Documentaire: Willem en Frieda van Stephen Fry

Schrijver-presentator Stephen Fry heeft de documentaire Willem en Frieda gemaakt over Willem Arondeus en Frieda Belinfante. De beeldend kunstenaar en celliste leiden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland een openlijk homoseksueel leven. De 2Doc Willem en Frieda is te kijken op dinsdag 1 augustus om 23.10 uur bij KRO-NCRV. op NPO2.

Documentaire Willem en Frieda

In KRO-NCRV 2Doc: Willem en Frieda reconstrueert schrijver-presentator Stephen Fry* het ongelooflijke, waargebeurde verhaal van een groep buitenbeentjes, die één van de meest gedurfde en verstrekkende sabotagedaden uit de geschiedenis van het Nederlandse verzet pleegde. Met deze documentaire toont KRO-NCRV vanuit de historie de strijd voor rechten van de LHBTIQ+ gemeenschap en de kracht van individuen om maatschappelijke verandering teweeg te brengen.

Stephen Fry leerden we beter kennen in Alleen Elvis

Willem Arondeus en Frieda Belinfante

Willem Arondeus* en Frieda Belinfante leren elkaar kennen in het verzet en vervalsen identiteitspapieren voor Joden en redden talloze levens. Als de Duitsers de valse papieren beginnen te controleren aan de hand van echte dossiers, bedenken ze een gewaagd plan: een bomaanslag op het Bevolkingsregister in Amsterdam. Dit ongelofelijke verhaal van een moedig tweetal brengt Stephen Fry in beeld aan de hand van nooit eerder vertoond archiefmateriaal en intieme interviews met mensen voor wie ze een bron van inspiratie zijn.

Stephen Fry

Stephen Fry: “Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Willem Arondeus of Frieda Belinfante* gehoord. Hun leven als openlijk homoseksueel in de jaren 1930 was al opmerkelijk genoeg, maar toen de nazi’s eenmaal Nederland binnenvielen, vonden ze in zichzelf een diepe moed en vastberadenheid die door de jaren heen nog steeds inspirerend is. Het is een vraag die ik mezelf vaak stel: hoe zou ik reageren op de bezetting van mijn land? Zou ik vechten voor vrijheid of me terugtrekken en uit de problemen blijven? Ik denk dat de wereld herinnerd moet worden aan Willem en Frieda, gewone mensen die buitengewone innerlijke krachten vonden” 

Verzetsstrijders

Na de brand in het Bevolkingsregister werd Willem samen met zijn kameraden opgepakt. Hij werd in 1943 door een Duits vuurpeloton geëxecuteerd. Verzetsstrijder Frieda Belinfante wist te ontsnappen naar Californië in de VS, waar ze een gevierd muzikante werd. Over haar verscheen het boek Een schitterend vergeten leven*.

2Doc Willem en Frieda terugkijken

Willem en Frieda is een productie onder regie van Emmy-winnaar John Hay, geschreven door Rik Carmichael en geproduceerd door Julian Scott. 2Doc: Willem en Frieda kijk je op dinsdag 1 augustus om 23.10 uur bij KRO-NCRV op NPO2. Het is de week van Queer en Gay Pride Amsterdam. Terugkijken kan via NPO Start en NPO Plus. Met een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, kun je ook in het buitenland NPO Start kijken.

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

1 augustus 2023 /