Documentaire The losing game over Mustafa online kijken

De documentaire The Losing game is een stand-alone film en één van de korte vervolgfilms van Shadow Game voor NPO3. Els van Driel en Eefje Blankvoorn hebben de Iraakse Mustafa gevolgd. Je kunt ‘m vanaf vandaag – dinsdag 26 september 2023 – kijken op de website van NPO3.

Lees hier meer over de Shadow Game: Documentaire Shadow Game volgt vluchtelingen kinderen in Europa

Vluchteling Mustafa uit Irak

Wat als je leven een eindeloze cirkel is omdat het systeem je gevangen houdt? De Iraakse Mustafa was 14 jaar toen hij alleen naar Europa vluchtte. Hij liep vast aan de ondoordringbare grenzen, werd tientallen keren slachtoffer van gewelddadige pushbacks. Oneindig vaak speelde hij ‘de game’, zoals het oversteken van grenzen door jonge vluchtelingen wordt genoemd. Als hij na zes jaar eindelijk in Nederland aankomt, is hij inmiddels volwassen. Opgelucht denkt Mustafa eindelijk naar school te kunnen en zijn leven te beginnen. Hij droomt van een veilig, rustig bestaan en is bereid al het werk aan te pakken. 

The Losing Game: Mustafa

Maar het asielsysteem van Nederland is nog wreder dan de reis. Hij blijkt zich al – zonder dat hij dit wist – als asielzoeker in Griekenland geregistreerd te hebben. Vanwege de zogenaamde Dublin regeling die zegt dat iedere asielzoeker in het eerste EU-land waar ie wordt geregistreerd asiel moet aanvragen, wordt hij geoormerkt als ‘veilige Lander’. Nederland wil hem terugsturen. Terug naar Griekenland, terug naar af. Ondanks alles raakt Mustafa niet verbitterd. Hij weet als geen ander dat er een dag kan komen waarop je moet vluchten. Als die dag komt, zal hij de eerste zijn die zijn deur opent. Mustafa: “Niemand heeft ooit naar mijn verhaal gevraagd. Ik wil het graag vertellen.” In deze korte documentaire vertelt Mustafa voor het eerst zijn verhaal, in de hoop dat eindelijk iemand luistert. 

Documentaire The Losing Game

The losing game is een stand-alone film en een van de korte vervolgfilms van Shadow Game voor NPO3. De Gouden Kalf winnende documentaire Shadow Game volgde tien jongens op hun zware reis door de schaduwwereld van Europa. The losing game gaat over waar één van hen, Mustafa, terechtkomt en toont het verhaal van een verliezer in ons falende Nederlandse en Europese asielsysteem. Een kind dat veiligheid zocht werd een volwassene verdwaald in het systeem.

The Losing Game kijken

Op maandag 25 september is The losing game in première gegaan tijdens de Gouden Kalf Competitie op het Nederland Filmfestival. Dinsdag 26 september komt deze korte documentaire online op NPO3.nl/shadowgame (hij staat er nu nog niet op, dus blijf het even checken). Net zoals Shadow Game is ook deze documentaire geregisseerd door Els van Driel en Eefje Blankevoort en geproduceerd door Prospektor in samenwerking met KRO-NCRV.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 september 2023 /