VPRO Tegenlicht: Maak ’t Simpel met Ilja Leonard Pfeijffer

Doet complexiteit ons de das om? Is Nederland onbestuurbaar aan het worden? Van toeslagenaffaires tot woningentekort en van erfpacht tot uitvoeringsorganen. Noem een overheidsdossier en het zit muurvast. Waar de meeste vingers wijzen naar de politiek wordt de echte reden niet vaak genoemd. Het is allemaal te complex. VPRO Tegenlicht werpt een blik op vastgelopen dossiers. Kijk vandaag – donderdag 7 september 2023 – om 20.30 uur bij VPRO op NPO2.

VPRO Tegenlicht: Maak ’t simpel

VPRO Tegenlicht kijkt mee met verschillende dossiers waarin de overheid vastloopt en zelf niet meer lijkt te weten wat ze doet. De redactie tuurt meewarig uit over een Afsluitdijk waarvan de renovatie langer gaat duren dan de bouw zélf negentig jaar geleden, en bladert mee in documentbestanden van burgers die de dupe zijn van overmatig complexe overheidsregels. Wat gebeurt er als we er niet met z’n allen in slagen om te ‘ont-compliceren’? Is het überhaupt nog wel mogelijk om de vele kwesties rondom de toeslagenaffaire, stikstof en gaswinning te versimpelen?

‘Grote clusterfuck’

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer* ziet in de huidige staat van de overheid vooral een democratie in verval: ‘Om het in gewone taal te zeggen; het is een grote clusterfuck.’ Vanuit Genua overdenkt hij de risico’s van de toegenomen complexiteit in overheidsbeleid, maar waarschuwt bij de herdenkingstekens voor de ingestorte Morandibrug ook voor al te simpele oplossingen: ‘We hebben hier in Genua eigenlijk geen democratie meer.’

In gesprek

Terwijl de politiek fris van vakantie met nieuwe complexe compromissen aan de slag gaat, blijkt het in het land simpeler te kunnen. Zo worden in de plaats Lettele eenvoudige stappen gezet om een bijdrage te leveren aan de oplossing voor de wooncrisis; gedeelde woningen op een voormalig boerenerf. En in het Amsterdamse Slotermeer-West krijgt de wijk een nieuwe impuls. Na talloze rapporten, participatietrajecten en externe adviseurs, besloot een groep kunstenaars in de wijk te gaan wonen. Zij kwamen met een hele eenvoudige aanpak om erachter te komen hoe ze wijk het beste konden verbeteren. Ze gingen met de bewoners in gesprek.

Geïnterviewden

Met in VPRO Tegenlicht: Maak ’t simpel: schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Abdeluheb Choho, internationaal kunstenaarscollectief Cascoland, BuitenDelen, stichting Erfpachters Belangen Amsterdam en de bewoners van camping Het Wad op de Afsluitdijk.

Tegenlicht: Maak ’t simpel kijken

VPRO Tegenlicht: Maak ’t simpel! is te kijken op donderdag 7 september om 20.30 uur, bij VPRO op NPO 2. Je kunt het ook terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Gebruik vanuit het buitenland een VPN Verbinding, die je op Nederland zet om naar NPO Start te gaan.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 september 2023 /