Blauw Bloed met Anne-Mar Zwart: 10 jaar koning Willem-Alexander

Blauw Bloed heeft met presentatrice Anne-Mar Zwart een special gemaakt over 10 jaar koning Willem-Alexander. Je kunt deze vandaag kijken via NPO Start en om 20.30 uur bij de EO op NPO1.

10 jaar Koning Willem-Alexander

Dit jaar is het tien jaar geleden dat koning Willem-Alexander het stokje van zijn moeder overnam en officieel Koning der Nederlanden werd. In deze special van het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed duikt Anne-Mar Zwart in het leven van de koning. Hoe is dit eerste decennium hem vergaan? Om daarachter te komen spreekt zij met royaltywatchers, bekende en onbekende Nederlanders. 

Lees ook: Willem-Alexander 10 jaar koning*

Vertegenwoordigen, samenbinden en aanmoedigen

Aan de start van zijn ambt deelde koning Willem-Alexander dat hij zich op drie thema’s zou richten: vertegenwoordigen, samenbinden en aanmoedigen. Aan de hand van deze drie pijlers wordt er teruggeblikt op de bijzondere, indrukwekkende en soms ook roerige eerste jaren van zijn koningschap.

Anne-Mar Zwart

Anne-Mar Zwart: “In de ontdekkingstocht naar tien jaar koningschap vond ik het belangrijk om door de ogen te kijken van mensen die de koning in deze jaren hebben ontmoet. Was hij zoals ze hadden verwacht? In de gesprekken met al deze mensen heb ik voor mijn gevoel de koning beter leren kennen.” Je kent Anne-Mar Zwart ook als presentatrice van onder andere Willen jullie geen kinderen en Handen aan de couveuse.

Royaltywatchers

Royaltywatchers Simone Lamain*, Hans Jacobs* en Rick Evers* blikken samen met Anne-Mar Zwart terug aan de hand van een rijke collectie aan beeldmateriaal. Deze beelden zorgen voor een bijzondere reis langs alle grote gebeurtenissen van de afgelopen tien jaar. Van de inhuldiging op 30 april 2013, naar de indrukwekkende 4 mei toespraak op een lege Dam, naar de MH-17 ramp, naar de ophef rondom de Griekenlandvakantie.

Eerder schreven we: Porseleinen Huwelijk: aanloop naar bruiloft Willem-Alexander en Máxima

De koning dichtbij

Daarnaast vertellen verschillende bekende Nederlanders als Gerard Joling, Anky van Grunsven en Sanne Wevers over hun bijzondere ontmoetingen in de afgelopen jaren met de koning. Ook trekt Anne-Mar het land in om mensen te ontmoeten die in de afgelopen jaren een bijzondere ontmoeting met de koning hebben gehad. Zo spreekt zij met een gedupeerde van de toeslagenaffaire, maar ook met juf Angela die te gast was bij de uitblinkerslunch.

10 jaar koning Willem Alexander Blauw Bloed special kijken

De Blauw Bloed special: 10 jaar koning Willem-Alexander is donderdagavond te zien op NPO Start en om 20.30 uur op NPO 1. Als je een VPN Verbinding gebruikt, die je op Nederland zet, dan kun je ook vanuit buiten Nederland naar NPO start kijken.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 april 2023 /