Niet Klein Te Krijgen Paul de Leeuw: deelnemers met kinderkanker
Niet Klein Te krijgen van Paul de Leeuw is het nieuwe tv-programma van BNNVARA waarin vijf zieke tieners worden gevolgd. De Niet Klein Te Krijgen deelnemers hebben kinderkanker. Paul de Leeuw loopt mee met de tieners en hun gezinnen in het dagelijkse leven. De tv-maker laat zien wat ernstig ziek zijn met het kind en het gezin doet. Niet klein te krijgen van Paul de Leeuw is sinds dinsdag 11 april wekelijks rond 21.00 uur te kijken op NPO1. Ontdek hier alvast meer over de Niet Klein Te Krijgen deelnemers (en hoe het nu gaat). En wist je dat er ook een Niet Klein Te Krijgen podcast is?
Niet Klein Te Krijgen
Wat als je tiener bent en te horen krijgt dat je een levensbedreigende ziekte hebt? Kan je nog wel de dingen blijven doen die je leuk vindt? En wat voor impact heeft de ziekte op je vrienden en familie? In Niet Klein Te Krijgen volgt Paul de Leeuw een jaar lang Luuk, Emelie, Tibbe, Myrthe en Quinten. Vijf tieners met kinderkanker. Paul de Leeuw loopt mee met de kinderen en hun gezinnen in het dagelijks leven en laat zien wat ernstig ziek zijn met het kind en het gezin doet. Want de ziekte treft niet alleen hen, maar ook hun directe omgeving. Ondanks de zwaarte van de verhalen, laten de families zien dat er altijd hoop is. Want de veerkracht van deze dappere tieners is groot: zij willen zoveel mogelijk het gewone leven oppakken, blijven genieten en vooral puber zijn.
Niet Klein Te Krijgen terugkijken
Niet Klein Te Krijgen is zes weken lang te zien vanaf dinsdag 11 april rond 21.00 uur bij BNNVARA op NPO 1. Het programma kun je terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Wil je vanuit het buitenland NIet Klein Te Krijgen terugkijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet en ga dan naar de NPO Start site.
Podcast Niet Klein Te Krijgen
Op dinsdag 16 mei is de Podcast: Niet Klein Te Krijgen – in het Prinses Máxima Centrum. De podcast vertelt het verhaal achter de schermen van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. In dit onderzoeksziekenhuis worden alle kinderen met kanker in Nederland behandeld en vindt al het onderzoek plaats. Wie zijn de mensen die samen het team vormen in het gehele behandelingsproces? Hoe ziet hun werk eruit? Wat zijn hun drijfveren en voor welke keuzes komen zij te staan? Wekelijks verschijnt er een nieuwe aflevering in je favoriete podcast-app en NPO-podcast pagina. Er zijn zes afleveringen. Helemaal onderaan dit artikel lees je er meer over.
Meer over het indrukwekkende Niet klein te krijgen van BNNVARA:
Niet Klein Te Krijgen: Paul de Leeuw
Paul de Leeuw over Niet Klein Te Krijgen: “Dit zijn jonge veerkrachtige mensen die door dit programma willen laten zien dat leven met kanker niet zielig is. Daar heb ik zoveel bewondering en respect voor.” In zes afleveringen zien we de kinderen thuis, op school, bij hun sportclub, bij vrienden of op verjaardagsfeestjes. Maar ook bij de behandelingen in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Naast de bijzondere, openhartige gesprekken die Paul met de kinderen en de gezinnen voert, krijgen we ook een unieke inkijk in hun leven door de persoonlijke vlogs die de kinderen zelf hebben opgenomen.
Niet Klein Te Krijgen deelnemers
De deelnemers aan Niet Klein Te Krijgen zijn Luuk, Emelie, Tibbe, Myrthe en Quinten. Hieronder lees je meer over de Niet Klein Te Krijgen deelnemers. Gedurende de uitzendingen verschijnen er blogs van de tieners of hun gezinnen op bnnvara.nl/nietkleintekrijgen. Je kunt de eerste van Quinten (en die van Paul de Leeuw over Niet Klein Te Krijgen) nu lezen op de website van BNNVARA.
Luuk
Luuk (14): “Het is echt heel erg raar om als 14-jarige te moeten nadenken over ‘wat nou als?’ en de dood en zo.” Luuk heeft een Hodgkinlymfoom, een vorm van lymfeklierkanker. Hij heeft een tof leven, zit op rugby, doet het goed op school en heeft een hechte band met zijn ouders en jongere zusje, tot hij ineens van gewone tiener een tiener wordt met een levensbedreigende ziekte. Paul bezoekt hem onder andere op zijn middelbare school, waar Luuk hard aan het werk is om gewoon over te gaan naar zijn volgende jaar op het Gymnasium. Hij wil namelijk niets liever dan zo snel mogelijk zijn gewone leven weer terug hebben.
