Khadija Arib in VPRO Zomergasten 2023 bij Theo Maassen

Oud-Kamervoorzitter en politica Khadija Arib is vandaag – zondag 6 augustus 2023 – de derde gast in VPRO Zomergasten. Theo Maassen interviewt Khadija Arib over haar favoriete televisieavond. Hier lees je er alvast meer over en leer je Khadija Arib beter kennen.

Khadija Arib & Theo Maassen

Theo Maassen* over Khadija Arib: “Als ik haar bezig zag als Kamervoorzitter dacht ik altijd: volgens mij zou ze een goeie stand-upcomedian zijn. Ze is ontzettend gevat, charmant, voor niemand bang, heeft charisma en heeft een specifieke achtergrond waardoor ze op een hele eigen manier naar Nederland kijkt. Ik wil weten wie zij is en hoe het met haar gaat na alles wat er is gebeurd.”

Khadija Arib in VPRO Zomergasten 2023

Khadija Arib* over Zomergasten: “In Zomergasten wil ik praten over de strijd die een buitenstaander moet voeren om als volwaardig lid van de samenleving gezien en behandeld te worden, over de rol van de outsider en wat er voor nodig is om te aarden op vreemde bodem. Over de “gevestigde orde” in Nederland en hoe het is om daarmee te maken te krijgen. Ook wil ik het hebben over vertrouwen en wantrouwen tussen burgers en de staat: hoe zijn we veranderd als samenleving? Maar vooral stel ik de vraag: hoe ben ik zelf veranderd?”

Khadija Arib

Khadija Arib werd in 1960 geboren in het Marokkaanse dorp Hedami, in de omgeving van Casablanca. Haar vader trok als gastarbeider naar Nederland. Op haar vijftiende verhuisde zij hem met haar moeder achterna, naar Rotterdam-Noord. Nederland bleek niet het land vol rode, gele en paarse tulpen op elke straathoek, zoals op de ansichtkaarten die haar vader stuurde toen ze nog in Marokko waren. Haar vader overleed toen ze negentien was, waardoor ze er met haar moeder alleen voor stond.

Inzet voor haar omgeving

Khadija Arib bleek een talent te hebben voor regelen en leiding nemen. Binnen een paar jaar na aankomst in Rotterdam was ze al een soort informele vraagbaak voor migranten die de weg in Nederland nog niet goed kenden. Haar studies maatschappelijk werk en later sociologie waren logische vervolgstappen, net als haar rol in de oprichting van de Marokkaanse Vrouwenbeweging in Nederland, toen ze 22 was. In de jaren tachtig en negentig maakte ze carrière in de welzijnswereld en werd uiteindelijk senior beleidsmedewerker bij de Maatschappelijke Opvang en Gezondheidszorg, onderdeel van de gemeente Amsterdam. 

Khadija Arib & politiek

Politica wilde ze naar eigen zeggen nooit worden. Ze had zich uit ergernis over de koers van de partij begin jaren negentig gemeld als lid van de Partij van de Arbeid, toen nog een onbetwiste volkspartij en de natuurlijke thuishaven van veel migranten. Toen ze gescout werd voor de Tweede Kamer, bleek ze op haar plek, en viel Khadija Arib op als onafhankelijke en heldere stem in het debat. 

Kamervoorzitter

In 2016 werd Khadija Arib gekozen tot Kamervoorzitter. Als gezicht van de Kamer werd ze snel populair, ze gold als gevat en charmant en stond boven de partijen. Ze trad streng op tegen niet-parlementaire omgangsvormen. Achter de schermen van de vergaderzaal ging Arib ook een strijd aan: die met de topambtenaren in de Kamer.

Onveilige werksfeer

Toen ze in 2021 Kamervoorzitter af was en zich ging richten op het voorzitterschap van de parlementaire enquêtecommissie naar het coronabeleid, kwamen er twee anonieme brieven met klachten over een onveilige werksfeer onder Arib in de tijd dat zij Kamervoorzitter was. Er werd een onderzoek naar de feitelijkheid van de klachten over haar gedrag aangekondigd. Arib toonde zich geschokt en maakte kort na het nieuws via Twitter bekend de Kamer te verlaten. Zonder afscheidsspeech of afscheidsbrief. Daarmee kwam een abrupt einde aan een carrière in het hart van de Nederlandse politiek die een kwart eeuw had geduurd.

VPRO Zomergasten 2023

VPRO Zomergasten is een drie uur durend live interviewprogramma gebaseerd. Het idee is in 1988 al bedacht. Bekende gasten uit cultuur, wetenschap en bedrijfsleven worden uitgenodigd om hun favoriete televisieavond samen te stellen aan de hand van tv- en filmfragmenten en lichten hun keuze toe in een goed gesprek. Dit jaar wordt het gepresenteerd door Theo Maassen.

VPRO Zomergasten 2023 kijken

VPRO Zomergasten 2023 is te kijken vanaf zondag 23 juli om 20.15 uur bij VPRO op NPO2. De korte introducties van de Zomergasten van 2020 en 2021 zijn ook nog via NPO Start en NPO Plus terug te kijken. Wil je dit doen vanuit het buitenland, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Foto: VPRO – Reinier van Brummelen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 augustus 2023 /