Vrederechters (VTM): maak kennis met acht deelnemers

Vrederechters seizoen 1 is vanaf donderdag 4 januari 2024 wekelijks op donderdagavond rond 21.45 uur in de herhaling te kijken bij VTM. De aflevering van seizoen 1 keren dan ook weer één voor één terug op VTM GO. Krijg zo een kijkje achter de schermen van de rechtbank, die het dichtst bij de mensen staat, namelijk het vredegerecht. In totaal worden acht vrederechters gevolgd voor dit programma; maak in dit artikel kennis met de deelnemers.

Update: Oorspronkelijk zag je het eerste seizoen van Vrederechters in het voorjaar (30 maart) van 2022. Auteur Patricia de Ryck heeft dit bericht op VlaamsKijken geactualiseerd. Wist je dat je Vrederechters seizoen 2 op VTM GO kunt kijken?

Vrederechters

De kijkers volgen het dagelijkse leven van acht karaktervolle vrederechters uit heel Vlaanderen. En dat niet alleen tijdens openbare zittingen, de rechters trekken er ook op uit voor plaatsbezoeken. Want één blik op de situatie ter plaatse zegt soms meer dan duizend woorden. Ze zijn naast ervaren magistraten ook echte meesters in de psychologie. Dagelijks lossen ze vurige burentwisten op met hartverwarmende verzoeningen en oplossingsgerichte tussenkomsten. Van overhangende bomen tot geluidsoverlast of achterstallig huurgeld, de vrederechters weten raad.

Deelnemers Vrederechters

VTM volgt acht deelnemers in het programma Vrederechters. Dat zijn Katrien Demeestere, Martine Mosselmans, Chantal Merlin, Stéphanie Joncheere, Beatrijs Mevesen, Jan Vandenborne, Alexander Forrier en tot slot Albert Billiet. Stuk voor stuk actief in een andere regio en ieder met de nodige ervaring op zak, waarbij ze zaken echt op eigen wijze benaderen. Maak hieronder kennis met de Vrederechters-deelnemers.

Katrien Demeestere, Tielt

Met haar 40 lentes is Katrien Demeestere de jongste vrederechter in de reeks. Na haar gerechtelijke stage was ze tien jaar rechter in Brugge. Net na de eerste coronalockdown werd ze aangesteld als vrederechter in het plattelandskanton Tielt. Ze beslist er over de stopzetting van het huurcontract van wanbetalers en lost conflicten over de perceelgrenzen van West-Vlaamse landbouwers op. Met de bottines het veld op gaan, is eerder regel dan uitzondering voor Katrien Demeestere.

Martine Mosselmans, Brussel

Martine Mosselmans is een pittige magistraat met het hart op de tong die vlot schakelt tussen Frans en Nederlands. Haar vredegerecht van Laken, het derde kanton van Brussel, is gevestigd in een wondermooi gebouw dat dateert van begin twintigste eeuw. Empathie en luisterbereidheid zijn belangrijke kenmerken voor een vrederechter, maar Martine Mosselmans trekt haar grens wanneer dat moet. Wie het te bont maakt, wordt uit haar zittingszaal gezet…

Chantal Merlin, Antwerpen

Met de volkse, multiculturele wijken het Kiel, het Valaar in Wilrijk en het district Hoboken onder haar vleugels, is de Antwerpse vrederechter Chantal Merlin verantwoordelijk voor bijna 80.000 inwoners in het derde kanton van de stad Antwerpen. Ze is een strenge maar rechtvaardige rechter die niet op haar mondje is gevallen. Eigenzinnig als ze is, knoopt deze deelnemers van Vrederechters nooit haar toga dicht. De zittingen van Chantal Merlin * resulteren volgens haar griffie soms in een waar ‘vuurwerk’. Dat belooft wat voor het tv-programma Vrederechters.

Stéphanie Joncheere, Mol

Vrederechter Stéphanie Joncheere, afkomstig uit Veurne, zetelt in het Kempense Mol. Na een carrière als advocaat en een passage bij het parket koos ze ervoor om vrederechter te worden. Voor deze functie combineert ze de juiste dosis juridische kennis met de nodige empathie. Met haar excentrieke, energieke stijl en haar uitgelaten persoonlijkheid geeft Stéphanie Joncheere burgers uitleg op mensenmaat over complexe procedures.

