De tattoo shop van Tijs Vanneste op VRT CANVAS

Tijs Vanneste presenteert De tattoo shop vanaf woensdag 6 september zes weken te zien op VRT CANVAS en VRT MAX. In de stationsbuurt in Mol keert hij terug naar zijn oude werk; hij zet tatoeages en ontdekt zo de boeiendste verhalen. Ontdek hier meer over De tattoo shop van Tijs Vanneste.

De tattoo shop Tijs Vanneste

Nadat Tijs Vanneste de afgelopen jaren enkele campings opstartte in zijn geliefde Kempen en er daarna de toestand van een aantal scholen onderzocht, keert hij terug naar het oude normaal. Terug naar zijn tattooshop dus, gelegen in de stationsbuurt van het al even Kempische Mol. Waar Tijs jarenlang talloze stervelingen in zijn atelier over de vloer kreeg, op zoek naar de juiste tattoo. Anno 2023 is er weinig veranderd, daar in Mol. Elke dag lijken het wel opendeurdagen te zijn, met klanten op zoek naar de juiste tattoo, en met de boeiendste verhalen en vreemdste geschiedenissen. Tijs Vanneste zegt: “Wat voor mij alledaags is, lijkt voor anderen exotisch.”

De tattoo shop kijken

Je kunt De tattoo shop zes weken kijken op woensdag bij VRT CANVAS en VRT MAX. De aflevering komt om 21.20 uur op tv. Wil je vanuit het buitenland terugkijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet en ga dan naar VRT MAX.

Ontdek meer over de inhoud van de afleveringen van De tattoo shop:

Gasten in De tattoo shop

In De tattoo shop komen er bijzondere langs bij Tijs Vanneste*. Jan (De Kemp) is een oude bekende, Tijs leerde op hem tatoeëren. Als compensatie mag De Kemp altijd langskomen voor een nieuwe huidtekening, deze keer is het een kolibrie. Linda had al kinderen toen ze tot twee maal toe geconfronteerd werd met een stilgeboren baby; twintig jaar later wil ze dat verdriet afronden met een tattoo opgedragen aan haar twee sterrenkinderen. 

Persoonlijke verhalen

Bij Briek – genoemd naar wielerlegende Briek Schotte – hebben zijn tattoos alles te maken met zijn naam: hij heeft al een melkbrik en een briquet op z’n been, nu komt daar nog een baksteen bij. ​ Vrachtwagenchauffeur Albert verloor een been bij een zwaar verkeersongeval. Hij vond troost in de zorg voor een sneeuwuil, waarvan de afbeelding zijn arm moet sieren. Patje ‘boem boem’ Goots, ​ buurman van Tijs en voormalig topvoetballer, is ook vaste klant: hij ziet er niet alleen als een hardrocker uit, de nieuwe tattoo op zijn bovenarm verwijst bovendien naar zijn favoriete metalband. En Hans en Nela zijn een Nederlands koppel dat al 25 jaar in België woont, ze willen een tattoo als herinnering aan hun anderhalf jaar geleden overleden zoon. 

Unieke tatoeages

In elke aflevering zien we hoe Tijs aan de slag gaat met al die geschiedenissen. Hoe hij op zijn eigenste manier naar hen luistert, terwijl hij er zijn commentaar en beleving bij verwoordt. Hoe hij hun levensverhaal – of vaak een stukje ervan – op een grafische manier ergens op hun lichaam aanbrengt. In carte blanche-stijl, steeds op zoek naar een geïnspireerde en kunstzinnige manier om om te gaan met verhalen van vreugde of verdriet, afscheid of verwelkoming.

Tattooshop Tijs Vanneste

De kijker van De tattoo shop is ook getuige van het leven rond de tattooshop van Tijs Vanneste. Met de dagelijkse korte ontmoetingen met zijn buren, of met z’n vader die wekelijks binnenwipt. We zien hoe Tijs Vanneste* tussendoor op zijn gitaar tokkelt, z’n winkel stofzuigt of op de stoep een koffie drinkt, wachtend op de volgende klant. Hoe hij ’s middags bij de bevriende beenhouwer een potje préparé koopt voor de lunch of naar de krantenwinkel wandelt voor zijn boekskes. Hoe hij ’s avonds thuis de tattoos voor de volgende dag op z’n computer voorbereidt. Tijs: “Jarenlang streefde ik voor mezelf naar technisch vernuft… om uiteindelijk te leren dat het daar eigenlijk helemaal niet over gaat maar wel om de symbolische waarde voor de dragers.”

Leven getatoeëerden

En ​ we krijgen ook een inkijk in het dagelijkse leven van de getatoeëerden, en vaststellen hoe hun gezinsleden reageren op de (nieuwe) huidversiering. Zo zien we Jan op stap met zijn broer, Nikki op koffievisite bij haar moeder en Briek aan tafel met zijn vriendin.

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

6 september 2023 /