Documentaire Het Leven Is Niet Kort Genoeg over vriendschap

Joey Benistant heeft de documentaire Het Leven Is Niet Kort Genoeg gemaakt over zijn vriendschap met Matthijs. De twee maakten als tieners Jackass-achtige video’s. Maar in de filmpjes zagen we ook dat Matthijs verdwaalt in drank- en drugsgebruik. Uiteindelijk overlijdt hij in 2019 aan een overdosis. Lees hier meer over de documentaire Het Leven Is Niet Kort Genoeg van Joey Benistant, die vanavond – woensdag 27 september – om 21.55 uur bij BNNVARA op NPO3 te kijken is.

Zelfdestructieve instelling

In iedere groep vrienden is er altijd wel eentje; die ene die niet kan stoppen, die doorgaat als de anderen al naar huis zijn en die steeds grenzelozer gedrag vertoont. Hoe is het om beste vrienden te zijn met iemand die een zelfdestructieve instelling heeft? Kun je daar als vriend iets in betekenen of is dat onbegonnen werk? 

Documentaire Het Leven Is Niet Kort Genoeg

De Groningse Joey Benistant (33) maakt al vanaf de brugklas Jackass-achtige video’s met zijn vrienden, waarin ze elkaar uitdagen tot de meest maffe stunts. Matthijs, die daar steeds verder in gaat, pakt in die video’s steeds meer de hoofdrol. De intieme beelden en bizarre stunts uit Joey’s archief worden afgewisseld met gesprekken waarin de vrienden hun verleden en de vriendschap proberen te reconstrueren, want de grappige stunts hebben ook een keerzijde. 

Overlijden Matthijs

Joey ziet zijn beste vriend Matthijs verdwalen in drank- en drugsgebruik maar ook op die donkere momenten blijft Joey zijn boezemvriend opzoeken én filmen. Dus ook als hij in 2019 bij Matthijs aan de deur verschijnt en zijn grootste angst werkelijkheid wordt. Kort daarna neemt hij het besluit om met het filmmateriaal van hun jeugd een documentaire te maken; Het Leven Is Niet Kort Genoeg. Het resultaat is een uniek tijdsdocument over vriendschap, lust for life en de grenzen die er aan die eigenschap kleven.

Joey Benistant

Filmmaker Joey Benistant groeide op in het MTV-tijdperk. Hij is dan ook als geen ander thuis in de montage stijl van deze tijd: ruwe beelden, animaties, en snelle montage. Matthijs schreef veel en verbind de film met fragmenten uit zijn dagboek. Joey: “Met Matthijs heb ik ongelofelijk veel mogen lachen. De mooie herinneringen overschaduwen de mindere. Ik hoop met deze documentaire een eerbetoon te brengen aan één van de mooiste mensen uit m’n leven. Matthijs, het is dan eindelijk gelukt vriend, we komen op televisie!”

3Doc: Het leven is niet kort genoeg

3Doc: Het leven is niet kort genoeg is een coproductie van BNNVARA en Hollandse Helden. Hij is te zien om 21.55 uur bij BNNVARA op NPO3. Terugkijken kan via NPO Plus en NPO Start. Gebruik van uit het buitenland een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar NPO Start gaat. Andere interessante docu’s die je afgelopen dagen op tv zag: Hormonaal en Godvergeten.

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 september 2023 /