Documentaire Het Schooladvies over ‘probleemkind’ Stefano

Stefano kreeg de stempel ‘probleemkind’. Hij zou het beste af zijn binnen het praktijkonderwijs. Dat lijkt een tijdlang een self fulfilling prophecy, maar wanneer Stefano een niveautest doet blijkt dat hij veel meer in zijn mars heeft. De documentaire Het schooladvies van Jeansen Djaoen laat zien hoe moeilijk het is om je leven op de rit te krijgen wanneer je als kind al op 10-0 achter begint. Het schooladvies is vanavond (woensdag 12 april) om 22.55 uur te kijken bij de EO op NPO3.

Documentaire Het Schooladvies

In de EOdoc Het Schooladvies is het verhaal van de 18-jarige Stefano te zien. Hij had een roerige jeugd onder de hoede van jeugdzorg, werd bestempeld als probleemkind en woonde op 28 verschillende plekken. Stefano besluit een nieuwe opleiding te starten en staat daarmee op een keerpunt in zijn leven. Maar hoe doe je dat als je nog met één been in je oude leven staat? Stefano heeft geen vaste woonplek en slaapt in een klein zijkamertje in de studio van zijn moeder en stiefvader, of bij vrienden op de bank.

Kansenongelijkheid

Kansenongelijkheid in het onderwijs heeft de afgelopen jaren flink wat aandacht gekregen. Het schoolsucces van kinderen en jongeren wordt behalve door de input van de school beïnvloedt door verschillende factoren, zoals de sociaaleconomische positie van ouders, de sociale steun waar leerlingen een beroep op kunnen doen en taalvaardigheid van ouders. Daarnaast spelen ook vooroordelen en discriminatie een rol in de kansen die kinderen in het onderwijs krijgen.

Starten met achterstand

Daardoor geven de schoolprestaties en de emotionele ontwikkeling van een kind op de basisschool niet altijd de juiste indruk voor het bepalen van de beste vervolgopleiding. Maar dit advies is wel het startschot van de toekomst. Het Schooladvies laat zien hoe moeilijk het is om je leven op de rit te krijgen wanneer je als kind al op 10-0 achter begint.

Jeansen Djaoen

Regisseur Jeansen Djaoen heeft als voormalig bendelid en ex-gedetineerde ook moeten vechten voor zijn plek in de maatschappij. Daarna volgde een lange strijd tegen torenhoge schulden. Hij was onderwerp van twee documentaires: Lost Boys, Bloods Forever en Lost Boys, 5 jaar later (EO). Inmiddels heeft Jeansen Djaoen zijn leven op de rit. Hij is eindredacteur bij FunX en is daarnaast eigenaar van een mediabedrijf.

3Lab

In het kader van talentontwikkeling heeft Jeansen in samenwerking met EOdocs Het schooladvies kunnen ontwikkelen binnen het traject van 3Lab. Dat heeft een indrukwekkende documentaire opgeleverd, gemaakt door een divers team dat een gedeelde drive heeft gevonden in de moeilijkheden die het heeft gekend. Sommige van hen hebben, net als hoofdpersonage Stefano, een verleden met Jeugdzorg, terwijl anderen ook moesten dealen met een verkeerd schooladvies.

Het Schooladvies kijken

Het Schooladvies wordt 12 april om 22.55 uur uitgezonden door de EO op NPO3. Je kunt deze documentaire over Jason ook terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Heb je een VPN Verbinding, zet ‘m dan op Nederland en kijk deze documentaire via NPO Start ook in het buitenland.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 april 2023 /