Beatrijs Mevesen, Pelt

Beatrijs Mevesen is vrederechter in het kanton Pelt. Haar zittingszaal springt eruit door de muurschildering van ‘Vrouwe Justitia’. Ze helpt haar naar eigen zeggen vaak uit de nood door de aanwezigen te tonen hoe ze haar taak als vrederechter moet uitoefenen. Met een luisterend oor en de nodige autoriteit probeert Beatrijs Mevesen minzaam de gulden middenweg te vinden voor ruziënde buren of voor wie de eindjes nét niet aan elkaar kan knopen.

Jan Vandeborne, Maasmechelen

In het kanton Maasmechelen kom je bij de joviale Limburger Jan Vandeborne terecht. Hij beseft dat hij misschien soms wel wat klinkt als ‘de pastoor van Maasmechelen’, maar als dat tot een akkoord kan leiden, dan neemt hij dat er met de glimlach bij. Hij hoopt als goedlachse magistraat de verzuring van de maatschappij in te perken. Er kan dus wel eens een mopje vanaf. En waar geen oplossing te vinden is, stelt Jan Vandenborne de kemphanen voor om elk naar de andere kant van het land te verhuizen, de ene naar Virton, de andere naar Oostende. Hij is één van de deelnemers, die we meteen in de eerste aflevering van Vrederechters zien.

Alexander Forrier, Gent

Eén van de andere deelnemers uit Vrederechters aflevering 1 is Alexander Forrier. Hij is een geboren en getogen Gentenaar met een hart voor zijn stad. Als vrederechter wil hij de gewone man helpen en staat hij voor rechtvaardigheid en betrokkenheid. In het vierde kanton van zijn stad wordt hij geconfronteerd met diverse nationaliteiten en met stadsgenoten die niet altijd de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Als grote verzoener probeert Alexander Forrier met een geduldig debat onenigheden uit te klaren en alle partijen met respect voor elkaar te verenigen.

Albert Billiet, Brugge

Albert Billiet, voorzitter van het Koninklijk Verbond van de Vrede- en Politierechters, is een opmerkelijk en prominent figuur. Hij komt bijna aan het einde van zijn ambt en is met meer dan 21 jaar dienst een door de wol geverfd vrederechter. Toch beschouwt hij zijn taak als vrederechter lang niet als routineus. Naar elk nieuw huurconflict, elke volgende overhangende tak, kijkt Albert Billiet met een open blik. Hij neemt zijn tijd om alle argumenten aan te horen en alle stukken na te kijken, maar gelooft erin dat justitie snel antwoord moet bieden. Hij schrijft zijn vonnissen dus liever eerder dan later.

Zaken Vrederechters

Nieuwsgierig naar de besproken zaken in Vrederechters? Die zijn heel divers. Ontdek er hieronder meer over en ontdek nog iets meer over de deelnemers aan Vrederechters.

Uithuiszetting huurder

In Mol wil de eigenaar van een studio zijn pand verkopen. Zijn advocaat eist de onmiddellijke uithuiszetting van de huurder omwille van de verwaarlozing van de woonst. Daarbovenop eist hij de betaling van de achterstallige huur van 1100 euro. De huurder verdedigt zich en ergert zich bovendien aan de regelmatige bezoekjes van de verhuurder: “Meneer doet al acht maanden lang twee keer per maand een controle, maar hij heeft geen uitnodiging”, vertelt de huurder. Vrederechter Stéphanie Joncheere beslist uiteindelijk om de situatie ter plaatse in te schatten.

Ontsnapte slang

In het vredegerecht van Maasmechelen vraagt de advocaat van een sociale woningmaatschappij in een minnelijke schikking de betaling van 75 euro voor het vangen van een ontsnapte slang. De eigenares van de slang vindt dit overdreven, omdat het om een ongevaarlijk exemplaar zou gaan: “Ik heb twee korenslangen, waarvan er één ontsnapt was. De buren hebben de andere buren bang gemaakt en gedaan alsof het om een koningspython ging. Als ze even moeite hadden gedaan om op Google te zoeken dat het om een ongevaarlijke slang ging, dan ging het natuurhulpcentrum niet moeten komen. Ik betaal die factuur niet!” Kan vrederechter Jan Vandeborne tot een compromis komen tussen de twee partijen?

