Girls Girls Girls 25 jaar later; nieuwe reeks Soulaima El Khadi

Regisseur Soulaima El Khadi was 25 jaar geleden onder de indruk van de documentaire Girls Girls Girls, waarin een groep bi-culturele vrouwen werd gevolgd in hun dagelijkse leven. Het maakte diepe indruk op haar; tijd om 25 jaar later een vervolg te maken en vier vrouwen uit de reeks opnieuw te volgen. Girls Girls Girls is vanaf vandaag – maandag 3 juli – wekelijks na 22.00 uur op NPO2 te kijken. Girls Girls Girls is ook compleet te kijken op NPO Start.

Dit bericht verscheen voor het eerst op VlaamsKijken op 8 maart 2023, omdat de reeks op Vrouwendag werd gepresenteerd. Nu hij op 3 juli van start gaat op tv, heeft dit bericht een update gekregen.

Girls Girls Girls

25 jaar geleden kwam de documentaireserie Girls Girls Girls uit, een serie waarin een groep bi-culturele vrouwen gevolgd werd in hun dagelijks leven en in gesprek ging over wat het voor hen betekent om in Nederland op te groeien. Regisseur Soulaima El Khaldi zag deze documentaireserie als tiener en hun openheid maakte diepe indruk op haar. Voor haar was het aanleiding om vier van deze vrouwen opnieuw op te zoeken en de vraag te stellen: wat is er veranderd, en wat is hetzelfde gebleven? Samen maken ze de balans op in een nieuwe serie Girls Girls Girls.

Soulaima El Khadi

Regisseur Soulaima El Khadi: “Het was destijds uniek om te zien hoe de blik van deze vrouwen op Nederland, centraal stond. Dat was voor mij een verademing. Er werd vrij gesproken over vooroordelen, racisme en de rol van de media. Met de huidige emancipatiegolf in het achterhoofd moest ik er, nu als programmamaker, weer aan denken.”

Girls Girls Girls 25 jaar later

Ruim 25 jaar na dato blikken Amma Asante (voormalig PvdA gemeenteraadslid), Gülsen Alkan (voormalig advocaat), Marjorie Boston (creative director) en Inge Verton (voormalig politieagent) terug op fragmenten uit de eerste serie, waar ze als jonge vrouwen uitgebreid gevolgd zijn en geven ze een kijkje in hun huidige leven. Hoe tolerant was Nederland in die tijd als je afweek van de norm? Zijn we inmiddels verder gekomen? Hoe was het om een bi-culturele vrouw te zijn in Nederland in de jaren ‘90 en hoe is het anno 2023? In deze zesdelige serie het antwoord.

Bi-culturele vrouwen

Soulaima El Khaldi interviewde voor de nieuwe serie ook de huidige generatie bi-culturele vrouwen. De regisseur gunt deze generatie een serie als Girls Girls Girls. “Een serie zoals Girls Girls Girlsontbreekt in de huidige tijdsgeest terwijl dit broodnodig is. De persoonlijke verhalen van deze vrouwen geven meer inzicht in de achtergrond van identiteitspolitiek dan menig debat en dragen bij aan historisch besef over racisme en vrouwenemancipatie bij bi-culturele vrouwen.”

Girls Girls Girls kijken

Girls Girls Girls is een samenwerking van NTR en producent MOONDOCS. De reeks is nu te kijken bij NPO Start en NPO Plus. Vanaf 3 juli kun je ‘m kijken op NPO2. Wist je dat je NPO Start ook in het buitenland kunt kijken? Zorg voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet en ga dan naar de website.

Foto: NTR

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

3 juli 2023 /