De Afhaalchinees: Kelly van Binsbergen over (eigen) adoptie
TV-maker Kelly van Binsbergen is sinds dinsdag 29 augustus om 21.16 uur bij Omroep Zwart op NPO3 te zien met de documentaire reeks De Afhaalchinees. Hierin gaat Kelly van Binsbergen in op haar eigen adoptie en gaat ze in gesprek over de gevolgen van interlandelijke adoptie. Want adoptie is natuurlijk geweldig voor mensen met een diepe kinderwens, maar hoe is dat voor het kind? Die vraag staat centraal in De Afhaalchinees.
De Afhaalchinees
Omroep Zwart schrijft over De Afhaalchinees: “In Nederland zijn meer dan veertigduizend kinderen geadopteerd. Tot blijdschap van ouders met een kinderwens maar hoe is dat voor het kind? Tv-maker Kelly van Binsbergen opent in deze vierdelige documentaire serie het gesprek over de gevolgen van interlandelijke adoptie. Ze duikt voor het eerst in haar eigen adoptie en legt door middel van persoonlijke verhalen, interviews met andere geadopteerden, gezinnen en deskundigen de mythen en misvattingen van het Nederlandse adoptiesysteem bloot. Blijft het adoptiesprookje van dankbaarheid, ouderliefde en goede bedoelingen, overeind?”
Kelly van Binsbergen
TV-maker Kelly van Binsbergen maakte eerder de documentaire Hallo, met Kyoko. Deze documentaire ging over het feit dat ze walgde van haar werk als sekstelefoniste, maar er toch ook niet mee kon stoppen. In het persbericht van BNNVARA lees ik over deze documentaire van Kelly van Binsbergen: “Waarom kan ze als Kyoko wel intimiteit veinzen met anonieme bellers, maar krijgt ze haar seksleven met haar eigen vriend niet voor elkaar? Kelly, haar vriend en alle andere mensen in haar leven stellen zich flink open. Hard, ontroerend, pijnlijk en gelukkig ook met humor. Deze coming-of-age film over een shockerende ex-tiener geeft een ongecensureerde kijk in de bizarre en opmerkelijke wereld van het seksbellen.”
Kelly van Binsbergen over adoptie
En nu komt Kelly van Binsbergen dus weer met een heel persoonlijke documentaire reeks. Ze werd namelijk zelf geadopteerd. Ze kwam in 1993 naar Sluis; een kleine vestingstad in West-Zeeuws-Vlaanderen. Haar bijnaam was daar de ‘afhaalchinees’. Andere geadopteerde kinderen uit Azië worden dan weer ‘vieze spleetoog’, ‘poep-Chinees’ of ‘bamibal’ genoemd. Om de site van Omroep Zwart lees ik: “Volgens Chinezen ben ik niet Chinees genoeg en volgens Nederlanders niet Nederlands genoeg.” Dit zorgde voor een innerlijk gevecht. Met de documentaire De Afhaalchinees duikt Kelly van Binsbergen voor het eerst in haar eigen adoptieproces en onthult ze mythen en misvattingen rondom het Nederlandse adoptiesysteem.
Schaduwkant van adoptie
Over de schaduwkant van adoptie komt namelijk steeds meer naar buiten. Natuurlijk is het voor wensouders prachtig dat ze op deze manier hun kinderwens in vervulling kunnen laten gaan. Maar er zijn in het verleden ook heel veel fouten meegemaakt. En het blijkt ook steeds vaker dat het met deze kinderen niet altijd goed gaat; ze hebben later vaker last van suïcidale gedachten, identiteitsproblemen krijgen te maken met racisme. Er over praten ligt moeilijk, omdat het voelt als ‘een aanval op je eigen ouders’, aldus Kelly Van Binsbergen op de site van Omroep Zwart.
De Afhaalchinees kijken
De Afhaalchinees telt vier afleveringen en is wekelijks om 21.15 uur op NPO3 te kijken. Je kunt deze documentaire ook terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Daar vind je ook de eerdere documentaire van Kelly van Binsbergen. Wil je vanuit het buitenland De Afhaalchinees terugkijken, gebruik dan een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar de site van NPO Start gaat.
Ook interessant: DNA Onbekend (waar morgen nieuw seizoen van start) en We are family.
Interessante boeken
Als je dit thema interessant vindt, dan zijn er ook een aantal boeken het lezen waard.
