De mosterd van Meus: Jeroen van Dagelijkse Kost op reis
Jeroen Meus – die je kent van Dagelijkse Kost – gaat voor zijn programma De mosterd van Meus op reis. Hij trekt de wereld rond op zoek naar culinaire inspiratie. Daarnaast staat ook Dagelijkse Kost de aanstaande zes weken in het teken van dit nieuwe programma van de tv-kok. Je kijkt Dagelijkse Kost dagelijks om 18.10 uur en De mosterd van Meus elke maandag om 20.35 uur, zowel op VRT1 als VRT MAX.
Kijktip voor de liefhebbers van Sergio Over De Grens.
De mosterd van Meus
Waar blijft Jeroen Meus de mosterd halen na veertien seizoenen van Dagelijkse kost? In zijn nieuwe programma De mosterd van Meus trekt Vlaanderens favoriete kok de wereld rond, van Georgië tot Mexico. Met de tips en adresjes van buitenlandse collega-televisiechefs gaat hij op zoek naar verse kookinspiratie. Ze voeren Jeroen langs ‘s werelds meest fascinerende culinaire regio’s.
Jeroen Meus deelt recepten in Dagelijkse Kost
Onderweg proeft Jeroen Meus * van heerlijke, lokale recepten, ontdekt hij speciale kooktechnieken en plaatselijke ingrediënten, en verzamelt hij bijzondere culinaire verhalen uit de keuken van alledaagse mensen. Het resultaat daarvan zie je zes weken lang in De mosterd van Meus. Tegelijkertijd staan de uitzendingen van Dagelijkse kost ook zes weken in het teken van Jeroens culinaire zoektocht.
Jeroen Meus recepten op tv
Voor de liefhebbers van de recepten van Jeroen Meus zetten we natuurlijk even op een rijtje wanneer je zijn programma’s kunt kijken. Wil je dit vanuit het buitenland doen, gebruik dan een VPN Verbinding, die je op België zet en ga dan naar VRT MAX. Wist je dat zijn recepten allemaal in de app staan?
- De mosterd van Meus: vanaf 4 maart elke maandag om 20.35 uur op VRT 1 en op VRT MAX.
- Dagelijkse kost: vanaf 4 maart zes weken lang in het teken van De mosterd van Meus, om 18.10 uur op VRT 1 en VRT MAX.
Ontdek hier alle kookboeken van Jeroen Meus *.
Landen De mosterd van Meus
Welke landen Jeroen Meus bezoekt in De mosterd van Meus seizoen 1? We zetten ze op een rijtje. Als je op de naam klikt, ontdek je sowieso meer over deze bestemming. Hieronder ontdek je daarnaast meer over de inhoud van het programma en de specifieke afleveringen.
Ontdek meer over de inhoud van De mosterd van Meus:
Kookinspiratie in het buitenland
Na meer dan 3.000 afleveringen van zijn populaire kookprogramma Dagelijkse kost (je last recent nog over zijn kerstmenu 2023) trekt Jeroen naar het buitenland op zoek naar nieuwe kookinspiratie. Jeroen had altijd al een speciale interesse in de lokale keuken waar met veel passie eenvoudig wordt gekookt. Maar hoe leer je die lokale keuken van binnenuit kennen? Jeroen Meus: “Ik heb een passie voor dagelijkse kost, van waar ook ter wereld. Maar als je de nationale keuken écht wil begrijpen, moet je eerst het land en de mensen ervaren.”
Buitenlandse chef-koks
Tijdens zijn zoektocht naar de beste lokale producten en kooktechnieken krijgt Jeroen de hulp van gerenommeerde en bekende chef-koks met een even grote passie voor dagelijkse kost: Tina Nordström (Zweden), Guram Bagdoshvili (Georgië), Tony Singh (Schotland), Refika Birgül (Turkije), Benito Molina (Mexico) en Max Mariola (Italië). Jeroen en zijn cameraploeg, die regelmatig actief in beeld komt tijdens de afleveringen, worden met open armen ontvangen door de chefs. Zij delen om te beginnen hun favoriete recepten en sturen Jeroen en co daarna op culinair avontuur door hun thuisland. Via de bevolking wordt Jeroen ondergedompeld in de lokale ingrediënten, culinaire tradities en gebruiken.
Kookboeken chefs Mosterd van Meus
Hier ontdek je de kookboeken, die de chefs uit het programma van Jeroen Meus hebben geschreven (en die dus in Nederland of België verkrijgbaar zijn *).
Dagelijkse kost van op reis
Naast zijn buitenlandse avontuur in De mosterd van Meus blijft Jeroen uiteraard ook op post in Dagelijkse kost, maar niet vanuit zijn vertrouwde keuken in Leuven. Vanaf 4 maart, gelijklopend met De mosterd van Meus, zal Jeroen zes weken lang lokale, dagelijkse kost vanop reis koken. Alle recepten en extra kookinspiratie verschijnen nadien ook online in de app van Dagelijkse kost en op de website. Intussen is die app al meer dan 170.000 keer gedownload en werd er al meer dan 17 miljoen keer ‘geswipet’ door de meer dan 3.000 recepten.
Recepten Jeroen Meus uit buitenland
Net zoals de uitzendingen van De mosterd van Meus zal het dagelijkse kookprogramma week na week in het teken van een nieuwe culinaire bestemming staan. De ene keer presenteert Jeroen vanuit de televisiestudio van een buitenlandse collega’s, de andere keer installeren hij en zijn ploeg zich een week lang in de thuiskeuken van een local die ze tijdens hun reis ontmoeten. Zo brengt Jeroen tijdens zijn reis de lekkerste smaken en gerechten uit alle wereldhoeken bij de Vlaming aan tafel. Verwacht je aan Zweedse kaneelbollen, ‘khinkali’ oftewel Georgische dumplings, Scottish pie met lamsvlees en muntsaus, een Turkse shish kebab van kip met auberginesalade, Mexicaanse ontbijtnacho’s met salsa, Italiaanse ricottakroketjes en nog veel meer.
Dit weten we al over de afleveringen uit Zweden en Georgië
Zweden: De mosterd van Meus
Jeroen gaat op zoek naar de essentie van de Zweedse keuken en cultuur. Hij ontmoet er TV-kok Tina Nordström die Jeroen onderdompelt in de Zweedse levensstijl. Jeroen ontdekt de fika-traditie, ontmoet enkele palingvissers, en gaat mee cantharellen plukken. Op bezoek bij de familie Skogström leert hij eigenhandig rivierkreeften vangen, nog zo’n Zweedse traditie. Met de verse vangst in de kofferbak keert Jeroen tenslotte terug naar Tina’s hoeve voor een feestelijk laatste avondmaal.
Georgië: De mosterd van Meus
Jeroen trekt naar Georgië, land van wijn en honing. Samen koken en lekker eten zijn hier een belangrijk deel van het dagelijkse leven. Met de tips van chef Guram Baghdoshvili ontdekt Jeroen het hart van de Georgische keuken via de lokale bevolking. Van tenili, een vergeten kaastraditie, tot wijn uit ondergrondse kleivaten. Jeroen ontmoet onderweg bijzondere figuren zoals de ‘botervrouwen’ in Adzjara en een 71-jarige honingklimmer die op indrukwekkende wijze wilde honing oogst. Madloba, Georgië!
Nadien trekt Jeroen nog naar Schotland, Turkije, Mexico en als afsluiter naar Italië.
Foto: persbericht VRT
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
4 maart 2024 /
Tips