Emilie
Emelie (10): “Toen ze me vertelden dat de kanker niet meer wegging, heb ik heel hard gescholden en dat was best wel lekker.” Emelie heeft een hersentumor. Een grote schok voor de hele familie, maar vooral ook voor haar tweelingzusje Isa. Toch houdt de vrolijke tweeling moed: ze steunen elkaar door dik en dun in moeilijke tijden. Zo maken ze met hun vriendinnen een groot feest van hun 11e verjaardag, heeft Emelie de grote droom om beroemd te worden en blijven ze het heerlijk vinden om paarden en boerderijdieren op te zoeken, ook als Emelie achteruitgaat.
KankerKampioen
Emelie ken je ook van het liedje KankerKampioen dat ze schreef. Het meisje is helaas overleden. Haar tweelingzusje heeft ervoor gezorgd dat er postuum nog een wens van haar uitkwam. het liedje KankerKampioen werd uitgezonden op Radio 538.
Tibbe
Tibbe (15): “Ik zeg wel: niet mijn hele been gaat eraf. Een gedeelte. En ik kijk ook vooruit, ik kan straks ook alles weer doen, maar dan met een prothese.” Tibbe krijgt te horen dat hij botkanker in zijn onderbeen heeft. De moderne danser moest de lastige keuze maken om dit deel van zijn been te laten amputeren. Een pittige en lange operatie waar Tibbe tegenop ziet. Hij besluit daarom een afscheidstour met zijn been te doen – nu hij nog compleet is. En deze trapt hij af in zijn favoriete pretpark, de Efteling. Musicals, fantasy, horror: Tibbe vindt het een heerlijke wereld om in te kunnen ontsnappen. Hij wil niets liever dan later zelf op het podium te staan, want één ding is zeker: Tibbe moet en zal straks weer lopend en dansend door het leven gaan.
Myrthe
Myrthe (13): “Het kost mij evenveel energie om de positieve dingen te zien dan boos te zijn op dat ik ziek ben, dus wat heeft dat laatste dan voor zin? Als ik naar depositieve dingen kijk, krijg ik daar tenminste nog energie voor terug.” Ondanks dat de leukemie anderhalf jaar na haar eerste stamceltransplantatie terug is gekomen, blijft Myrthe vertrouwen in een goede afloop. Nadat ze na de eerste reeks behandelingen leek te zijn genezen en haar leven weer op de rit kreeg, weer naar school ging, leuke dingen deed met haar vriendinnen en weer was gestart met volleybal, bleek de leukemie alsnog terug. Een grote klap voor Myrthe zelf, haar ouders en haar twee oudere halfbroers waar ze zo close mee is.
Myrthe overleden
Helaas is Myrthe tijdens de opnames van Niet Klein Te Krijgen overleden. In aflevering 6 zien we dat Paul de Leeuw de ouders en broers van Myrthe op zoekt na haar dood.
Quinten
Quinten (10): “Je hebt leukemie, een vorm van kinderkanker, zeiden de artsen. En toen dacht ik eigenlijk meteen: ‘Oké dan… we gaan ervoor!'” Quinten heeft vanaf dag één van zijn traject besloten er helemaal voor te gaan. Hockey kwam op een laag pitje en zijn uiterlijk veranderde, iets waar hij veel moeite mee had. Maar met zijn tomeloze energie en humor slaat hij zichzelf door veel lastige momenten heen. Paul is erbij als Quinten zich weer goed genoeg voelt om met zijn vrienden te gaan karten. Ook gaan ze koffiedrinken in zijn favoriete koffiezaak met zijn grote zussen. Want hoe is hun leven veranderd na dediagnose van Quinten?
Ontdek meer over de afleveringen van Niet Klein Te Krijgen van BNNVARA; terugkijken kan via NPO Start en NPO Plus.
Aflevering 2
Emelie (11) en haar tweelingzus Isa vieren hun 11e verjaardag. Daar proberen ze een onvergetelijke dag van te maken. Toch valt niet te ontkennen dat Emelie steeds minder kan. Paul ontmoet Myrthe (13) die herstellende is van een tweede stamceltransplantatie. Deze transplantatie is de laatste kans om van haar agressieve vorm van leukemie te kunnen genezen. En Tibbe (15) start in de Efteling met de afscheidstour van zijn onderbeen nu hij nog ‘compleet’ is. Hij moet binnenkort een amputatie ondergaan, nadat er een paar maanden geleden botkanker bij hem is ontdekt.
