Frozen Planet II op tv met David Attenborough en Hans Zimmer

Frozen Planet II met de stem van Sir David Attenborough en de muziek van componist Hans Zimmer is vanaf vanavond – maandag 1 januari 2024 – dagelijks om 20.30 uur bij de EO op NPO3 te kijken. Ze staan allemaal al op NPO Start en NPO Plus. In dezelfde periode kun je ’s middags ook kijken naar de making off. Ontdek hier meer over het programma.

Frozen Planet II

Frozen Planet II is een adembenemend portret van onze meest ijzige werelddelen. De zesdelige EO-serie etaleert wilde dieren uit alle streken van onze planeet. IJsberen, pinguïns, sneeuwapen en Siberische tijgers, elke soort heeft weer een unieke wijze ontwikkeld om in deze extreem koude omstandigheden te overleven.

Frozen Planet

Deze omvangrijke productie is een vervolg op de veelgeprezen BBC-natuurserie Frozen Planet * uit 2011. Waar de originele reeks zich voornamelijk richtte op het leven en het milieu in de Arctische en Antarctische wateren, trekt dit vervolg kriskras door alle koude streken op aarde: van de poolcirkel naar de Himalaya, van de Alpen naar de toendra en van de Noordelijke IJszee naar de Zuidelijke Oceaan.

David Attenborough en Hans Zimmer

De prachtige natuurbeelden worden ondersteund door de stem van Sir David Attenborough, die je natuurlijk ook al hoorde in Dynasties en The Green Planet. En laten we ook de muziek van componist Hans Zimmer * niet vergeten (als je klikt op zijn naam ontdek je alle muziek, waaronder ook die van Frozen Planet 2).

Klimaatveranderingen

Het zijn indrukwekkende beelden die niet alleen terecht verwondering oproepen, maar ook de kwetsbaarheid van onze koude planeet onderstrepen. Door klimaatveranderingen worden deze flink aangetast. Met grote gevolgen voor mens en dier. De laatste aflevering staat daarom in het teken van wetenschappers en bewoners die zich inzetten om de effecten van klimaatverandering te beheersen.

Making of Frozen Planet

Ruim vier jaar lang is er aan deze serie gewerkt, met behulp van de nieuwste filmtechnieken. Er is gefilmd op elk continent op aarde, in achttien verschillende landen, zelfs met opnames vanuit de ruimte. In dezelfde periode zendt de EO dagelijks om 16.10 uur op NPO 2 een korte ‘Making of’ uit, waarin te zien is hoe de verschillende afleveringen zijn gemaakt en welke obstakels de filmcrews moesten overwinnen.

Frozen Planet 2 kijken

Frozen Planet 2 kun je kijken vanaf maandag 1 januari om 20.30 bij de EO op NPO 2. In totaal zijn er zes afleveringen die van maandag tot en met zaterdag om 20.30 uur te zien zijn. Wil je Frozen Planet 2 terugkijken, dan kan dit via NPO Plus en NPO Start. Sterker nog, daar zijn alle afleveringen al te vinden. Net als de making off die ’s middags tussendoor op tv komt. Met een  VPN Verbinding die je op Nederland zet, kun je ook NPO Start in het buitenland krijgen.

Frozen Planet terugkijken

Wil je Frozen Planet 1 terugkijken? Op NPO Start en NPO Plus wordt deze helaas niet aangeboden. Hij is wel nog steeds op dvd * verkrijgbaar. Ook Frozen Planet 2 is beschikbaar, net als bijbehorende soundtrack. Ontdek hier het complete aanbod *.

Nu terug naar het programma en de inhoud van de afleveringen, zoals deze door omroep EO wordt omschreven,

Ijzige werelden en wateren

Aflevering 1: Van de polen tot de hoogste bergtoppen, op elke continent zijn er onbekende ijzige werelden die worden bewoond door unieke en heel bijzondere dieren. De wateren rond Antarctica zijn de rijkste ter wereld, maar hier leeft ook een uitzonderlijk slim roofdier, de orka. Om aan hun lievelingsprooi te komen, de weddellzeehond, heeft een familie orka’s geleerd om zelf golven te maken, waardoor de zeehonden van hun schotsen worden gespoeld. Het is een techniek die van generatie op generatie is doorgegeven en wordt gecoördineerd door de leidster van de familie, die wel meer dan 100 jaar oud kan zijn. 

Bevroren oceaan

Aflevering 2: Op het uiterste topje van onze planeet ligt de Noordelijke IJszee, een van gedaante veranderende wereld van ijs en water, waar unieke dieren zoals ijsberen, zadelrobben en Groenlandse walvissen leven. Na vier maanden winterse duisternis keert de zon terug in een zeegebied dat schuilgaat onder een dik pak ijs. Moederijsberen komen uit hun holen in de heuvels en leiden hun welpen omlaag naar het zee-ijs om te jagen, terwijl een jonge beer en berin op het ijs een verrassende vriendschap sluiten.

Bevroren bergtoppen

Aflevering 3: Op elk continent vormen bergen ijzige leefomgevingen voor de bijzonderste dieren, die in de koude omstandigheden moeten zien te overleven. De reis begint in Oost-Afrika, dicht bij de evenaar, het verst verwijderd van de Noord- en de Zuidpool. Op de flanken van Mount Kenya verdrijft de tropische zon de kou, maar ‘s nachts valt de vorst in. Tijdens deze cyclus van bevriezen en ontdooien moet een zwangere Hoehnel’s kameleon het juiste moment kiezen om te bevallen zodat haar jongen aan de nachtelijke kou kunnen ontsnappen.

Het bevroren zuiden

Aflevering 4: Antarctica is de meest onherbergzame van alle ijzige streken op aarde. Toch is leven er niet alleen mogelijk, maar sommige soorten gedijen er ook. De reis begint aan de randen van het continent, op de afgelegen sub-Antarctische eilanden. De koningspinguïns op een van de eilanden hier moeten, om op zee eten te zoeken, eerst de gevaarlijke zeeluipaarden ontwijken die voor de kust op de loer liggen. Op een ander eiland vormen twee antipodenalbatrosmannetjes een paartje omdat het aantal vrouwtjes in hun populatie sterk afneemt als gevolg van de visserij. 

Bevroren werelden

Aflevering 5: In het uiterste noorden van onze planeet ligt de grootste landhabitat ter wereld, met door sneeuw overdekte bossen en ijskoude, open toendra. Hier heersen extreme omstandigheden waarin dieren alles op alles moeten zetten om te overleven: in winter is het zo koud dat het merendeel van de ondergrond al bevroren is sinds de laatste ijstijd. Om te overleven moeten dieren zich tot het uiterste aanpassen: een megaroedel van 25 wolven valt de enige grote prooi aan die ’s winters beschikbaar is: Een Amerikaanse bizon. 

Onze bevroren planeet

Aflevering 6: Onze bevroren planeet is aan het veranderen. We ontmoeten wetenschappers die zich inzetten voor de gevolgen van deze veranderingen. Niet alleen voor de dieren en mensen die er leven, maar voor de planeet als geheel. Groenland wordt bedekt door de grootste ijsmassa van het noordelijk halfrond waar tegenwoordig in de zomerperiode immense hoeveelheden ijs afbreken. Boven op de ijskap zelf, ruim 100 kilometer landinwaarts, onderzoekt glacioloog Alun Habburd welke gevolgen het toegenomen smeltwater heeft op de hele ijsplaat in dat gebied.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 januari 2024 /