Onze boerderij in Europa (2023) met deze Boer zoekt vrouw stellen

Yvon Jaspers en boerin Bertie zijn samen weer op tv met Onze boerderij in Europa. Vanaf vanavond (zondag 16 april) zie je wekelijks om 21.25 uur hun avonturen bij de KRO-NCRV op NPO1. Ontdek hier met welke Boer zoekt vrouw stellen ze in 2023 op pad gaan.

Wist je dat Boer zoekt vrouw er weer aan komt? Je kunt nu schrijven voor de vrijgezelle boeren, die doorheen heel Europa wonen. Lees alles: Boer zoekt vrouw 2023: dit zijn Nederlandse boeren in Europa.

Onze boerderij in Europa 2023

In de zesdelige serie Onze boerderij in Europa (2023) trekt Yvon Jaspers samen met een aantal Boer zoekt vrouw-stellen per camper door ons omringende landen. Boerin Bertie is de chauffeur. Dit seizoen reist ze met onder meer veehouder Jouke en zijn vriendin Karlijn naar Jersey, waar ze op zoek gaan naar de oorsprong van zijn Jersey koeien. Maud en Evert maken kennis met de Nederlander Klaas die op zijn vijftiende de oversteek maakte naar Engeland en daar net als Evert koeien houdt. Met boerin Janine en haar vriend Sander staat Yvon Jaspers op de markt in hartje Londen. Hoe doen hun collega boeren het in deze landen? Wat is ze opgevallen en wat hebben ze geleerd?

Yvon Jaspers

Yvon Jaspers vertelt: “Het is een groot avontuur om met onze Boer zoekt vrouw-stellen de grens over te gaan. Voor een aantal van hen is het een totaal nieuwe ervaring. Het boerenleven is in de landen om ons heen vaak volledig anders dan hier. De mentaliteit, de regelgeving, het klimaat. Maar ook zagen we hoe de Fransen en de Engelsen omgaan met hun boeren. Er zijn bijzondere vriendschappen ontstaan en er is zoveel geleerd. Ik hoop dat de kijkers door de ogen van onze boeren meegenieten van deze schitterende roadtrip.”

Deelnemers Onze boerderij in Europa 2023

Yvon Jaspers en boerin Bertie gaan met verschillende stellen uit Boer zoekt vrouw uit pad. Dit zijn de deelnemers aan Onze boerderij in Europa 2023. Jouke en Karlijn, Maud en Evert, Bertie en Rosita, Gerben en Vivian, Janine en Sander en boer Marnix en Emmie. Maar we zien ook nog een ander Boer zoekt vrouw koppel, namelijk Herman en Fleur in Frankrijk. Zo ontdek je meteen welke Boer zoekt vrouw koppels nog steeds samen zijn.

Onze boerderij in Europa kijken

Onze boerderij in Europa vanaf zondag 16 april wekelijks om 21.25 uur te kijken bij KRO-NCRV op NPO 1. Gemist? Geen enkel probleem. Je kunt de afleveringen van Onze boerderij in Europa kijken via NPO Plus en NPO Start. Op NPO Plus kun je zelf alle afleveringen van Onze boerderij in Europa 2023 kijken. De oudere seizoenen zijn allemaal via NPO Start te zien. Dat betekent dat dit ook vanuit het buitenland kan. Zorg voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet en ga dan naar de NPO Start site om te starten met kijken naar Onze boerderij in Europa.

Deze Boer zoekt vrouw koppels zijn nog samen

Hieronder lees je dus meer over de Boer zoekt vrouw stellen (die nog steeds samen zijn) en meedoen aan Onze boerderij in Europa 2023.

Aflevering 1:

Gerben en Vivian

De Utrechtse geitenboer Gerben deed vorig jaar mee aan Boer zoekt vrouw (2022) en ontmoette via het programma zijn huidige vriendin Vivian. Gerben is niet alleen gelukkig in de liefde, maar ook in het leven. Hij is erg tevreden over hoe het nu gaat op zijn boerderij met ruim 600 melkgeiten. Met het oog op de toekomst wil hij wel de verdere mogelijkheden voor zijn bedrijf onderzoeken. Vivian ziet zichzelf ook actief op de boerderij en droomt stiekem van een ‘farm shop’ waar ze eigengemaakte kaasjes kan verkopen. Maar waar moeten ze beginnen?

