Documentaire Extra Handen: wie zorgt straks voor onze ouderen?

De documentaire Extra Handen van Joost van der Wiel is op donderdag 6 juli om 22.20 uur te kijken bij MAX op NPO2. Hij staat met deze 2Doc stil bij het personeelstekort in de ouderenzorg. Wie zorgt er namelijk straks voor onze ouderen? Lees hier alles over de documentaire Extra Handen van Joost van der Wiel met Bibiche, Linda, Iman en Marco.

Documentaire Extra Handen

Bibiche, Linda, Iman en Marco, vier uitkeringsgerechtigden, laten zich omscholen tot medewerkers in de zorg. Ze beginnen enthousiast, maar wat doen ze als ze eenmaal geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid van ons zorgsysteem? Geven ze op, zoals velen voor en met hen, of herpakken ze zichzelf en gaan ze door?

Zorgtekort

Nederland vergrijst en het zorgtekort wordt met de dag groter. De Gemeente Rotterdam besloot daarom tot de start van het project WelSlagen. Ze zijn op zoek gegaan naar uitkeringsgerechtigden met een grote liefde voor de zorg. Het gaat hierbij om mensen die niet zozeer over de juiste papieren beschikken, maar door hun persoonlijke ervaringen weten wat zorgen voor een ander is.

WelSlagen

In een traject van vijf maanden worden zij voorbereid op een baan en opleiding Helpende of Verzorgende in de ouderenzorg. Er is grote belangstelling voor het project en de aanmeldingen stromen binnen. De deelnemers beginnen vol enthousiasme aan de omscholing, maar hebben ze uiteindelijk genoeg veerkracht om hun weg te vinden in het huidige zorgstelsel en zich hier te handhaven?

Kijk ook naar: Half Holland in crisis, waarin de personeelscrisis ook een thema is.

Deelnemers WelSlagen documentaire Extra Handen

De WelSlagen deelnemers die we zien in de documentaire Extra Handen zijn: Bibiche, Iman, Marco en Linda. Je maakt hieronder kort met ze kennis.

  • Bibiche (38), moeder van drie kinderen, zorgt al haar hele leven voor anderen. Na een roerig verleden stapt ze nu vol enthousiasme in het project WelSlagen.
  • Linda (53) is moeder van vier kinderen en slachtoffer van de toeslagenaffaire. Gepokt en gemazeld wil ze zich nu richten op een toekomst in de zorg.
  • Iman (43) wil haar toekomstige patiënten omringen met liefde en warmte en stapt vanuit die gedachte het traject in.
  • Marco (56) heeft tot voor kort als havenarbeider en vrachtwagenchauffeur gewerkt. Zijn vader is drie jaar geleden overleden en Marco was zijn mantelzorger. Hij hoopt zijn ervaring nu in te kunnen zetten als verpleegkundige. 

Alle vier zijn ze door de strenge selectie gekomen en starten ze met de opleiding. Hoewel ze allemaal heel verschillend zijn, delen ze het gevoel dat ze op een keerpunt in hun leven staan. Ze willen hun situatie doorbreken en echt iets betekenen voor de samenleving.

Joost van der Wiel

De regie van de documentaire is in handen van Joost van der Wiel. Hij studeerde in 2010 af aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam (film) met Soles of Ethiopia. In 2016 maakte Joost samen met Conijn Film de succesvolle documentaire De Hoeder, later gevolgd door de documentaire Drømmeland.

2Doc Extra handen kijken

2Doc: Extra Handen wordt geproduceerd door Conijn Film in opdracht van Omroep MAX. Deze documentaire is te kijken op donderdag 6 juli om 22.20 uur als 2Doc bij NPO2. Je kunt de documentaire Extra handen ook terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga dan naar NPO Start.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 juli 2023 /