Wetenschapsjournalist Govert Schilling naar de kern van de aarde
Wetenschapsjournalist Govert Schilling gaat voor zijn nieuwe programma naar de kern van de aarde. Het is een toegankelijke, maar zeer informatieve wetenschapsserie waarin het uitzonderlijke karakter van planeet aarde centraal staat. Govert naar de kern van de aarde is te kijken vanaf 10 september, zes wekenlang om 19.25 uur op NPO2.
Govert naar de kern van de aarde
Duizenden planeten zijn er de afgelopen jaren ontdekt, alleen al in ons eigen Melkwegstelsel. Toch lijkt de aarde de enige te zijn die wemelt van het leven. Wat maakt onze thuisplaneet zo uniek? In Govert naar de kern van de aarde volgt Govert Schilling* wetenschappers in hun zoektocht naar een beter begrip van planeet aarde. Een blauwe bol die krioelt van het leven. Hoe is de aarde ontstaan; hoe ziet het inwendige eruit; hoe werken continentverschuiving, gebergtevorming en vulkanisme? Aan welke buitenaardse invloeden staat de aarde bloot? De nadruk in deze serie ligt op het unieke samenspel van natuurkrachten dat het leven op aarde mogelijk maakt.
Govert Schilling & de aarde
In zes afleveringen bezoekt wetenschapsjournalist Govert Schilling karakteristieke locaties in verschillende delen van de wereld. Hij praat er met wetenschappers over, gaat mee op veldonderzoek en leert over hun bevindingen en ideeën. Daarbij vergelijkt Govert de aarde met andere planeten in ons zonnestelsel. Onderweg wordt de kijker getrakteerd op spectaculaire landschappen en verbluffende uitzichten die onze planeet te bieden heeft.
Govert Schilling
Govert Schilling: “Ik ben dol op Venus, Mars en Saturnus, maar door het maken van deze serie ben ik me pas goed gaan realiseren hoe bijzonder onze eigen thuiswereld is.” Recent kwam zijn boek Hemel & aarde* uit. Eerder kon je van hem ook kijken naar Govert naar de oorsprong van de mens. Deze reeks is via NPO Plus en NPO Start nog terug te kijken.
Govert naar de kern van de aarde kijken
Govert naar de kern van de aarde van wetenschapsjournalist Govert Schilling is wekelijks te kijken vanaf 10 september om 19.25 op NPO2. De afleveringen zijn ook terug te kijken via NPO Plus en NPO Start. Als je een VPN Verbinding gebruikt, die je op Nederland zet, kun je ook vanuit het buitenland kijken.
Vriezen of dooien (aflevering 1)
Leven heeft energie nodig. Het leven op aarde ontstond dankzij warmte uit het hete inwendige van de planeet. Maar ook daarna speelde de temperatuurbalans op aarde een cruciale rol. Dankzij allerlei geologische processen is de temperatuur aan het aardoppervlak de afgelopen 600 miljoen jaar binnen een bepaalde bandbreedte gebleven, waardoor het leven zich continu kon blijven ontwikkelen.
Alles stroomt (aflevering 2)
De aarde is een veranderlijke planeet. Dat geldt niet alleen voor de dampkring en de oceanen, maar ook voor de ogenschijnlijk vaste grond onder onze voeten: als we de aarde op een andere tijdschaal bekijken, dan zijn ook de korst en de mantel constant in beweging. Zo is er eigenlijk geen enkel onderdeel van onze planeet dat statisch en onveranderlijk is. Alles, maar dan ook echt alles, stroomt.
Wankel kompas (aflevering 3)
Zonder magnetisme zou er op aarde geen leven kunnen bestaan. Het magneetveld van onze planeet houdt schadelijke deeltjes van de zon en gevaarlijke straling uit het heelal buiten de deur. Daarnaast maken veel diersoorten er gebruik van om zich te oriënteren. Maar het magneetveld verandert continu, en de laatste tijd is het zwakker aan het worden. Moeten we ons zorgen gaan maken?
Aflevering 4
Kringlopen houden de leefbaarheid van de aarde in balans. De meest bekende is waarschijnlijk de waterkringloop. Maar misschien nog wel belangrijker is de allesomvattende koolstofkringloop. Deze kringlopen spelen overal in en op de planeet een rol; van de centrale kern tot en met de bovenste lagen van de dampkring. Het zijn de stille krachten die ervoor zorgen dat het klimaat niet uit de bocht vliegt.
Aflevering 5
Het leven op aarde – in de zee, op het land en in de lucht – heeft zijn bestaan te danken aan een uniek samenspel van uiteenlopende processen. Inmiddels, na honderden miljoenen jaren van evolutie, is het leven een integraal onderdeel geworden van het hele systeem. Het is niet meer weg te denken van de planeet, en er is sprake van een wederzijdse wisselwerking met de aarde zelf.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
1 oktober 2023 /
Tips