Documentaire Mijn Turkse Stem van Suzan Yücel

Suzan Yücel heeft de documentaire Mijn Turkse Stem gemaakt. Dit is een reportage over stemmen voor een land waar je niet woont. Zelf is Suzan Yücel een Turkse Nederlander. Doordat ze een dubbele nationaliteit heeft, mag ze in mei stemmen voor de presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije.

Suzan Yücel: Mijn Turkse Stem

Als jij de kans hebt om een regering weg te stemmen in een land waar je niet woont, zou je dat dan doen? Dat is wat documentairemaker en journalist Suzan Yücel (35) zich afvraagt als Turkse Nederlander met een dubbele nationaliteit in de nieuwe BNNVARA-documentaire Mijn Turkse Stem.

Documentaire Mijn Turkse Stem

Suzan Yücel mag in mei stemmen tijdens de presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije. Daar is de AK-partij van president Erdoğan al ruim 20 jaar aan de macht is. En ze is niet de enige, alle stemgerechtigde Turkse Nederlanders mogen dan van zich laten horen. Maar is het wel aan haar om te kiezen? Dat vraagt ze zich af in de documentaire Mijn Turkse Stem.

Bewind van Erdoğan

Onder Erdoğans bewind is de democratie steeds verder onder druk komen te staan. Met een torenhoge inflatie, het traag op gang komen van hulp in het aardbevingsgebied, het vastzetten van journalisten en critici, en een verbod op de jaarlijkse vrouwenmars en Istanbul Pride zou Suzans tegenstem nog wel eens van belang kunnen zijn.

Stemmen in een land waar je niet woont

Maar is het aan haar om te stemmen voor een land waar ze niet woont? Want ze hoeft niet te leven met de consequenties van haar stem. Waarom zou ze zich er dan mee bemoeien? Ze gaat in gesprek met andere Turkse Nederlanders en met haar familie die op Erdoğan stemt en anders denkt dan zij. Suzan Yücel reist af naar het land van haar ouders om antwoorden te krijgen op de vraag of ze gebruik moet maken van haar stemrecht.

Documentaire Mijn Turkse Stem kijken

De documentaire Mijn Turkse Stem is zondag 7 mei te kijken om 22:40 uur bij BNNVARA op NPO 3. Je kunt ‘m vervolgens ook terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Woon / verblijf je buiten Nederland en wil je deze documentaire kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga dan naar de NPO Start website.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 mei 2023 /