Documentaire Three Minutes – A Lengthening van Bianca Stigter

In Three Minutes – A Lengthening wordt een kort amateurfilmpje, opgenomen aan de vooravond van WO II door David Kurtz, aan een minutieus onderzoek onderworpen. Wie zijn de mensen die in het filmpje te zien zijn? En welke verhalen zitten in het celluloid verscholen? Deze documentaire van Bianca Stigter* ontrafelt als een hypnotiserende detective verborgen verhalen over de Joodse bewoners van een Pools stadje, vlak voor de Holocaust. Te kijken op 2 mei 2023 om 22.15 uur bij VPRO op NPO2. En nu alvast op NPO Start.

Documentaire Three Minutes – A Lengthening

In een vakantiefilmpje van slechts drie minuten uit 1938 verdringen inwoners van het Poolse stadje Nasielsk zich enthousiast voor de lens. De camera is een zeldzaamheid in die tijd. Het is daarmee ook het enige bewegende beeldmateriaal dat bekend is van de Joodse inwoners van het stadje. Wat vertellen de beelden over hen?

Kijk ook: Documentaire Staken op leven en dood over April-meistakingen

Zolang we kijken is geschiedenis niet voorbij

Door haar blik forensisch op de beelden in de film te richten probeert regisseur Bianca Stigter het einde ervan nog even uit te stellen. Want zolang we kijken is deze geschiedenis nog niet voorbij. De stemmen van actrice Helena Bonham Carter*, Glenn Kurtz* – kleinzoon van filmer David Kurtz – en Maurice Chandler, als jongen te zien in de film, leiden de kijker door deze zoektocht. Door in te zoomen, te herhalen en minutieus details op beeld uit te zoeken, verandert deze bijna hypnotiserende detective in een filmisch monument.

Bianca Stigter

Bianca Stigter is historicus, cultuurcriticus en medeproducent van Steve McQueens speelfilms 12 Years a Slave en Widows. In 2019 verscheen haar boek Atlas van een bezette stad: Amsterdam 1940-1945*. De documentaire is geproduceerd door Family Affair Films in coproductie met de VPRO en Steve McQueens Lammas Park. Hij is tot stand gekomen met steun van het Filmfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. Hij werd voor een Gouden Kalf genomineerd.

Documentaire Three Minutes – A Lengthening kijken

Three Minutes – A Lengthening is dinsdag 2 mei om 22.15 uur te kijken bij VPRO op NPO 2. Je kunt ‘m in herhaling zien op vrijdag 5 mei, 13.05 uur. Je kunt deze documentaire van Bianca Stigter vanaf 30 april streamen op NPO Start. Hier kun je ‘m ook terugkijken. Wist je dat je NPO Start ook in het buitenland kunt kijken? Zorg voor een VPN Verbinding, zet die op Nederland en start via de NPO Start site dan met kijken.

Foto: VPRO

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

30 april 2023 /