Boer Herman en Fleur

Samen met Yvon en boerin Bertie gaan ze op avontuur naar Frankrijk. Hun reis brengt hen bij het welbekende Boer-zoekt-vrouw koppel Herman en Fleur. Zij runnen daar, samen met de ouders van Herman, een melkveehouderij. Het bedrijf van Herman staat voor grote uitdagingen, onder meer door de lage melkprijs en de steeds hogere kosten. Hoe gaat Herman om met de constante maatschappelijke veranderingen en scherpere regelgeving? Ondertussen neemt Fleur Vivian mee in haar werkzaamheden op de boerderij en de plannen die zij en Herman hebben op het Franse platteland. 

Frankrijk

Ook gaan Gerben en Vivian langs bij het Nederlandse stel Philip en Marja. Zij wonen sinds een paar jaar in Frankrijk en runnen daar een biologische melkveehouderij. Van de melk die ze produceren gaat een derde naar het maken van kaas. Inmiddels is de kaasmakerij van essentieel belang voor het voortbestaan van het bedrijf en worden hun kaasjes door heel Europa verkocht. Philip en Marja laten Yvon en de boeren zien welke weg zij hiervoor hebben afgelegd.

Aflevering 2:

Bertie en Rosita

In de tweede aflevering van Onze boerderij in Europa haalt Yvon samen met boerin Bertie een hele bijzondere gast op voor hun reis naar Frankrijk: Bertie’s vriendin Rosita. Bertie deed in 2014 mee aan Boer zoekt vrouw en leerde Rosita kennen. Het duurde echter nog drie jaar voor de vonk daadwerkelijk over sprong, maar inmiddels is het stel al jaren gelukkig. Waar voor Bertie boeren als iets vanzelfsprekends is, weet Rosita eigenlijk weinig van het boerenleven. De twee hebben daar een hele goede modus in gevonden, maar zijn benieuwd: hoe gaat dat eigenlijk in andere gezinnen waarin niet elk lid bekend is met het boerenleven?

Cheyenne en Richard

Als eerste bezoekt het koppel samen met Yvon het Nederlandse stel Cheyenne en Richard. Zij runnen een geitenboerderij met ruim 600 geiten. Cheyenne studeerde eigenlijk voor veearts, maar leerde Richard kennen, werd tot over haar oren verliefd en gooide haar leven om voor een boerenleven in Frankrijk. Inmiddels is het stel vier kinderen verder en werken ze samen keihard aan hun boerenbedrijf. Waar Richard verantwoordelijk is voor de stal, de schapen en het melken, is Cheyenne degene die zich bekommert om de lammetjes, naast het gezin en het huishouden. Hoe houden ze de balans in deze enorme drukte? Bertie en Rosita draaien samen met Yvon een dagje mee.

Familie van den Beld heeft wijngaard in Frankrijk

Daarna gaat het stel met Yvon langs bij familie van den Beld, een Nederlands echtpaar dat in 2002 een sprong in het diepe waagde: ze kochten een wijngaard in Frankrijk. Ze verbouwen er hun eigen wijn en runnen een succesvolle bed en breakfast aan huis. Inmiddels loopt het bedrijf al jaren goed, maar het gezin heeft daar een flinke weg voor moeten afleggen. Hoe gingen zij om met de uitdagingen?

Aflevering 3:

Jouke en Karlijn

De jonge melkboer Jouke uit Friesland wordt in het vorige seizoen van Boer zoekt vrouw stapelverliefd op Karlijn, een boerendochter uit Noord-Brabant. Ondanks dat ze verschillende levens leiden, willen ze graag een toekomst opbouwen met elkaar. Maar hoe die toekomst eruit moet komen te zien, dat weten ze nog niet helemaal. En is dat in Nederland of misschien wel ergens anders? Jouke heeft de laatste jaren geïnvesteerd in Jersey koeien, een ras dat efficiënter melk produceert en zorgt voor minder uitstoot, waardoor je er ook meer in aantallen mag houden op de boerderij. 

