Valerio Zeno: We gaan er allemaal aan – sterven mensen uit?

Valerio Zeno maakt zijn debuut als presentator bij PowNed met de documentaire reeks We gaan er allemaal aan. Deze documentaire belicht rampscenario’s, die ervoor kunnen zorgen dat mensen uitsterven. In een tijd vol onheilspellende berichten ontdekt de kijker elke aflevering iets nieuws waarover wij ons met z’n allen op termijn nou écht druk om zouden moeten maken. Iedere dinsdagavond vanaf 13 februari om 21.30 uur op NPO3. Alle afleveringen zijn al beschikbaar via NPO Plus.

We Gaan Er Allemaal Aan met Valerio

Valerio Zeno * onderzoekt in de documentaire reeks We Gaan Er Allemaal Aan iedere keer een scenario waarbij de mensheid tot haar einde kan komen. Is het een nucleaire oorlog, de inslag van een asteroïde, een uitbarsting van een supervulkaan, buitenaards leven, artificial intelligence of doet klimaatverandering ons de das om?

Valerio Zeno

We zagen Valerio Zeno vorig jaar terug op de buis als presentator van Echte Meisjes In De Jungle. We kennen hem natuurlijk als presentator van verschillende programma’s bij BNN, zoals Proefkonijnen met Dennis Storm en Dennis vs Valerio. Hij heeft ook seizoenen van Je zal het maar hebben en Over Mijn Lijk gepresenteerd. In 20218 werd Valerio Zeno ontslagen bij BNNVARA. Echte Meisjes in De Jungle betekent voor hem een terugkeer in een ‘groot’ programma. Toch verdween hij nooit helemaal uit de schijnwerpers; zo presenteerde hij de podcast talkshow Sneakerjagers on Air. We kennen hem ook als dj Phalerieau.

We Gaan Er Allemaal Aan – NPO

De documentaire reeks We Gaan Er Allemaal Aan telt zes afleveringen, die zijn iedere dinsdag (vanaf 13 februari) rond 21.30 uur te kijken bij NPO 3. Op NPO Plus kun je de afleveringen bingewatchen. Na uitzending vind je ze terug op NPO Start. Wil je dit vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Hieronder lees je alvast meer over de inhoud van de afleveringen.

AI

Valerio Zeno duikt in Artificial Intelligence, ofwel AI. Volgens velen, wereldleiders, wetenschappers en techprominenten, is er op dit moment geen groter en urgenter gevaar dan kunstmatige intelligentie. De wereld wordt overgenomen door kwaadwillende computers, die slimmer zijn en zich sneller ontwikkelen dan de mensheid.

Maar wanneer wordt dit echt gevaarlijk? AI is namelijk al een groot onderdeel van ons dagelijks leven, het helpt ons om sneller en efficiënter te analyseren, te werken, te surveilleren en selecteren. Maar wanneer wordt AI té slim? En kan het zo gevaarlijk worden dat we moeten vrezen voor het voortbestaan van de mensheid?

Nucleaire oorlog

Valerio Zeno onderzoekt hoe reëel de dreiging van een nucleaire oorlog is. En vooral; als er een nucleair conflict ontstaat, hoe groot is dan de kans dat we er als mensheid aangaan? Wat blijkt? Zelfs tijdens de Cubacrisis in 1962 stond de wereld er beter voor dan nu. Een beperkt regionaal nucleair conflict kan al ons einde betekenen.

Toch lijkt het alsof we vergeten zijn hoe angstaanjagend die wapens zijn. Valerio praat met wetenschappers, strategisch analisten en algeheel orakel Maarten van Rossem over verfrissende onderwerpen als de nucleaire winter, de doemsdagklok, failed states en Het Geheim van Volkel. En ja, er mag ook gelachen worden.

Asteroïden

Valerio Zeno onderzoekt hoe groot de kans is dat de mensheid eraan gaat door de inslag van een asteroïde. Immers; het is al eens eerder gebeurd, dinosauriërs weten het als geen ander. Maar ja, kan het wéér gebeuren? Het goede nieuws: vrijwel alle grote asteroïden zijn bekend en worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Het slechte nieuws: de kans dat er een ongezien op ons afkomt door een blinde vlek is ook aanwezig. Valerio onderzoekt hoe groot de kans op massa-extinctie is. En hij spreekt de mensen die in de gaten houden wat er op ons afkomt en of we er dan ook nog iets aan kunnen doen om te voorkomen dat we net zo eindigen als de dino’s.

Supervulkanen

Valerio Zeno ontdekt dat misschien wel het grootste gevaar voor de mensheid borrelt onder onze voeten. We wanen ons veilig in ons (bijna) vulkaanloze landje. Onterecht: de uitbarsting van een vulkaan kan wereldwijde gevolgen hebben. En de uitbarsting van een supervulkaan kan het einde betekenen van het grootste gedeelte van het leven op aarde.

Het is al eens gebeurd en het gaat weer gebeuren. Maar wanneer? Waar staan die supervulkanen? Nou, over de hele wereld. En Valerio is niet gek, hem zul je niet snel vinden bij een actieve vulkaan, laat staan een supervulkaan. Gelukkig zijn er mensen die dat wel durven. We gaan naar een supervulkaan in Japan.

Aliens

Hoe groot is de kans dat er buitenaards leven is? En hoe groot is de kans dat dit buitenaards leven vijandig is en het de mensheid uitroeit? Valerio Zeno duikt in de wereld van aliens, ufo’s en exoplaneten. Zo ontmoet hij een kunstenaar die een buitenaards signaal naar de aarde heeft gestraald om te testen of we er wel klaar voor zijn als marsmannetjes ons een geheimzinnige boodschap willen sturen.

En dat chaos en ongeloof de meest voor de hand liggende gevolgen zijn van vermeend buitenaards contact, ondervond het Friese Gorredijk midden jaren 70. Valerio zoekt een bewoner op om zijn getuigenis van de vele observaties te horen.

Klimaat

Geen vooringenomen aannames over klimaatverandering, noch halfbakken theorieën of de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. De vraag is simpel: kan klimaatverandering het einde van de mensheid betekenen?

Nationale en internationale wetenschappers komen aan het woord, maar ook een vooraanstaand politiek leider van de Inuit, de Eskimo’s van Canada en Groenland, vertelt over de dreiging waar zijn volk iedere dag mee wordt geconfronteerd. Valerio ziet wat de stijging van de zeespiegel tot gevolg gaat hebben en hoort hoe de warme golfstroom ons klimaat zal beïnvloeden. Maar gaan we er ook echt allemaal aan?

Foto PowNed

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 februari 2024 /