Shadowland: documentaire reeks over complottheorieën in VS

De documentaire reeks Shadowland – over complottheorieën in de VS – is sinds vrijdag 1 september 2023 wekelijks te kijken bij PowNed op NPO3. Let op: in verband met de voetbal is Shadowland op vrijdag 22 september 2023 later dan gewoonlijk op tv. Je ziet de aflevering nu om 23.15 uur. Lees hier meer over de zesdelige documentaire Shadowland van regisseur Joe Berlinger.

Tip: voor de kijkers van Filemon en de complotten.

Shadowland

In de zesdelige documentaireserie Shadowland onthult regisseur Joe Berlinger* hoe complottheorieën in de Verenigde Staten van de marge naar de mainstream zijn geëvolueerd, hoe complottheorieën werken, hoe mensen tot hun overtuigingen komen en wat deze theorieën zo aantrekkelijk maakt.

Effect van complottheorieën

In 2020 publiceert het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic onder de naam Shadowland een reeks artikelen waarin ze het effect van complottheorieën op de Amerikaanse samenleving onderzoekt. In navolging van deze artikelen, maakt de veelbekroonde regisseur Joe Berlinger deze zesdelige documentaireserie. Op verschillende locaties in het land wordt onderzocht hoe complottheorieën werken. Welk verdienmodel erachter zit. En hoe het komt dat de Verenigde Staten zo verdeeld is geraakt. Joe Berlinger maakte eerder De Paradise Lost trilogie* en Some Kind of Monster.

Complottheorieën in de VS

In elke aflevering van Shadowland worden ‘waarheidzoekers’ en influencers geïnterviewd. Mensen die door hun rotsvaste geloof in complottheorieën een gevangenisstraf boven het hoofd hangt. Maar ook mensen die alles dreigen te verliezen en geen contact meer hebben met familie of vrienden. Zo zien we een vrouw, die mogelijk twintig jaar de gevangenis in moet voor deelname aan de bestorming van het Capitol op 6 januari 2021. Maar denk ook aan een antivaxer die reclame maakt voor een gevaarlijke en niet-werkende behandeling van COVID-19. En een moeder die vreest dat haar door complottheorieën geobsedeerde echtgenoot een gevaar is voor haar kinderen.

Shadowland kijken

Shadowland is geproduceerd door History Channel. Deze documentaire kijk je vanaf vrijdag 1 september wekelijks om 21:50 uur bij PowNed op NPO 3. Op 22 september 2023 komt de aflevering later in verband met het voetbal; dan om 23.15 uur op tv. De serie bestaat uit zes afleveringen van 55 minuten. Je kunt de reeks ook terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Foto: PowNed

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 september 2023 /