- Niet geboren op mijn verjaardag van Sam van den Haak*. Zij schrijft: ” Van adoptie bestaat vaak een romantisch beeld van kinderen die uit troosteloze omstandigheden gered worden en een fantastisch leven tegemoet gaan. Maar helaas is het niet altijd rozengeur en maneschijn. In dit verhaal over mijn leven vertel ik je hoe het voor mij was om bij mijn eigen moeder weggehaald te worden en terecht te komen in een adoptiegezin, waarin het voor mij allesbehalve veilig was. Door mijn adoptievader werd ik misbruikt en op mijn zeventiende moest ik van hem mijn sleutels inleveren en vertrekken. Maar ik ben strijdbaar. Het feit dat ik er achter kwam dat alles rondom mijn bestaan een leugen was en dat ik zelfs niet geboren ben op mijn verjaardag, bracht me ertoe samen met vijftien anderen de Nederlandse Staat aan te klagen wegens adoptiefraude en kinderhandel.”
- Vaderland van Rob Marrevee*. Het eerlijke verhaal van een adoptievader. Rob en zijn vrouw adopteerden twintig jaar geleden twee broertjes van vier en één uit Ethiopië. Dat het zwaar zou worden wisten ze. Dat de afstand onoverbrugbaar zou blijken niet… Het verlies van de oorspronkelijke ouders en cultuur heeft diepgaande, levenslange consequenties voor de twee broers. Rob Marrevee schrijft in het boek: “Als ik had geweten wat voor impact de adoptie op de jongens zou hebben, had ik het niet gedaan.”
Afleveringen De Afhaalchinees
Adoptie
Tv-maker Kelly gaat voor het eerst sinds het overlijden van haar moeder in gesprek met haar adoptievader. Een open gesprek over waarom ze voor adoptie hebben gekozen. Daarnaast gaan we terug in de tijd en horen we waarom adoptie populair werd in Nederland en waarom de eerste geadopteerden zich een proefkonijn voelen. Decennialang was er weinig voorlichting of begeleiding voor adoptieouders, maar in 1989 gingen er onder experts al alarmbellen af over het het systeem. Waarom wordt hier nu pas naar geluisterd? Het wordt besproken in de eerste aflevering van De Afhaalchinees.
Adoptieouder worden
Hoe moeilijk is het om adoptieouder te worden? En wat zijn de gevolgen voor geadopteerden als ze terechtkomen bij ouders die nooit door de screening heen hadden mogen komen? We gaan langs bij de Kinderbescherming. Hoe groot is het aandeel van deze organisatie bij het controleproces? Kelly spreekt de onderzoeker die de controle destijds uitvoerde en Kelly’s ouders positief beoordeelde. Waarom heeft hij deze beslissing gemaakt? Kelly bespreekt, boven de Zeeuwse seksshop waar ze opgroeide, het alcoholprobleem en de dood van haar moeder. Hoe konden haar ouders ondanks alles een kind adopteren? Je ziet het in aflevering 2 van De Afhaalchinees.
Adoptiekinderen hebben geen idee…
Veel adoptiekinderen hebben geen idee wanneer, waar en onder welke naam ze ter wereld zijn gekomen. Documentatie is vaak kwijtgeraakt, nooit gemaakt of zelfs expres vervalst. Hoeveel kan een papiertje betekenen voor je gevoel van identiteit? Kelly spreekt de vrouw die haar in haar eerste levensjaar verzorgde. De oud-directeur van Adoptiebureau Wereldkinderen vertelt over haar schokkende ontdekking en haar beslissing om haar baan en eigen adoptieproces op te zeggen. Ook een gesprek met Patrick, een jongeman die de overheid aanklaagt voor het achterhouden van zijn eigen adoptie-informatie.
Kelly-Qian
Kelly van Binsbergen onderzoekt de psychische problemen die adoptie kan veroorzaken. We krijgen groot nieuws: de stop op interlandelijke adoptie wordt opgeheven. Kelly gaat naar Den Haag voor antwoorden en spreekt minister Weerwind en Tweede Kamerleden. Als interlandelijke adoptie zo vaak misgaat, waarom wordt het systeem nu dan toch weer opgestart? We bespreken de belangen van de LHBTQ+ gemeenschap en kijken naar oplossingen voor de toekomst. Ook Kelly haar zoektocht nadert een ontknoping, waarbij ze besluit om voor altijd het Chinese deel van haar identiteit vast te leggen. Ze past haar naam wettelijk aan en gaat vanaf nu door het leven als Kelly-Qian.
Foto: Omroep Zwart
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
12 september 2023 /
Tips