Mocronado’s: vijf Marokkaanse pensionado’s blikken terug

Mocronado’s is het nieuwe tv-programma van Omroep WNL, waarbij ze vijf Marokkaanse pensionado’s volgen die terugblikken op hun werkzame leven. Pensionado’s Abdellah Laâguili (75), Mohamed Amdaouech (77), Hassan El Mourabit (75), Mohamed Aoussar (75) en Mohamed Ibn Amar zien we in deze reeks. Het programma Mocronado’s is te kijken vanaf vrijdag 28 juli om 20.25 uur op NPO2.

Mocronado’s

De vijf Marokkaanse mannen die geportretteerd worden in Mocronado’s blikken niet alleen terug op hun werkzame leven. Ze beschouwen ook hun leven van nu; hoe is het om pensionado in een land te zijn waar je eigenlijk alleen ’te gast’ zou zijn. Hoe kijken ze naar Nederland? Voelen ze zich hier nog steeds te gast, of voelen ze zich hier thuis? Hoe denken ze over hun geloof, de opvoeding van hun kinderen, liefde en integratie.

Kijktips: Poldermocro’s, maar zeker ook de documentaire reeks Superleeuwen – Marokkaanse voetbalsprookje.

Deelnemers Mocronado’s

Programmamaker Jalal Bouzamour, zelf zoon van een gastarbeider, gaat hierover in gesprek met Gouwenaars Abdellah Laâguili (75), Mohamed Amdaouech (77) en Edenaren Hassan El Mourabit (75), Mohamed Aoussar (75) en Hagenaar Mohamed Ibn Amar (90). Zij maken deel uit van die eerste groep Marokkaanse mannen die ruim een halve eeuw geleden naar Nederland kwamen. Allemaal op zoek naar een betere toekomst in een land dat schreeuwde om goedkope arbeidskrachten.

Thema’s

Mocronado’s telt zes afleveringen. Iedere aflevering heeft een thema dat gelinkt is aan één hoofdpersoon wiens verhaal centraal staat. Onderwerpen als Nederland, integratie, liefde, opvoeding, ouderdom en pensioen worden besproken. In de zesde en laatste aflevering gaan de mannen uit Mocronado’s terug naar Marokko om te laten zien waar ze vandaan kwamen.

Mocronado’s kijken

Mocronado’s is vanaf 28 juli om 20.25 uur te zien op NPO2. Het is een coproductie van Omroep WNL en TV Affairs. Je kunt het programma natuurlijk ook terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Meer over de inhoud van de afleveringen:

Abdellah Laâguili (Aflevering 1: Migratie)

Gouwenaar Abdellah Laâguili (75) staat centraal. In 1969 kwam hij op 21-jarige leeftijd naar Nederland en ging werken bij vleeswarenbedrijf Compaxo in Gouda. Het leven van Abdellah kenmerkt zich door inzet voor de samenleving, onder andere als buurtvader. Daarom werd hij vorig jaar bij het 750-jarig bestaan van Gouda verkozen tot Goudse Gigant. Met Abdellah kijken we terug op zijn leven op die eerste zware jaren in Nederland. In het buurthuis waar hij altijd komt, ontmoet hij zijn vier lotgenoten, gastarbeiders van het eerst uur. Samen halen de Mocronado’s herinneringen op, varen ze door de grachten en bakken ze Goudse stroopwafels.

Mohamed Ibn Amar (Aflevering 2: Liefde en huwelijk)

De liefdevolle en wijze 90-jarige Hagenaar Mohamed Ibn Amar is, na een druk leven als bakker, nu buurtvader en vrijwilliger in het Haagse Laakkwartier. Samen met de Mocronado’s gaat hij broodbakken. Naast het harde werken laat Mohamed zich ook van zijn romantische kant zien. Hij neemt zijn vrouw, van wie hij zoveel houdt, mee voor een strandwandeling en op de Scheveningse Pier wacht haar een spannende verrassing. In het buurthuis hebben de mannen taboedoorbrekende gesprekken over de liefde.

Hassan El Mourabit (Aflevering 3: Integratie)

Voor de eenzame Hassan El Mourabit (75) uit Ede is het leven zwaar. Als jong jongetje verloor hij zijn ouders. Nederland was voor hem het paradijs, ondanks dat hij hard moest werken. Het echte levensgeluk heeft hij nooit kunnen vinden. Zijn leven bestaat uit de moskee en het buurthuis. Hassan neemt de mannen mee naar het museum in Ede. Hopelijk vindt hij daar iets terug van zijn werkgevers. Ook trekken de Mocronado’s samen de keuken in en hebben ze het over de Nederlandse taal.

Mohamed Amdaouech (Aflevering 4: Kinderen en opvoeding)

De reislustige Mohamed Amdaouech (77) voelt zich overal thuis. Dat èn zijn ondernemerschap heeft hij zijn kinderen meegegeven. Samen met zijn kinderen en kleinkinderen gaat Mohamed bowlen. Tijdens de ramadan komt de familie samen om het vasten te verbreken. Ook zien we hoe Mohamed Ibn Amar zich ontfermt over zijn verstandelijk beperkte dochter. In het buurthuis praten de Mocronado’s over opvoeding, de uitdagingen die ze hadden om je kinderen op te voeden in twee verschillende culturen.

Mohamed Aoussar (Aflevering 5: Ouderdom en pensioen)

De traditionele Mohamed Aoussar (75) werkte sinds 1971 in fabrieken. Nu hij met pensioen is, vult hij zijn dagen met zijn hobby: klokjes repareren in zijn mancave. Hoe brengen de Mocronado’s hun oude dag door? Mohamed Ibn Amar nodigt de mannen uit voor een lunch. Daar laait de discussie op. Ga je naar een verzorgingstehuis als je niet meer voor jezelf kan zorgen? Als Mohamed Aouassar naar zijn oud-werkgever gaat, krijgen de mannen ingrijpend nieuws te horen over hun lotgenoot Abdellah Laâguili.

Mocronado’s naar Marokko (Aflevering 6)

De mannen gaan naar Marokko. Helaas zonder Abdellah Laâguili, omdat zijn gezondheid de reis niet toelaat. In een vakantiewoning midden in de Rifgebergte, de geboortestreek van de Mocronado’s, brengen de heren deze reis samen door. Ze laten de plekken zien waar ze zijn opgegroeid en waar vandaan ze in de jaren 60 afscheid namen. Het weerzien roept herinneringen en emoties op. Vanaf het Marokkaanse strand blikken de mannen terug op de impact die de emigratie op hen heeft gehad en wat Nederland ze heeft gebracht.

Foto: WNL / TV Affairs

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 september 2023 /