Burenruzie over haan

Vrederechter Alexander Forrier ontvangt in zijn Gentse rechtszaal twee ruziënde buren. De oorzaak van het geschil? Een kraaiende haan. De vrederechter mikt op een minnelijke schikking tussen beide partijen. “Het hanengekraai is iets subjectief. Sommige mensen kunnen er tegen. Ik kan er toevallig niet tegen”, verklaart één van beide buren. Kan de vrederechter als grote verzoener met een geduldig debat de onenigheden uitklaren?

Zaken tweede aflevering Vrederechters

In Laken eist de advocaat van een Brusselse verhuurder de betaling van drie maanden achterstallige huur van een zeventigjarige vrouw. Zij wordt in het vredegerecht bijgestaan door haar zoon. Volgens hem stroomt er al maandenlang geen warm water door de kranen en is er slechts één stopcontact in de hele woning dat bovendien niet goed geaard is. De burgemeester sprak een verhuurverbod uit, omdat het appartement onbewoonbaar is. De huurders hebben het appartement daarom verlaten. Zij menen dat ze de gevraagde huur niet moeten betalen en dus lopen de gemoederen hoog op in het vredegerecht. Vrederechter Martine Mosselmans tracht de boel te bedaren, zoals te zien is in de tweede aflevering van Vrederechters op VTM.

Gescheiden maar naam nog op factuur…

In Pelt eist de watermaatschappij de betaling van een achterstallige factuur van 240 euro van een koppel dat ondertussen gescheiden is. Beide ex-partners werden gedagvaard, maar enkel de vrouw kwam opdagen. “Dit zijn facturen van toen ik niet meer woonachtig was op het adres maar ik ben mijn naam ervan vergeten te halen”, vertelt de vrouw. “Als uw naam op een contract staat, dan moet je die factuur betalen. Je zal je geld moeten terugvragen bij je ex”,  verklaart de vrederechter. Met de nodige empathie spoort ze de vrouw aan om haar zaken op orde te krijgen en zeker gebruik te maken van het gratis juridisch advies.

Derde aflevering Vrederechters VTM

In West-Vlaanderen trekt de vrederechter het veld op met haar bottines om twee landbouwers te verzoenen in een dispuut over de perceelsgrenzen van hun gronden. De hamvraag: waar ligt nu precies de grens? “Het bizarre is dat ik al heel m’n leven op dit perceel kom. Mijn vader en grootvader gebruikten het stuk land evenwel! Nu komt m’n buur af en zegt hij dat ik te ver zit!”, verklaart de landbouwer.  

Burenruzie

Een burenruzie swingt de pan uit in Maasmechelen, waar een koppel bestookt en bespuugd wordt door hun nieuwe buurvrouw. En in Gent kon het huwelijk van een koppel niet plaatsvinden door Corona, wat een zware financiële domper betekent voor de trouwplanner. De vrederechter zoekt naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Vrederechters aflevering 4

In Antwerpen wordt van een man de betaling gevorderd voor een online aankoop die hij nooit zou hebben besteld. De Brusselse advocaat van de supermarkt laat zich vervangen door een Antwerpse collega. Hij vergat zijn bewijzen mee te nemen naar de rechtszaal, waarop vrederechter Merlin de advocaat een standje geeft: “Nu moet meneer twee keer komen, wij moeten twee keer een zitting houden… In het vervolg meester, hou er rekening mee. Dit is allemaal onnodige ballast.

Huur vergeten te betalen

Op de openbare zitting in Tielt is een man uiterst nerveus nadat hij zijn huur een aantal maanden vergat te betalen. In Gent brengen de vrederechter en zijn griffier een bezoekje aan het rusthuis, waar een vrouw onder bewind heeft aangegeven dat ze een testament wil opmaken. De vrederechter gaat ter plaatse om vast te stellen in hoeverre ze nog in staat is om onafhankelijk haar wil te vormen.

Aflevering 5 Vrederechters

Een koppel uit Pelt kocht een pup die achteraf een probleem bleek te hebben aan zijn knie en vraagt nu een vergoeding van de operatiekosten aan de verkoper. Vrederechter Mevesen probeert de beroepsverkoper en het koppel te verzoenen. Ondertussen maakt een vrouw in Antwerpen zich druk omdat ze aangemaand wordt de kosten voor een poetshulp te betalen die haar beledigd zou hebben. Ze geeft aan dat ze verhaal zal halen bij de pers als het probleem niet opgelost wordt…

Vriendenruzie

In Maasmechelen sloeg corona hevig toe: een vrouw kan de huur van haar brasserie niet meer betalen. En een man komt er veel te laat aan voor de bespreking van de betaling van zijn waterfactuur. Verder komt vrederechter Vandeborne ook tussen in een geschil tussen twee vrienden. De ene vriend verkocht een geleende Suzuki-brommer door om snel aan geld te komen zonder de toestemming van de eigenaar. Zal de man zijn geld terugkrijgen of niet?

