Documentaire After Work: als werk niet meer het belangrijkste is

De documentaire After Work van Erik Gandini is vanavond – donderdag 24 augustus – om 22.10 uur bij de VPRO op NPO2 te kijken. Wat betekent werk nog voor mensen als het niet meer ‘de kern van ons bestaan’ is (bijvoorbeeld, doordat het is overgenomen door AI).

Documentaire After Work

Werk, werk, werk. We zijn erdoor geobsedeerd. Van jongs af aan worden we klaargestoomd voor de arbeidsmarkt en een baan is voor velen een van de belangrijkste doelen in het leven. In After Work toont prijswinnend regisseur Erik Gandini op confronterende, wrang-komische wijze hoe we omgaan met werk en stelt hij de vraag: wat doen we eigenlijk met onze vrije tijd als werk, onder meer door AI, niet meer het belangrijkste in ons bestaan zal zijn?

Ook interessant: 30 en nooit meer… (met o.a. aflevering over werken).

Banen gaan verdwijnen door AI

In onze westerse maatschappij draait het leven om werk. Het wordt onsaangeleerd om resultaatgericht en competitief te zijn. Nu automatisering en kunstmatige intelligentie de menselijke capaciteiten te boven gaan, en we steeds meer vervangbaar zijn, worden we gedwongen de rol die werk in ons leven speelt te heroverwegen. De meeste banen van nu, kunnen immers binnen enkele decennia verdwijnen.

Workisme

Het debat over de gevolgen hiervan wordt gedomineerd door technologie-experts en economen, en wordt vaak afgeschilderd als een scifi dystopie. Maar wat betekent werk dan nog voor óns? Regisseur Erik Gandini is juist geïnteresseerd in het menselijk perspectief. Kunnen we ons bevrijden van het ‘workisme’, het bijna religieuze geloof dat werk de kern van ons bestaan is? Hoe ziet werk er in de toekomst uit en wat zal er gebeuren als we niet meer werken?

Wat betekent werk voor ons?

Erik Gandini zoekt op vier continenten naar antwoorden op de existentiële vraag wat werk vandaag de dag betekent en laat een breed scala aan mensen aan het woord. Zo is de VS de ultieme ‘No Vacation Nation’, terwijl in Koeweit werknemers vaak weinig te doen hebben omdat er meerdere mensen voor dezelfde baan aangenomen worden. Naast de superrijken werkt in Italië een derde van de jongeren bewust niet. Ondertussen probeert de regering in Zuid-Korea de werkweek te reduceren van 68 naar 52 uur. Wat leidt tot meer geluk?

2Doc: After Work

After Work is geregisseerd door Erik Gandini en geproduceerd door Fasad Film in coproductie met onder andere de VPRO. Het camerawerk is van Fredrik Wenzel, bekend van films als Turist en The Square. 

Documentaire After Work terugkijken

De documentaire After Work is te kijken op donderdag 24 augustus om 22.10 uur bij VPRO op NPO2. Daarnaast kun je ‘m terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Vanuit het buitenland doe je dat met behulp van een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Foto: VPRO / Fasad Film

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 augustus 2023 /