Jersey

Samen met Yvon en Bertie gaan Jouke en Karlijn naar, hoe kan het ook anders, het eiland Jersey. Daar ontmoeten ze de neven Phil en Matthew, die samen een melkveehouderij en een akkerbouwbedrijf runnen. De koeien die de befaamde Jersey melk produceren grazen en bereiden de grond voor zodat er een perfect oppervlak gecreëerd wordt om de Jersey aardappel te poten. Een paar maanden later worden de inmiddels beroemde aardappelen handmatig geoogst. Jouke en Karlijn maken op unieke wijze kennis met het eiland waar de koeien van Jouke vandaan komen. 

Ruben en Siep in Frankrijk

Daarna vertrekken ze naar het land waar Jouke erg van houdt: Frankrijk. Vanwege de gunstige grondkosten en de minder strenge regelgeving lijkt het Jouke een ideaal land om een boerderij te starten. Ze ontmoeten er de Nederlandse broers Ruben en Siep die een boerderij runnen met akkerbouw en melkvee. Zij nemen het stel mee in het runnen van een boerderij in Frankrijk als Nederlandse jonge boeren. Wat zijn nu echt de voordelen en nadelen van dit land?

Aflevering 4:

Maud en Evert

In de vierde aflevering gaat Yvon Jaspers op pad met inmiddels een van de bekendste Boer zoekt vrouw-stellen: Maud en Evert. Vorig seizoen veroverden ze niet alleen elkaars hart, maar ook dat van heel Nederland. Inmiddels is het stel alweer een tijd bij elkaar en woont Maud bij Evert op de boerderij. Dat vindt ze soms nog best uitdagend, zo zonder achtergrond in het boerenleven. Evert is al lang boer en heeft het nodige meegemaakt. Het stel is benieuwd naar de weg die andere boeren hebben afgelegd.

Boeren in Groot-Brittannië

Hun eerste stop in Groot-Brittannië is het kleine plaatsje Chulmleigh. Daar ontmoeten Yvon, Maud en Evert de Nederlandse melkveehouder Klaas en zijn Engelse vrouw Naomi. Klaas en Naomi zijn al zes keer verhuisd en na de nodige uitdagingen runnen ze nu een succesvolle melkveehouderij. Met positiviteit gaan ze de toekomst tegemoet en nemen Maud en Evert mee in hun verhaal. 

Regeneratieve landbouw

Maud en Evert eindigen hun reis bij Josh en Will, twee agrarische ondernemers die een familiebedrijf runnen met diverse takken. Ze hebben vee, doen aan akkerbouw, hebben een eigen boerderijwinkel met eigen slagerij en ook nog een eigen eetcafé. Ze werken volgens de principes van de regeneratieve landbouw, zoals zo min mogelijk chemische middelen gebruiken, de bodemverstoring minimaliseren en de biodiversiteit maximaliseren. Het stel weet Maud en Evert enorm te inspireren. Hoe zien ze hun gezamenlijke toekomst op de boerderij?

Aflevering 5:

Janine en Sander

In deze aflevering gaat Yvon Jaspers op pad met Janine en Sander. Zij vinden elkaar vorig jaar via Boer zoekt vrouw. Janine heeft een schapenboerderij in Limburg en Sander is er steeds vaker om te helpen. Uiteindelijk willen ze het bedrijf samen gaan runnen, maar zover zijn ze nog niet. Hoe doen andere stellen dit en vinden zij balans in elkaars wensen? Samen gaan ze met Yvon en Bertie op avontuur naar Groot-Brittannië. Hun eerste stop: een schapenboer.

Schapenboer in Groot-Brittannië

Ze gaan langs bij de Engelse Tim en Tanya, die een boerderij met ruim 700 schapen runnen. Ze produceren niet alleen maar melk en kaas, maar van het restproduct van de schapenmelk maken ze zelfs wodka. En als dat nog niet voldoende is, runnen ze ook nog een sportschool. Tim en Tanya zijn echt een team, de taken zijn goed verdeeld: Tanya doet de marketing en Tim de boerderij en geeft les op de sportschool. Hoe managen zij alles tegelijkertijd?

