Soep, sores en soelaas met Bert van Leeuwen vanuit De Saffier

Bert van Leeuwen presenteert Soep, sores en soelaas seizoen 4 vanaf vandaag – maandag 4 september 2023 – om 16.28 uur bij de EO op NPO1. Maak in het programma kennis met de bijzondere inwoners van Leger des Heils-opvanghuis De Saffier in Hilversum.

Soep, sores en soelaas

In een van de meest chique wijken van Midden-Nederland staat een villa. De barones die er ooit woonde gaf het weg als erfenis. Nu wonen in De Saffier in Hilversum mensen met een verslaving, die vaak psychiatrische problemen hebben en nergens anders terecht kunnen. In Soep, sores en soelaas is te zien dat presentator Bert van Leeuwen vijf weken meeloopt op De Saffier. Hier gaat hij op zoek naar hoop en inspiratie bij de meest kwetsbare mensen in onze samenleving.

Ook interessant: Five Days Inside seizoen 6 (2023) op deze locaties

Bert van Leeuwen in De Saffier

Bert van Leeuwen maakt kennis met de bewoners en begeleiders van De Saffier en krijgt een eerlijke kijk in hun leven. Hij ziet de ups en downs, de hoop en de wanhoop, en hij leert over de kracht van mensen om te overleven. De presentator is onder de indruk van de openheid van de mensen die hij ontmoet: “Dat is het fijne wanneer je een langere tijd met mensen optrekt, er ontstaat een band waardoor de gesprekken open en eerlijk kunnen zijn.”

Aangrijpende persoonlijke verhalen

In de serie is te zien wat er in het leven van de bewoners gebeurd is waardoor ze hier terecht zijn gekomen. En wat er nodig is van bewoners en de begeleiders om het leven zo veel mogelijk zelfstandig te kunnen leven. Dat dit voor de bewoners geen vanzelfsprekendheid is, merkt Bert van Leeuwen al snel. “Ik ben enorm geraakt door de aangrijpende verhalen die ze delen over hun leven. Maar ik heb tussendoor ook veel plezier gehad met de begeleiders en bewoners. Dat is echt wat dit zo bijzonder maakt: er is altijd weer hoop, ook in de meest uitzichtloze situaties. Daarnaast ben ik me tijdens de serie ook gaan afvragen of ik hier eigenlijk ook niet terecht had kunnen komen.”

Bewoners De Saffier

Bert leert in de serie onder andere Jeroen kennen. Hij is minder verdovende middelen gaan gebruiken na een oproep van zijn moeder. Omdat zij zo bijzonder voor hem is, laat hij een tattoo met ‘mams’ op zijn lichaam zetten. Bert gaat mee om Jeroens moeder te verrassen. Bert ontdekt ook dat het verschil tussen bewoner en begeleider maar heel klein kan zijn. Eén van de begeleiders in de Saffier blijkt zelf ook een heftig verleden met drugs te hebben.

De Saffier – Leger des Heils

De Saffier is een opvanghuis van het Leger des Heils in Hilversum. De Saffier is een woonvorm voor volwassen mannen en vrouwen die een veilige, rustige plek nodig hebben om te wonen waar begeleiding aanwezig is. De bewoners hebben te maken met psychiatrische problematiek in combinatie met een verslaving en een (licht) verstandelijke beperking.

Soep, sores en soelaas kijken

Soep, sores en soelaas is een programma van de EO in samenwerking met het Leger des Heils. De nieuwe afleveringen (seizoen 4) zijn vanaf maandag 4 september te zien om 16.30 uur bij de EO op NPO 1. Via NPO Plus en NPO Start kun je ook de eerdere seizoenen terugkijken. Vanuit het buitenland doe je dit met een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Meer over de inhoud van de afleveringen van Soep, sores en soelaas seizoen 4

Binnenkomen

Aflevering 1: Bert van Leeuwen maakt kennis met bewoners en begeleiders van ‘De Saffier’ in Hilversum, een locatie van het Leger des Heils. Hij komt erachter dat nog niet iedereen op hem zit te wachten. Gelukkig wordt hij wel gastvrij ontvangen door Frits. Al blijkt Frits niet voor iedereen even aardig te zijn. 

Waar kom je vandaan?

Aflevering 2: Iedere bewoner in ‘De Saffier’ heeft zijn eigen verhaal en verleden. Bert hoopt achter deze verhalen te komen en te ontdekken hoe de bewoners hier terecht zijn gekomen. Jeroen is een van de bewoners die hem zijn verhaal wil vertellen.  

Verkeerde afslag 

Aflevering 3: Bert is nu een aantal weken aanwezig in ‘De Saffier’ en ontdekt dat de medewerkers van deze locatie ook een verhaal hebben. Jelka is een van de begeleiders in De Saffier, maar ze vertelt Bert dat ze ook maar zo een bewoner had kunnen zijn.  

Je broer of je zoon

Aflevering 4: Gaandeweg zijn verblijf wordt Bert steeds meer onderdeel van ‘De Saffier’ en delen de bewoners steeds meer van hun leven. Jeroen heeft een heel bijzondere band met zijn moeder en heeft een verrassing voor haar. Hij wil namelijk een tatoeage met ‘mams’ laten zetten. Bert mag mee wanneer hij deze aan zijn moeder laat zien. 

Zie de mens

Aflevering 5: De laatste week van Bert in ‘De Saffier’ staat in het teken van een foto-expositie. Daarin staan de bewoners én begeleiders van De Saffier voor de lens. De buren uit de villawijk waar ‘De Saffier’ staat, worden uitgenodigd door de bewoners. Maar de vraag is of zij ook gaan komen.

Foto: EO

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 september 2023 /