Amstergwen: documentaire over Twitch van Gwen van der Zwan

De documentaire Amstergwen waarvoor Gwen van der Zwan een jaar undercover ging op Twitch is vanavond – dinsdag 15 augustus 2023 – om 21.15 uur te kijken bij BNNVARA op NPO3. Haar onderzoek leidt tot een reis waarin ze de controle over haar leven dreigt te verliezen. Lees hier alvast meer over Amstergwen, een documentaire van Gwen van der Zwan en Martijn Goris.

Documentaire over Twitch

De documentaire Amstergwen volgt de virtuele ontdekkingsreis van journalist en schrijver Gwen van der Zwan (van het boek Zuigertje*) door de wereld van Twitch. Twitch is een online video- en chatplatform waar livestreams kunt kijken en delen. Een jaar lang begeeft Gwen van der Zwan zich undercover op het platform. Ze onderzoekt hoe het is om je leven live op internet te delen. Wat de rol is van vrouwen op het platform Twitch. En wat de snelste weg is naar succes. Hierbij treft ze een cocktail aan van haat, geld, dreigementen, liefdesverklaringen, pesterijen en vrouwenobjectivering.

Twitch

Twitch werd in eerste instantie gebruikt door gamers om het spelen van videospellen live uit te zenden. Maar inmiddels is het platform ook populair onder YouTubers en muzikanten. Tijdens corona en de wereldwijde lockdowns groeit het ledenaantal enorm. Mensen gebruiken het platform dan om in contact te komen met anderen. Momenteel trekt Twitch wereldwijd meer dan 21,5 miljoen bezoekers per dag. Door zelf te gaan livestreamen wil Gwen van der Zwan erachter komen hoe die wereld – die volgens de eigen data van Twitch nogal gedomineerd wordt door mannelijke streamers en kijkers – in elkaar zit. Dat ze het proces filmt voor een documentaire over Twitch, deelt ze niet met anderen.

Gwen van der Zwan over Twitch

Gwen van der Zwan vertelt: “In 1990, het jaar waarin ik geboren werd, rekende Naomi Wolf het al voor me uit in haar boek The Beauty Myth*: ‘Een jonge vrouw doet er economisch gezien beter aan haar seksualiteit in te zetten wanneer die een optimale ruilwaarde heeft dan haar hele leven hard te werken.’ Ik verdiende op Twitch vele malen beter met het verkopen van mijn lichaam dan ik met het verkopen van mijn vaardigheden ooit had gedaan. Dit vond ik best lastig. Want geef je ander – betekenisvoller – werk dan maar op? Hoe ver ga je om je kijkcijfers op te krikken of op peil te houden? Wat doet het met je wanneer de blik van anderen op jouw lichaam je verdienmodel wordt en wat voor ongeschreven regels zijn hier eigenlijk aan verbonden? Over deze vragen gaat Amstergwen.”

Dit doet me ook denken aan: Only Fans en documentaires zoals De Naakte Vlaamse Waarheid.

Documentaire Amstergwen over Twitch

Amstergwen is geregisseerd door Martijn Goris en Gwen van der Zwan. De documentaire won onder andere een Award voor Best First Film op het filmfestival Doc LA in Hollywood. Een Gulden Vlies Award op Nederlands- Vlaams Filmfestival Tegenstroom. En een Best of Festival Award op The New Renaissance Filmfestival in Amsterdam.

Amstergwen kijken

Wil je de documentaire Amstergwen kijken, dan kan dit op dinsdag 15 augustus 2023 om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO3. Je kunt deze documentaire over Twitch ook terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Krijg je een melding dat je in jouw land niet kunt kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 augustus 2023 /