Fruittelers Stein en Ellie

Ook gaan Janine en Sander langs bij de Nederlandse fruittelers Stein en Ellie, zij hebben onder meer appels, pruimen en diverse soorten rood fruit. Zij ontmoeten hen eerst op een populaire boerenmarkt in Londen, daarna gaan ze langs bij hun boerderij. In Groot-Brittannië is er meer ruimte voor de biologische landbouw en precies dat is de reden voor Stein en Ellie om naar het land te verhuizen.  Stein en Ellie verkopen hun oogst op maar liefst twintig verschillende markten in en rondom Londen. Wat is het voordeel van deze direct verkoop? En hoe werk je samen met andere boeren in de omgeving?

Aflevering 6:

Marnix en Emmie

In de laatste aflevering van Onze boerderij in Europa volgen we boer Marnix en Emmie in Groot-Brittannië. In 2018 doet Marnix mee aan Boer zoekt vrouw. Via het programma weet hij zijn grote liefde niet te vinden, maar vlak daarna ontmoet hij Emmie. Zij zijn inmiddels alweer een paar jaar gelukkig en wonen samen op de boerderij van Marnix. Ze hebben een kleine 40 vleeskoeien, en daarnaast nog paarden, schapen en varkens. Emmie helpt mee op de boerderij en werkt bij een huisartsenpost. Ook runt ze een winkeltje met het vlees van de boerderij en zijn ze bezig met het opzetten van een webshop. Ze krijgen in deze aflevering een kijkje achter de schermen bij andere, buitenlandse vleesboeren. Samen met Yvon en Bertie gaan ze naar twee hele verschillende boeren, twee uitersten. 

Varkensfokkerij

Eerst gaan ze langs bij de Engelse Angela, zij runt samen met haar vader Peter een varkensfokkerij. Ze hebben ruim 10.000 varkens waarvan er wekelijks 400 naar de slacht gaan. Het vlees wordt verkocht aan supermarkten door het hele land, een klein percentage verkopen ze zelf. De boerderij is zo goed als zelfvoorzienend. Zo oogsten ze zelf het voer van hun varkens en maken onder meer gebruik van zonnepanelen. Hun doel is om betaalbaar vlees te produceren voor zoveel mogelijk mensen en veel werkgelegenheid te creëren voor mensen in de gemeenschap. 

Eeuwenoude boerderij

Een hele andere manier van boeren leren Marnix en Emmie kennen bij Maydencroft Manor, een eeuwenoude boerderij waar ze het zeldzame koeienras Longhorns fokken voor vlees. Inmiddels hebben ze er 200. Door gebruik te maken van dit ras, kunnen ze duurzaam produceren.  De boerderij zet zich in voor de conservering van de natuur, het welzijn van de koeien staat hoog in het vaandel en het ras heeft een lage impact op het klimaat. Emmie en Marnix draaien samen met Yvon een dagje mee.

Onze boerderij in Europa 2023 op tv

Het boerenleven in Nederland staat onder spanning. Hoe is dat in de rest van Europa en hoe gaan de verschillende boerenbedrijven hiermee om? Met Yvon Jaspers gaan de Boer zoekt vrouw-stellen op avontuur bij boerderijen in het buitenland. Overal waar ze komen, doen ze inspiratie op bij boerenbedrijven die ons al een stap voor zijn. Samen met de stellen blikt Yvon terug op deze reis en hun ervaringen. Wat is ze opgevallen tijdens het verblijf bij de buitenlandse boeren? Wat hebben ze geleerd? En heeft hun uitstapje naar het buitenland de dagelijkse business op de Nederlandse boerderij beïnvloed? Ook de huidige problematiek rondom het boerenleven komt ter sprake en hoe zij daar op hun eigen boerderij mee omgaan.  

Wij schreven eerder:

Foto: KRO – NCRV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 april 2023 /