De lessen over pitchen in De Leeuwenkuil
Een tijdje geleden konden we in Vlaanderen genieten van De Leeuwenkuil op VIER (voor de Nederlandse lezers: een programma dat vergelijkbaar is met Dragon’s Den). Een intrigerend programma, waar je ook nog wat van leert. Want je ziet de ene pitch na de andere. Als kijker heb je na iedere prestatie een bepaalde indruk. Komt de pitcher enthousiast over en is er sprake van een goede voorbereiding? Pitches geven is onderdeel van het dagelijks leven voor onder andere aan ondernemers, verkopers en politici. Door goed te letten op de kandidaten van De Leeuwenkuil ben je in staat om je eigen kunsten in het pitchen naar een hoger niveau te tillen.
Kort maar krachtig
Als pitcher weet je waarschijnlijk ontzettend veel over het project of het product dat je gaat pitchen. De uitdaging is om alleen te vertellen wat belangrijk is. Want een pitch is erg kort en je krijgt niet de tijd om alles tot in de puntjes uit te leggen. Focus met name op het bedrijfsplan en laat technische details zoveel mogelijk achterwege.
Een persoonlijke touch
In Leeuwenkuil zie je allerlei deelnemers hun idee pitchen. Een goed plan en heldere strategie zijn essentieel om dat succesvol te doen. Maar een deel komt ook neer op charisma en of je een persoonlijke connectie weet te maken. Investeerders zijn ook allemaal mensen. Dus laat je niet uit het veld slaan wanneer iemand jouw idee niet ziet zitten. Maar het is wel handig om te weten met wie je te maken krijgt. Door je publiek te kennen is het mogelijk om je pitch hier en daar aan te passen om het persoonlijker te maken.
Presenteer met passie en enthousiasme
Een pitch in De Leeuwenkuil is een verkooppraatje om investeerders enthousiast te maken. Dat lukt alleen wanneer jij je passie laat zien. Met een enthousiaste houding geef je direct aan dat je bereid bent om hard te werken. Denk er wel aan dat dat je realistisch blijft. Benoem potentiële uitdagingen en risico’s om te laten zien dat je kennis hebt en niet naïef bent. Daarna heb je meteen de gelegenheid om uit te leggen hoe je die uit de weg gaat of oplost.
Meer weten over een goede (sales) pitch? Kijk eens op GroeiLeaders. Deze partij neemt je volledig mee in het salesproces.
Omgaan met kritiek
Deelnemers van De Leeuwenkuil die verbolgen reageren krijgen veel aandacht. Op YouTube zijn zulke clips erg populair, ook van Engelse versies zoals Dragon’s Den en Shark Tank. Vermakelijk om naar te kijken is het zeker, maar tegen de kritiek van investeerders ingaan is een slechte strategie. Zie een kritische vraag als een mogelijkheid om je idee uitgebreider uit te leggen. Investeerders zien namelijk veel liever dat je op een constructieve wijze met kritiek omgaat, flexibel bent en suggesties serieus neemt. Je project met passie verdedigen is dus absoluut toegestaan, maar doe dat met inhoudelijke argumenten en focus op het positieve!
Goed voorbereid zijn
Dit spreekt misschien voor zich, maar een goede voorbereiding heeft veel om het lijf. Zeker wanneer je voor het eerst gaat pitchen weet je nooit helemaal zeker wat je te wachten staat. Probeer je bijvoorbeeld voor te stellen wat mogelijke vragen zijn en bedenk alvast een antwoord. Zorg er verder voor dat je niet alleen kennis hebt van het product dat je ontwikkelt, maar ook van de markt. Waarom is er vraag naar wat jij te bieden hebt en waarom is jouw project bijzonder?
Foto: Pexels – marketing-uitgang-internet-technologie-7414310/ – pexels-rdne-stock-project-7414310.jpg
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
27 maart 2024 /
Tips