Linde Merckpoel lost problemen op in Los het op

Linde Merckpoel laat in Los het op op VRT MAX dit najaar grote en kleine problemen verdwijnen. Daarvoor gebruikt ze haar creativiteit, DIY skills en een sterke community van kijkers, luisteraars en volgers op haar sociale media. Ze gaat geen onderwerp uit de weg. De eerste hartverwarmende video ging dan ook over één van de grootste taboes: “We praten niet over abortus.” Maar wat als we dat wel zouden doen?

Linde Merckpoel: Los het op

Linde Merkpoel (die we op dit moment zien in Celebrity MasterChef Vlaanderen) gaat in Los het op dus wekelijks aan de slag met een bijzonder onderwerp. Elke dinsdag verschijnt een nieuwe aflevering van Los het op op VRT MAX. Daarin gaat Linde met haar vlogcamera telkens op pad om een probleem aan te pakken. Elke vrijdag tussen 16.00 en 18.00 uur gaat ze samen met de Studio Brussel-luisteraars binnen de twee uur de uitdaging aan om zo veel mogelijk problemen op te lossen.  

Wil je Los het op vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet en ga dan naar VRT MAX.

Abortus

Linde Merckpoel pakt voor de eerste aflevering meteen een groot thema, namelijk abortus. Twee jaar geleden koos Lotje (23 jaar) voor abortus. Ondanks een sterk sociaal vangnet en de juiste zorgen, voelde ze zich heel erg alleen. Ze miste de verhalen van lotgenoten, van meisjes en vrouwen die écht begrepen wat zij doormaakte. Nochtans zijn die er massaal. Eén op de vijf vrouwen van boven de vijftig heeft ooit een abortus gedaan. En toch hoor je die verhalen amper. 

Taboe doorbreken

Lotje wil graag het taboe doorbreken en haar eigen verhaal delen zodat anderen die na haar komen, het gevoel krijgen niet alleen te staan. Daarom deelde ze haar verhaal met Linde. Samen maken ze een podcast. Als verrassing opende Linde onder meer eenmalig een ‘abortuscafé’ waar Lotje mensen kon ontmoeten die met abortus in aanraking zijn gekomen. 

Lotje over haar abortus

Lotje: “Er kwam iets onverwachts in mijn leven. Na mijn abortus schaamde ik mij super hard, ik weet niet waarom. Ik was in mezelf gekeerd, en voelde mij heel eenzaam. Dat was heel heftig. Wat zeker niet hielp, was dat ik geen ander verhaal vond waarin ik mij kon herkennen. Maar ik heb het uiteindelijk met veel verdriet, tijd en liefde leren omarmen. Dat verhaal wilde ik graag delen en daarom wilde ik met Linde deze video maken. Ik kan me geen mooiere manier bedenken om het zo de wereld in te sturen. En da’s de schoonheid van geheimen delen. Het moet niet meer verborgen blijven.”

Foto: VRT MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 september 2023 /