Vrederechters aflevering 6

In Maasmechelen loopt een discussie over een perceelgrens volledig uit de hand. Een expert zou de situatie ter plaatse komen inschatten zodat de vrederechter op basis van zijn verslag een beslissing kan nemen. Maar nog voor dat gebeurde, haalde één partij de omheining met een slijpschijf neer…

In Pelt ondervinden verschillende buren overlast van een aantal pralende pauwen die in hun moestuinen komen scharrelen. Daarnaast klaagt een koppel over overwoekerende planten en overhangende takken van het naburig perceel. Ze vragen met aandrang om dit voor eens en voor altijd op te kuisen. En in Brugge krijgt vrederechter Billiet twee ex-partners bij zich voor een minnelijke schikking. Ze zijn het niet eens over de teruggave van hun huurwaarborg en kunnen niet meer met mekaar praten. Kan de vrederechter hen verzoenen?

Woont vriend er wel of niet…

In aflevering 7 van Vrederechters weer bijzondere zaken. In het Brugse vredegerecht eist de advocaat van een sociaal verhuurbedrijf de betaling van een maximale huurachterstal van 6972 euro van een vrouw. Daarnaast vermoeden ze dat er op het adres niet één, maar twee mensen wonen met een inkomen. Op basis daarvan bepaalt het bedrijf hoeveel de huur bedraagt van de bewoners. Maar de huurster ontkent dat haar vriend bij haar zou inwonen… Woont de vriend er nu wel of niet?

Moet alleenstaande moeder met 4 kinderen weg uit appartement?

In Pelt staat een jongeman met zijn mama voor de vrederechter, omdat hij zijn telefoonrekening niet betaalde. Hij krijgt een flinke berisping. De vrederechter in Pelt probeert tot een minnelijke schikking te komen bij de betwisting van een factuur voor het herstel van een wagen. Wat was er precies afgesproken en was het echt noodzakelijk om de carrosserie ook te herspuiten? En in Mol vragen medebewoners in een appartementsgebouw dat een alleenstaande moeder met 4 kinderen het pand verlaat na veelvuldige klachten over vuilnis en lawaai. 

Vrederechters (VTM) aflevering 8

In aflevering 8 van Vrederechters op VTM krijgen de kijkers opnieuw een unieke blik in vredegerechten over het hele land. In Maasmechelen kocht een man een appartement in een blok waar nog drie panden zijn. Hij weigert halsstarrig de gemeenschappelijke kosten te betalen. De afgevaardigde van de vereniging van mede-eigenaars eist van de man dat hij zijn achterstallige maandelijkse bijdrage betaalt. Die liep ondertussen al op tot meer dan 900 euro… “Je zit in een mede-eigendom en je moet gewoon betalen. Ik heb je nog nooit gezien op een vergadering”, verklaart de tegenpartij. De man gaat frontaal in de aanval…

Uithuiszetting

Een Brugse man onder bewind blijkt niet de beste huisvader voor zijn huurwoonst. De situatie loopt stilaan danig uit de hand, waardoor het verhuurkantoor de uithuiszetting vraagt. Ook een Gents koppel staat voor de vrederechter. Nadat zij hun eerste woning kochten, doken er tal van mankementen op. Een put in de voordeur stond immers niet op hun verlanglijstje. Op een middelbare school in Maasmechelen werd een dure smartphone gestolen tijdens de turnles. De ouders van de tiener vragen een schadevergoeding, want de school had toch lockers kunnen voorzien?

Vrederechters kijken

Vrederechters seizoen 1 is in herhaling op VTM te kijken; iedere donderdagavond rond 21.45 uur vanaf 4 januari 2024. Je kunt de afleveringen ook terugkijken via VTM GO. Voor de Nederlandse kijkers, lees: Vlaamse tv: VRT MAX, GoPlay, VTM Go, Streamz kijken Nederland.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 januari 2024 /