Alles wat je moet weten over IPTV

Als je graag televisie wilt kunnen kijken op een extra televisietoestel, maar geen gebruik kunt maken van satelliet of kabel, dan is een IPTV-verbinding misschien een goede oplossing. Dit is een van de meest vernieuwende innovaties op het vlak van televisie van dit moment. Hieronder lees je meer over wat het is en wat je ermee kunt doen.

Wat is IPTV?

IPTV, kort voor Internet Protocol Televisie, is een methode om televisie te kijken waarbij men gebruik maakt van het internet. Dit in plaats van satelliet of een kabelverbinding. 

Het grote verschil zit hem dus in de manier waarop je televisie kijkt. Aangezien je gebruik maakt van je bestaande internetverbinding in plaats van satelliet of en kabel, geniet je van enkele interessante voordelen. Hieronder gaan we daar dieper op in!

Wat zijn de voordelen van een IPTV-verbinding?

Wat zijn nu precies de belangrijkste redenen om deze methode te gebruiken in plaats van satelliet of kabel?

1. Een betere beeldkwaliteit

Kwaliteit is alles wanneer het gaat om televisiekijken en bij een IPTV-verbinding is daar alvast geen gebrek aan. In vergelijking met kabel of satelliet is de beeldkwaliteit bij een IPTV-connectie een stuk beter. Bij heel wat IPTV-installaties is een kwaliteit van 4K al de norm en dat betekent dat films en series kijken voortaan nog leuker is.

2. Een hogere snelheid

Naast kwaliteit speelt ook snelheid een belangrijke rol als je verschillende methodes vergelijkt om televisie te kijken. Belangrijk om te weten is dat een verbinding met IPTV doorgaans een stuk stabieler en sneller is dan een traditionele kabelverbinding. Hierdoor zit er minder vertraging op beelden en is de algemene kijkervaring nog beter. 

3. Meer zenders mogelijk

De kans is groot dat je niet een of enkele, maar meerdere films en programma’s wilt kunnen zien. In dat geval is een IPTV-verbinding onmisbaar. Het zenderaanbod is immers een stuk groter dan bij kabel of satelliet. Bepaalde IPTV-abonnementen geven je toegang tot wel 3.000 verschillende zenders. Als je rekent dat traditionele telecomdiensten gemiddeld ongeveer 80 zenders aanbieden, is duidelijk dat je met IPTV een slimme zet doet.

4. Gemakkelijk te installeren

Terwijl je voor de installatie en montage van een kabel- of satellietverbinding best een beroep doet op een technicus, is dat bij deze methode helemaal niet noodzakelijk. Het enige wat je nodig hebt, is een goede IPTV-ontvanger en een beetje basiskennis over techniek. Zo zet je je televisieverbinding in een twee drie op en bespaar je dus ook heel wat kosten. Mochten er zich problemen voordoen met je IPTV-ontvanger kan je natuurlijk nog altijd een specialist inschakelen!

5. Extra mogelijkheden en functies

Last but not least: bij een IPTV-verbinding bestaan er heel wat interessante extra functies en mogelijkheden, afhankelijk van het abonnement en de aanbieder die je kiest. Populaire opties zijn:

  • applicaties downloaden
  • films en series pauzeren en terugspoelen
  • films opnemen

Daarbij is het soms zelfs mogelijk om televisie te kijken op meerdere schermen. Kortom, met een IPTV-verbinding heb je heel wat flexibiliteit en vrijheid en dat maakt TV kijken toch wel een stuk aangenamer.

Investeer in een goede IPTV-ontvanger

De voordelen van deze methode om televisie te kijken zijn duidelijk, maar je moet dan natuurlijk wel een aantal aankopen doen. Een daarvan is de IPTV-ontvanger. IPTV ontvangers zijn verkrijgbaar in verschillende types en bij uiteenlopende merken, waaronder Amiko of Formuler. 

Hoewel je tegenwoordig zowat overal dergelijke ontvangers vindt, is het aangeraden om te kiezen voor een model van een erkend merk bij een gespecialiseerde webshop of winkel. Zo haal je het beste mogelijke gerief in huis en geniet je ten volle van het televisiekijken.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 november 2023 /