Het beste van… 50 jaar Te land, ter zee en in de lucht op tv

Keken jullie vroeger ook altijd met het hele gezin naar Te land, ter zee en in de lucht? Bij ons wat het vaste prik. Ik kan zelfs herinneringen dat ik naar de opnames ben gaan kijken… Wist je dat het dit jaar precies vijftig jaar geleden is dat Te land, ter zee en in de lucht voor het eerst op tv kwam? Tijd dus voor een programma om herinneringen op te halen. Het beste van… 50 jaar Te land, ter zee en in de lucht is te kijken in herhaling vanaf maandag 25 december 2023 tot en met vrijdag 29 december.

Auteur Patricia de Ryck heeft dit bericht van 22 juli 2023 een update gegeven, omdat het programma in herhaling te kijken is op NPO1.

Het beste van 50 jaar Te land, Ter zee en in de lucht

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de allereerste aflevering van Te land, ter zee en in de lucht op televisie te zien was. In Het beste van… 50 jaar Te land, ter zee en in de lucht komen alle hoogtepunten uit maar liefst 230 afleveringen van dit populaire programma voorbij. Met een groot aantal gasten, oud-deelnemers, presentatoren en fans kijken we terug naar doldwaze, soms succesvolle en vaak hilarische pogingen van de deelnemers. Te gast zijn onder andere André van Duin, Ron Boszhard, Anne-Marie Jung, Noël van Kleef, Jack van Gelder, Harm Edens, Nance Coolen, Rob Janssen, Chatilla van Grinsven en Johan Vlemmix.

Ron Boszhard besprak de show ook in zijn podcast over legendarische programma’s.

Het beste van Te land, ter zee en in de lucht kijken

Het beste van… 50 jaar Te land, ter zee en in de lucht is in herhaling te kijken vanaf maandag 25 december 2023 om 19.00 uur op NPO1. Daarna kun je op woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 december 2023 kijken rond kwart voor vier, vier uur. Je kunt het programma ook terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Wist je dat je daar sowieso verschillende afleveringen van de afgelopen jaren terug kunt kijken? Je kunt het programma ook vanuit het buitenland kijken. Zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, zodat je de aflevering op NPO Start kunt zien. Wist je dat er in het verleden zelfs dvd’s werden gemaakt met de leukste fragmenten van de seizoenen*?

Hieronder lees je meer over de inhoud van de afleveringen van Het beste van…

Van Tobbedansen tot Blij dat ik glij

Van ‘Tobbedansen’ en ‘Vlieg er eens uit’ tot ‘Blij dat ik glij’, het programma kent heel veel verschillende onderdelen. Maar hoeveel zijn dit er eigenlijk? Een terugkerend fenomeen in Te land, ter zee en in de lucht waren de bruidsparen. In deze aflevering zien we hoe de pasgetrouwde koppels soms goed aankomen, maar meestal vol liefde het water in vielen. En Johan Vlemmix vertelt waarom hij maar liefst 100 keer meedeed. Wist je dat hij samen met Evert de Graaf ook een boek over het programma * schreef?

Van beroemdheden tot arts Puck Hulstaert

Verschillende grote artiesten hebben opgetreden in het programma. Zo was Whitney Houston * te gast bij het tobbedansen in Leeuwarden en zien we Olivia Newton-John * in de haven van Volendam. De veiligheid in het programma was natuurlijk erg belangrijk. Arts Puck Hulstaert was meer dan 30 jaar verantwoordelijk voor het goed aankomen van de kandidaten. Hij vertelt waar in de keuring van de inzendingen op werd gelet. En een terugkerend fenomeen waren de brandweerlieden. We zien een groot aantal inzendingen van hen en horen waarom Te land, ter zee en in de lucht juist voor deze groep zo aantrekkelijk was. 

Duikers en carnavalsverenigingen

In de derde aflevering van Het beste van 50 jaar Te land, ter zee en in de lucht kijken we onder andere naar de mensen die zorgden dat iedereen ook weer boven water kwam: de duikers. Elke week stond er een team paraat van maar liefst 30 vrijwilligers die zorgden dat alles veilig verliep. André van Duin * vertelt wat hem het meest is bijgebleven van Te land, ter zee en in de lucht en hoe hij op het idee kwam voor zijn geweldige commentaar. Terugkerend fenomeen waren de carnavalsverenigingen. Zij waren natuurlijk bedreven in het maken van prachtige karren en lieten dat ook graag zien in het programma.

50 jaar Te land, ter zee en in de lucht

In deze aflevering besteden we onder andere aandacht aan de prijzen die er te winnen waren. Ging het om de eeuwige roem en de beker of waren de winnaars toch wel blij met iets tastbaars? Een groot aantal ex-deelnemers tonen trots hun bekers en vertellen hun herinneringen. We zien de meest heftige races van het achteruitrijden, waarbij de auto’s doorreden tot ze total loss waren. Terugkerend fenomeen waren de studenten. Zij deden vaak met grote groepen mee en hadden al maandenlang voorpret voor ze bij de schans aankwamen. Namen zij het programma wel serieus of hoeft dat juist helemaal niet?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 december 2023 /