Documentaire ICE: Superleeuwen – Marokkaanse voetbalsprookje
De Marokkaanse rapper en acteur Khalid Alterch, die we in Nederland en België kennen als ICE en Tonnano uit Mocro Maffia, heeft de documentaire Superleeuwen – Het Marokkaanse voetbalsprookje gemaakt. Hij blikt samen met spelers terug op het WK-sprookje van het Marokkaanse elftal. Daarin schitterden ook diverse Belgische én Nederlandse spelers.
Marokkaanse elftal
Tijdens het WK in Qatar verbaasde het Marokkaans voetbalelftal* vriend en vijand. Nooit eerder behaalde een Afrikaans land de halve finale op een WK voetbal. Een prestatie die ook in Nederland en België natuurlijk opviel, want verschillende spelers zijn opgegroeid en opgeleid in Nederland en België. Voor Nederland zijn dat Zakaria Aboukhlal, Noussair Mazraoui, Sofyan Amrabat en Hakim Ziyech*. Voor België Anass Zaroury, Ilias Chair, Bilal El Khannouss en Salim Amallah. Dat zij zover zouden komen, daar had niemand rekening mee gehouden. Niemand had het verwacht. En toch hebben deze voetballers het gedaan.
Superleeuwen: Het Marokkaanse voetbalsprookje
De overwinning van het Marokkaans elftal gaat verder dan alleen op het veld. Het gaat over trots, over hoe voetbal mensen verbindt en hoe stigmas worden doorbroken. De prestaties van de Leeuwen van de Atlas hebben een enorme impact gehad op de Marokkaanse community, ook in Nederland. Van trotse moeders en juichende prominenten tot geïnspireerde kinderen op voetbalpleintjes. Khalid Alterch (alias rapper ICE en Tonano uit Mocro Maffia) blikt terug op het avontuur van de spelers van het heldenteam. En hij sprak daarvoor onder andere met Zakaria Aboukhlal, Noussair Mazraoui, Sofyan Amrabat en Hakim Ziyech.
Documentaire Marokkaans voetbalelftal
In vier afleveringen neemt Khalid Alterch / ICE de kijker mee in het unieke historische verhaal van het Marokkaanse elftal. Hij spreekt met de spelers voor het eerst na het WK over het toernooi. Ze kijken stukken van wedstrijden en penalty’s en durven soms niet te kijken. De spanning is nog altijd voelbaar, ondanks dat ze weten hoe het afloopt. Samen met zijn voetbalvrienden onthult ICE de familienormen, waarden en levenslessen die schuilgaan in de meest geliefde sport ter wereld en hoe deze hebben bijgedragen aan hun weg naar de halve finale.
Marokko in halve finale WK Quatar
ICE zijn passie voor het elftal brengt hem tijdens het WK naar Marokko, waar hij met zijn landgenoten het volksfeest viert. Marokko heeft de halve finale verloren, maar het team heeft met hun overwinningen de wereld veroverd. Het gevoel van trots is gestegen tot ongekende hoogte. De documentaire reeks Superleeuwen: Het Marokkaanse voetbalsprookje is een introspectieve reis waarin ICE de diepere betekenis van de Marokkaanse trots onderzoekt en ontdekt hoe voetbal ons uiteindelijk écht kan verbinden, ongeacht onze achtergrond.
Superleeuwen: Het Marokkaanse voetbalsprookje kijken
Superleeuwen: Het Marokkaanse voetbalsprookje is een coproductie van BNNVARA en Signal.Stream. De reeks is vanaf vandaag – maandag 26 juni – compleet te kijken op NPO Start. Daarnaast kun je iedere maandag om 21.20 uur naar een nieuwe aflevering kijken op NPO3 bij BNNVARA. Wil je vanuit het buitenland naar deze documentaire kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga dan naar NPO Start.
Foto: BNNVARA / Signal.Stream
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
26 juni 2023 /
Tips