Ooit vrij seizoen 3; ontdek leven in gevangenis in België

Ooit vrij seizoen 3 is vanaf zondag 16 juli 2023 om 19.50 uur in herhaling te kijken Play4 en bij GoPlay. De makers hebben weer een kijkje mogen nemen in verschillende gevangenissen. Ontdek hoe het leven er in de gevangenis in België aan toe gaat. We kijken mee in ‘de Begijnenstraat’ en gevangenissen in Leuze-en-Hainaut, Hasselt, Hoogstraten en Mechelen.

Dit bericht schreef ik oorspronkelijk op 30 augustus 2022; het heeft een update gekregen op zondag 16 juli 2023, omdat het programma in de herhaling te kijken is op Play4. Kijk je via GoPlay kijk dan zeker ook naar Recht Naar De Gevangenis.

Ooit vrij seizoen 3

Net als de voorbije jaren werd er zowel bij de directie als bij de Psychosociale Dienst (PSD) gefilmd. De PSD begeleidt beklaagden en veroordeelden doorheen hun detentie, en bereidt hen voor op hun re-integratie. Ze geven ook advies over de toekenning van bijvoorbeeld uitgaansvergunningen en elektronisch toezicht.

Eerder schreven we ook over Ooit vrij seizoen 2.

Ooit vrij seizoen 3 gevangenis

De ploeg van Ooit Vrij heeft weer gefilmd in verschillende gevangenissen in België. Nieuwsgierig naar de gevangenis uit Ooit vrij seizoen 3? Dat zijn: de Begijnenstraat in Antwerpen. De hypermoderne gevangenis van Leuze-en-Hainaut. De gevangenis van Hasselt. Open inrichting Hoogstraten en transitiehuis van Mechelen.

Gevangenis Antwerpen: de Begijnenstraat

Voor haar derde seizoen kreeg de ploeg van Ooit Vrij toegang tot de veelbesproken en overvolle gevangenis van Antwerpen, ook wel bekend als ‘de Begijnenstraat’. De gevangenis is een arresthuis: zowel mannelijke als vrouwelijke gedetineerden wachten er op hun vonnis of op een transfer naar een andere gevangenis. Het gebouw barst uit haar voegen, 700 gedetineerden leven er samen in een gebouw dat voorzien is op 440 mensen. Veel gedetineerden slapen er op een matras op de grond. Zowel gedetineerden als personeelsleden proberen hier elke dag mee om te gaan.

Gevangenis Leuze-en-Hainaut

Een groot contrast met de hypermoderne gevangenis van Leuze-en-Hainaut, de eerste Waalse gevangenis die zijn deuren opent voor Ooit Vrij. De levens- en werkkwaliteit van de gedetineerden staan er voorop. Ooit Vrij kon er het reclasseringstraject volgen van enkele veroordeelde mannen.

Gevangenissen Hasselt, Hoogstraten en Mechelen

Verder kreeg de ploeg van Ooit Vrij ook toegang tot de gevangenis van Hasselt, een arrest- en strafhuis met 450 gedetineerden en ook een drugvrije afdeling. Er werd ook gefilmd in de open inrichting van Hoogstraten en in het transitiehuis van Mechelen. Daar woont een kleine groep gedetineerden samen om hun terugkeer naar de maatschappij voor te bereiden.

Ooit vrij kijken

Ooit Vrij kun je terugkijken via GoPlay. Vanuit België gaat dat heel eenvoudig; vanuit Nederland (of een ander land) lukt dit alleen als je gebruik maakt van een VPN Verbinding die je op België zet.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 juli 2023 /