Overkempe: Ivo Niehe ontdekt in 5 jaar later hoe het er nu is

De documentaire serie over Woon- en werkgemeenschap Overkempe van Ivo Niehe krijgt een vervolg. Vanaf maandag 14 augustus om 21.20 uur kun je bij AVROTROS op NPO1 kijken naar Overkempe – 5 jaar later. Hoe gaat het er nu? Vijf jaar na de opnames gaat Ivo Niehe terug.

Overkempe – 5 jaar later

Vijf jaar geleden maakte Ivo Niehe een programma over één van de meest unieke woon- en leefgemeenschappen van ons land: Overkempe (het was in april 2020 op tv te zien). In het Overijsselse Olst halen 120 jongeren en volwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking daar alles uit het leven wat er in zit. Ze wonen in aparte huizen, in groepen van zes tot negen personen, werken onder professionele begeleiding onder meer op de boerderij, de bakkerij en de houtwerkplaats en produceren meer dan alleen voor eigen gebruik. Destijds maakten we kennis met een aantal bijzondere bewoners die met hun verhalen diepe indruk maakten. Nu, vijf jaar later, gaat Ivo Niehe terug.

Ivo Niehe heeft recent ook een documentaire gemaakt over de broers Jussen: Lucas en Arthur Jussen op wereldtournee (met Ivo Niehe)

Documentaire over Overkempe

Ivo Niehe* mocht voor zijn documentaire over Overkempe maar liefst een jaar lang filmen in deze bijzondere woon- en werkgemeenschap. Destijds zei hij daarover in het persbericht van de omroep: “Wat we registreerden? Emotie, professionaliteit, spannende momenten, maar vooral ook levensgeluk. Het leverde intense verbazing op over de manier waarop mensen met een beperking hier samen wonen. Ik raakte onder de indruk van de liefde en de professionaliteit van de leiding en de medewerkers.” En nu is er dus een vervolg.

Documentaire Overkempe terugkijken

De documentaire reeks Overkempe kun je nog steeds terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga dan pas naar NPO Start. Ook Overkempe – 5 jaar later kun je hier na uitzending (op maandag 14 augustus om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO1) zien.

Nog even terug naar de oorspronkelijke reeks:

Alle bewoners Overkempe werken

Voor wie de documentaire reeks Overkempe destijds niet heeft gezien, delen we nog even de informatie uit 2020. Overkempe heeft als uitgangspunt dat alle bewoners geacht worden te werken, al is daar soms één-op-één begeleiding voor nodig. In de bakkerij, de metaalwerkplaats, de boerderij (landbouw en veeteelt) werken de bewoners onder leiding van bijvoorbeeld professionele boeren. Alles dat wordt geproduceerd is voor eigen gebruik op Overkempe of voor de verkoop in de speciale dorpswinkel in Olst.

Ivo Niehe over Overkempe

In het persbericht van AVROTROS uit 2020 zegt Ivo Niehe het volgende over Overkempe: “Wat je hier goed ziet is dat werken structuur aan het leven geeft en dat de meesten daardoor zichzelf op een verrassende manier verder ontwikkelen, in een aantal gevallen zelfs tot het zelfstandig kunnen wonen. Toen we van start gingen begon ik spontaan een aantal van de bewoners te ondervragen en ik wist niet wat me overkwam.

Het gebeurt in mijn werk zelden of nooit dat je zonder redactionele voorbereiding in gesprek raakt met iemand die helemaal niets achterhoudt, die over zichzelf praat zonder enig voorbehoud, die geen filter heeft en bij wie je niets aantreft van een gedragsbias of een poging om een bepaalde indruk te wekken. We hebben een selectie gemaakt van tien bijzondere bewoners die in de documentaireserie zelf aan het woord komen of hun ouders, broers, zussen of wettelijke vertegenwoordigers. Daarnaast vertellen begeleiders over de moeilijkheidsgraad van hun dagelijkse werkzaamheden.”

Bezuinigingen in de zorg

Samen met Rick Brink, minister van gehandicaptenzaken, hoopt Ivo Niehe een lans te breken om de bezuinigingsronden voor dit type zorg voorgoed in de ijskast te zetten. “Wie op Overkempe rondloopt krijgt een gevoel van trots dat de zorg in ons land op veel plekken zo goed geregeld is. Internationaal gezien hebben we een -terechte- reputatie op het gebied van opvang van mensen met een beperking, maar als de geldkraan nog verder dicht gaat blijft daar weinig van over.

In de docuserie is onder andere te zien hoe zwemmen voor een meerderheid van de bewoners de enige mogelijkheid is om zich vrij te bewegen. Waar de bewoners vroeger regelmatig en massaal zwommen, is dat nu voorbehouden aan precies elf bewoners van Overkempe met een medische indicatie. En niet langer wekelijks, maar eens in de veertien dagen. “Een jaar op Overkempe is een kennismaking met een wereld die we nauwelijks kennen. Ik hoop dat de serie veel los zal maken.”

Foto: AVROTROS – Ruud Baan

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 augustus 2023 /