Zit Vernond Rombley onschuldig vast voor roofmoord? (docu)
Zit Vernond Rombley onschuldig vast voor een brute roofmoord? Je ontdekt meer over deze zaak – waarvoor recent een herzieningsverzoek is ingediend – in de documentaire De zaak-Rombley. Dit is de derde in het dossier Onschuldig Vast? van KRO-NCRV.
In Onschuldig Vast? kon je eerder kijken naar De villamoord en De pompmoord.
Vernond Rombley
Advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger* hebben een herzieningsverzoek ingediend bij het Hof op Curaçao in de zaak waarbij Vernond Rombley in 2014 een supermarkteigenaar zou hebben doodgeschoten. Volgens hen blijkt uit nieuw onderzoek dat hij de schutter niet geweest kan zijn. Het hardste mogelijk ontlastende bewijs: de schutter zou een stuk kleiner zijn dan Rombley. De jongen – die nooit eerder met justitie in aanraking kwam – kwam in beeld bij de politie, omdat hij meisjes WhatsApp-berichtjes stuurde waarin hij de moord bekende. Toch houdt hij vol onschuldig te zijn, zo blijkt in de nieuwe KRO-NCRV documentaireserie De zaak-Rombley.
De zaak-Rombley
Een team van documentairemakers van KRO-NCRV volgde een jaar lang de inmiddels 27-jarige Vernond Rombley en zijn advocaten. Zij kregen een exclusief interview met Vernond Rombley in de penitentiaire inrichting SDKK, voorheen de Koraal Specht gevangenis. Het advocatenduo Knoops onderzoekt de zaak-Rombley met een team van deskundigen, onder wie de oud-politiechef van Caribisch Nederland. Dat doen zij vanuit het Nederlandse Innocence Project, dat onderdeel is van een internationaal netwerk van organisaties die opkomen voor mogelijk onterecht veroordeelden. Het politieonderzoek is volgens hen karig uitgevoerd en de druk vanuit de Chinese gemeenschap om deze zaak snel op te lossen was groot. In de documentaireserie is te zien hoe de veroordeling niet alleen het leven van Vernond, maar ook dat van zijn familieleden drastisch verandert.
Minimarkt-moord
Vernond Rombley werd op zijn negentiende veroordeeld. Hij zou de schutter zijn tijdens de brute roofmoord op een 34-jarige Chinese eigenaar van een minimarkt in Willemstad op 21 december 2014. De Chinese Zufeng Li wordt direct na binnenkomst van twee daders met een pistool neergeschoten. Het duo grijpt daarna een paar honderd dollar uit de winkel en verdwijnt. Zo is te zien op de originele beelden van de bewakingscamera in de 3-delige serie. Zijn ex-vriendin legt een verklaring af bij de politie. Tegenover haar had Vernond Rombley in een WhatsApp-gesprek verteld de supermarkteigenaar te hebben doodgeschoten. Die ‘bekennende’ appjes stuurde Rombley naar meerdere meisjes. De politie vraagt deze ex-vriendin en haar moeder naar de camerabeelden van de moord te kijken. Zij zeggen Vernond Rombley te herkennen als de schutter.
CSI-achtig onderzoek
Volgens Rombley’s advocaten hebben de politie en het Openbaar Ministerie op Curaçao het strafrechtelijk onderzoek naar de minimarkt-moord niet goed uitgevoerd. Daarvoor zeggen zij tal van aanwijzingen te hebben, die door deskundigen zijn onderzocht. Zo is de WhatsApp-geschiedenis uit Rombley’s telefoon geanalyseerd, net als de bewakingsbeelden. Het hardste bewijs van Rombley’s mogelijke onschuld komt volgens het team uit onderzoek naar die beelden. Met geavanceerde CSI-achtige technieken stellen onderzoekers van het Nederlands Forensisch Onderzoeksbureau (NFO) vast dat de schutter 7 tot 10 centimeter kleiner zou zijn dan Vernond Rombley. Zij concluderen dat Rombley “zeer waarschijnlijk” de schutter niet geweest kan zijn.
Strijd voor vrijlating Vernond Rombley
Binnenkort staat Vernond Rombley opnieuw voor de rechter bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in Willemstad, die het nieuw aangedragen bewijs gaat beoordelen. De zitting zou op 1 juni a.s. plaatsvinden, maar is kortgeleden uitgesteld naar een nader te bepalen datum dit jaar. Op Curaçao oordeelt het Hof over mogelijke fouten gemaakt bij de veroordeling door datzelfde Hof. Een systeem waar in De zaak-Rombley vraagtekens bij worden geplaatst. In Nederland bestaat er een speciale commissie (ACAS), met een onafhankelijke voorzitter, die herzieningszaken onderzoekt en vindt de herzieningsprocedure plaats bij de Hoge Raad, niet bij het Gerechtshof zelf. De KRO-NCRV-makers blijven het proces op Curaçao volgen voor een vierde deel van de serie.
Dossier Onschuldig Vast?
De zaak-Rombley is een documentaireserie in het dossier Onschuldig Vast? van KRO-NCRV, waarbij een team van onderzoeksjournalisten geruchtmakende en omstreden zaken onder de loep neemt en fouten in rechtssystemen aan het licht brengt. Zoals eerder in De villamoord en De pompmoord.
De zaak-Rombley kijken
De zaak-Rombley is te kijken op woensdag 10, 17 en 24 mei op NPO Start en om 21.15 uur op NPO 3. Extra uitzending over De zaak-Rombley op NPO Radio 1 op zaterdag 20 mei om 19.00 uur. Wil je vanuit het buitenland kijken, dan kun je NPO Start gebruiken in combinatie met een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.
Foto: KRO-NCRV
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
10 mei 2023 /
Tips