021 /