Wouter Deboot: Met de wind mee in nieuw tv-programma

Wouter Deboot is sinds donderdag 13 april 2023 om 20.35 uur te zien in Met de wind mee. De afleveringen zijn ook terug te kijken via VRT MAX. Ontdek hier alles over Met de wind mee van Wouter Deboot; zo is er bijvoorbeeld een boek. “Ik heb geen idee waar ik zal belanden. Het enige wat ik met zekerheid weet, is dat ik op de fiets nooit tegenwind zal hebben!”

Bij dit programma verscheen het boek: Met de wind mee*.

Wouter Deboot

Fietsende reporter Wouter Deboot – bekend van zijn fietsavonturen in onder andere Dwars door Oceanië* en Dwars door Amerika* in Iedereen beroemd – brengt het nieuwe programma Met de wind mee op Eén. Al fietsend ontdekt hij de wereld, ontmoet onderweg interessante mensen, en laat zich vooral leiden door het toeval.

Met de wind mee

“Wat als ik niet op voorhand beslis welke fietsroute ik afleg, maar die route laat bepalen door de wind?” Dat is de vraag die Wouter Deboot zich stelde na zijn fietstochten voor Iedereen beroemd. En dus kiest hij voor een nieuw avontuur: Met de wind mee. Een maand lang fietst Wouter Deboot elke dag 100 kilometer, in de richting die de wind hem aanwijst. Geen grootschalige operatie aan de andere kant van de oceaan, geen ingewikkelde reisroutes of moeilijke voorbereidingen. Nee, deze keer dwarrelt hij als een blad door Europa, honderd kilometer per dag met de wind mee, het absolute toppunt van vrijheid.

Wouter Deboot: Met de wind mee

Wouter Deboot vertelt over Met de wind mee: “Het is naïef om te denken dat je naar de andere kant van de wereld moet reizen om een groot avontuur te beleven. Ik liet het lot zijn werk doen. Zo kreeg het toeval vrij spel en werd het een avontuur om nooit meer te vergeten.”

Met de wind mee kijken

Met de wind mee is vanaf 13 april 2023 elke donderdag om 20.35 uur te kijken op Eén en al vanaf 6.00 uur ’s ochtends op VRT MAX. Wist je dat je VRT MAX ook in Nederland (en elders in het buitenland) kunt kijken? Zorg dan voor een VPN Verbinding*, die je op België zet.

Boek Met de wind mee

Naast in het programma op Eén zijn Wouters fietsavonturen ook te volgen in het boek Met de wind mee*, dat hij samen met Tim Van Steendam schreef. Wanneer er tijd is om stil te staan bij de wereld rondom jou, ziet die er plots helemaal anders uit. Krijgen plekken waar je anders zomaar voorbijrijdt betekenis. Worden toevallige passanten gesprekspartners. En krijgt verwondering vrij spel. Het boek Met de wind mee – een unieke fietstocht door Europa – is vandaag verschenen bij Uitgeverij Pelckmans en nu te bestellen bij onder andere Bol.com, Amazon (België & Nederland).

Meer over de inhoud van Met de wind mee: Wouter Deboot.

Negen landen

Wouters tocht begint thuis in Drongen en in dertig dagen doorkruist hij maar liefst negen landen. Waar eindigt hij uiteindelijk na een maand? Dat ontdek je vanaf 13 april 2023 op Eén. Wat we wel al kunnen verklappen: Wouter Deboot beleeft een mooie tocht met heel wat warme, grappige en ontroerende ontmoetingen.

Voor de liefhebbers van programma’s als Dwars door de Lage Landen en Dwars door de Middellandse Zee.

Bijzondere ontmoetingen

Het begint al na enkele kilometers met een opmerkelijke ontmoeting aan de Grot van Lourdes – Oostakker. Daar maakt Wouter Deboot kennis met Médar, een man die twintig jaar lang een groot geheim met zich meedroeg en daar nog altijd mee in de knoop ligt. Via 3000 kilometer bos-, grind- en bergwegen botst Wouter onder andere nog op een boksende Serviër en een speleoloog die hem tot in de geheime onderwereld van Slovenië meeneemt.

Met open armen ontvangen

Ook op deze trip wordt Wouter Deboot met open armen ontvangen. Zo krijgt hij water aangeboden van de moeder van onze koningin, danst hij op de vrolijke tonen van een Kroatische tambura en schuift hij mee aan een rijkelijk gevulde tafel waarvoor hij in ruil een stinkende ezel de stal moet insleuren. 

We kunnen je daarnaast meer vertellen over wat je in de eerste drie afleveringen krijgt te zien:

Nederland & België

Wouter vertrekt in aflevering 1 op avontuur. Hij neemt afscheid van zijn gezin in Drongen en volgt een maand lang de wind. 100 kilometer per dag. In deze aflevering start hij zijn avontuur via de Kalmthoutse Heide naar Leerdam in Nederland. Daar keert de wind en blaast die Wouter opnieuw naar België. In Bocholt gaat hij op zoek naar een slaapplaats en maakt hij, zij het via een omweg, kennis met de Limburgse gastvrijheid. Hij maakt ook kennis met Roger, een mijnwerker met pensioen, die hem tot in de sappigste details uitlegt hoe het leven diep onder de grond was. Tenslotte steekt Wouter de taalgrens over en botst hij op een onwaarschijnlijk verhaal in Pepinster, dat vele maanden na de overstromingen nog steeds in opbouw is.

Frankrijk

Wouter Deboot start de tweede aflevering van Met de wind mee in Theux, een dorp vlakbij Spa. De wind duwt hem dieper de Ardennen in. In de buurt van Bastenaken heeft Wouter een koninklijke ontmoeting wanneer hij aan een kasteel aanbelt om water te vragen. Met frisse moed fietst hij zo de grens over naar Frankrijk, maar de weergoden zijn hem niet gunstig gezind. Drijfnat spoelt hij aan in Loison, een piepklein dorp in Frankrijk. Daar wordt hij uitgenodigd door een vriendelijke familie die hem van eten en een bed voorziet. In ruil daarvoor moet hij wel Hervé de ezel de stal in sleuren. Verder in Frankrijk heeft hij een gesprek met een koppel waarvan de man openlijk toegeeft dat hij een affaire met een andere vrouw heeft gehad. Zijn vrouw heeft het hem vergeven. Eindigen doet Wouter in Pont-à-Mousson. Maar voordat hij daar eindigt, beleeft hij nog de schrik van zijn leven in een eeuwenoud fort…

Elzas & Zwarte woud

Deze aflevering start in mineur, want Wouter rijdt een vogeltje aan. Hij doet er alles aan om het diertje te redden. Op hoop van zege en met de wind mee rijdt hij verder door ‘De diagonaal van de leegte’, een verlaten strook die start in het noordoosten van Frankrijk tot aan Biaritz, in het zuidwesten. Hij praat er met Didier en zijn zus, allebei ongehuwde landbouwers en hard ploeterend om het werk van hun vader verder te zetten. In de Elzas heeft Wouter een bijzondere ontmoeting met Milan, een Serviër met een boksverleden. Dat ondervindt Wouter aan de lijve. Eindigen doet Wouter dit keer in het Zwarte Woud. Hij gaat er op zoek naar een slaapplaats en komt terecht bij Torsten. De barbecue wordt aangestoken en het bier vloeit rijkelijk terwijl Torsten vertelt hoe het was om soldaat te zijn in het Oost-Duitse leger aan de andere kant van de Muur.

De volgende korte inhouden worden via de programmakolommen verspreid.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 mei 2023 /