Aflevering 3
Quinten (11) voelde zich de afgelopen maanden erg slecht. Toch gaat hij op stap met zijn beste vrienden, ze gaan karten. En ook al is zijn conditie niet optimaal, zijn winnaarsmentaliteit is hij niet verloren. Paul bezoekt Myrthe (13) die verdrietig nieuws heeft gekregen. Na haar tweede stamceltransplantatie is de leukemie weer terug en helaas is deze niet meer te genezen. Tibbe (15) staat aan de vooravond van zijn beenamputatie. Hij bereidt zich voor op de operatie die tien uur zal duren. Luuk (14) heeft zijn laatste chemokuur gehad. Er wordt onderzocht of de chemo zijn werk heeft gedaan en de kanker écht weg is.
Aflevering 4
Luuks (14) behandelingen zitten erop. Nu mag hij weer zijn lievelingseten, sushi, eten. Drie maanden nadat Myrthe (13) het nieuws heeft gekregen dat ze niet meer zal genezen, leeft ze nog steeds en haalt ze wat moois uit elke dag. De voorbereidingen voor haar uitvaart gaan wel door. Emelie (11) ervaart steeds meer klachten van haar hersentumor. Haar zicht verdwijnt. Ondanks dat weet Emelie toch te genieten van kleine momenten. Quintens (11) haar begint weer te groeien en hij wil graag zijn conditie weer opbouwen om zo snel mogelijk weer op het hockeyveld te staan. Paul de Leeuw gaat met hem mee tijdens zijn bezoek aan de fysiotherapeut.
Aflevering 5
Een spannende dag voor Tibbe (15). De amputatie van zijn onderbeen is gepland. Hij kan niet wachten om te starten met revalideren, zodat hij zo snel mogelijk weer kan lopen met een prothese. Emelie (11) heeft nog één grote droom: haar zelfgeschreven liedje opnemen in een echte studio. Luuk (15) viert zijn verjaardag. Na maanden van intensieve behandelingen vieren ze niet alleen zijn nieuwe levensjaar, maar ook het feit dat de kanker weg is. Quinten (11) begint aan minder intensieve behandelingen. Hierdoor heeft hij meer energie om er met zijn zussen op uit te trekken. Met Paul praten ze over hun band, die de afgelopen tijd closer is geworden.
Aflevering 6
Nu de behandelingen voor Luuk (15) erop zitten, gaat hij weer regelmatiger naar school. Paul brengt een bezoek aan Luuk op zijn middelbare school. Myrthe (13) is een paar weken geleden overleden. Paul zoekt haar ouders en broers op en samen halen ze herinneringen op en maken ze Myrthe haar lievelingseten. Tibbe (15) probeert het leven weer op te pakken na zijn amputatie en wordt steeds behendiger met zijn onderbeenprothese. Paul gaat mee met Quinten (11) als hij weer voor het eerst sinds een jaar naar de kapper gaat. De familie van Emelie (11) gaat met elkaar graffiti kunstwerken maken ter ere van hun dochter en zusje.
Over Mijn Lijk seizoen 10
Niet Klein Te Krijgen is een coproductie van BNNVARA en Skyhigh TV, die ook Over Mijn Lijk maken. Over Mijn Lijk seizoen 10 komt er ook aan. Inmiddels hebben Zoë en Eva zich al voorgesteld.
Podcast Niet Klein Te Krijgen – in het Prinses Máxima Centrum
De podcast Niet Klein Te Krijgen – in het Prinses Máxima Centrum is gemaakt door BNNVARA-programmamaker Stefan van der Hulst. Hij en zijn gezin kregen acht jaar geleden de schrik van hun leven toen bij hun destijds tienjarige zoon Bo een hersentumor werd geconstateerd en een lang traject van bestraling en chemotherapie van start ging. Nu acht jaar later gaat het gelukkig goed met Bo. Voor deze podcast wilde Stefan van der Hulst de zorgmedewerkers weer ontmoeten en erachter komen hoe zij samenwerken om kinderen de beste zorg te geven. Ook spreekt hij wetenschappers over onderzoek naar nieuwe behandelingen.
Stefan van der Hulst
Stefan van der Hulst: “Van de ene op de andere dag zit je in een achtbaan die alle kanten opvliegt en niet stopt. Je krijgt vanaf de eerste dag te maken met verschillende mensen die je nog nooit hebt gezien of van hebt gehoord, maar het leven van je kind ligt vanaf dat moment in de handen van die mensen. Het is ongelooflijk welk mechanisme aan zorg dan op gang komt, om het hele gezin door die jarenlange behandeling heen te helpen.”
Podcast: kinderen & kanker
In de podcast spreekt Stefan met alle medewerkers waar het kind en de ouders mee te maken krijgen: van kinderoncologen tot chirurgen en van verpleegkundigen tot psychologen. Thema’s die in de podcast behandeld worden zijn: de diagnose, het behandelplan, langdurige behandeling, het onderzoek, psychische ondersteuning en de nazorg.
Foto: BNNVARA/Skyhigh TV
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
23 mei 2023 /
Tips