Documentaire over Dubbelganger zoektocht Bart Eysink Smeets

De documentaire Bart en de zoektocht naar de dubbelganger is nu op NPO Start te kijken en vanavond – maandag 28 augustus 2023 – om 20.30 uur op NPO2 bij de VPRO. We zien in deze 2Doc dat kunstenaar en filmmaker Bart Eysink Smeets op zoek gaat naar dubbelgangers.

Documentaire Bart en de zoektocht naar de dubbelganger

Kunstenaar en filmmaker Bart Eysink Smeets is helemaal klaar met onze obsessie ‘unie’’ te moeten zijn. Om de wereld hiervan te bevrijden wil Bart Eysink Smeets in zijn documentaire Bart en de zoektocht naar de dubbelganger bewijzen dat hij niet – en daarmee niemand – uniek is. Tussen de acht miljard mensen op aarde gaat hij op zoek naar zijn dubbelganger. Maar is de individualistische bubbel waarin we leven wel zo makkelijk lek te prikken?

Bart Eysink Smeets zoekt dubbelgangers

Ieder mens is uniek, dat is de generatie van Bart Eysink Smeets (1988) met de paplepel ingegoten. Maar kan je echt pas gelukkig worden als je je ‘unieke ik’ hebt gevonden, of als je je eigen unieke pad bewandelt? In dit moderne sprookje zoekt Bart Eysink Smeets op alle mogelijke manieren naar zijn dubbelganger. Met behulp van posters, rijdende billboards en online advertenties komt hij talloze Bart-look-a-likes in binnen- en buitenland op het spoor. En als de buitenkant lijkt, hoe zit het dan met het innerlijk?

Zoektocht naar dubbelgangers

Met een zoon op komst raakt Barts queeste in een stroomversnelling. Zelfs op crèches blijkt uniciteit het hoogste goed; in wat voor een wereld komt zijn kind terecht?  Met gezichtsherkenningssoftware stuit hij vervolgens op de foto van een mogelijke dubbelganger in Amerika. Zal hij deze nog naamloze ‘Bart’ kunnen vinden? En levert de zoektocht hem op wat hij hoopt?

Bart Eysink Smeets

Met zijn werk probeert Bart Eysink Smeets mensen anders te laten kijken naar dingen die ze altijd normaal hebben gevonden. Bart: “Ik vind het belangrijk om onze obsessie met uniek-zijn bloot te leggen, omdat het naast heel veel goeds (iedereen mag zichzelf zijn) ook druk en angst met zich meebrengt. Ik zie om me heen dat uniek-zijn grote gevolgen kan hebben zoals burn-out, depressie en een gevoel van eenzaamheid. Ik heb dit zelf ook ervaren. Met mijn film hoop ik het individualisme dat op onze schouders drukt te helpen relativeren.”

Documentaire Bart Eysink Smeets

Eerder kon je van Bart Eysink Smeets kijken naar de documentaire Bart en de steen die terug naar huis ging (2020, VPRO). In deze documentaire brengt Bart een zwerfkei met heimwee van Drenthe terug naar Scandinavië. De film behandelt de bemoeizucht van de mens ten opzichte van de natuur en het antropomorfisme. NRC schreef toen over deze documentaire: “Dit staaltje doodernstige waanzin maakte de hele tv-maand november goed.” Deze docu is nog steeds terug te kijken op NPO Start.

Documentaires Bart Eysink Smeets kijken

Bart en de zoektocht naar de dubbelganger is geproduceerd door VPRO en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. Deze documentaire is – net als Bart en de steen die terug naar huis ging – ook terug te kijken via NPO Start. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet. De dubbelgangers documentaire kijk je op maandag 20.30 uur bij VPRO op NPO2.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 augustus 2023 /