De Nationale Museumweek met (Lucas De) Man en Kunst op tv

Lucas De Man heeft weer een nieuw seizoen gemaakt van Man en Kunst (2023). Vanaf vanavond – maandag 3 april – kun je de hele week bijzondere verhalen ontdekken achter vijf kunstwerken uit de vaste collectie van Nederlandse musea.

Man en Kunst

Het werk van kunstenaars Giuseppe Penone, Suze Robertson, Ai WeiWei, Nola Hatterman en het echtpaar Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen komt dit seizoen aan bod. Dat het programma Man en Kunst van Vlaming Lucas De Man* deze week wordt uitgezonden, is geen toeval: het is namelijk De Nationale Museumweek.

Man en Kunst kijken

Man en Kunst is vanaf 3 april bij AVROTROS om 22.10 uur te kijken. Dinsdag om 22.30 uur. Je ziet de afleveringen op NPO 2, NPO Plus of NPO Start. Dit is inmiddels het achtste seizoen van Man en Kunst. Alle andere seizoenen kun je ook terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Vanuit het buitenland kun je dit ook doen. Zorg dan voor een VPN Verbinding en zet die op Nederland, voordat je naar de NPO Start site gaat.

Lees hier meer over de eerdere seizoenen en kunstenaars uit Man en Kunst:

Meer over de afleveringen van Man en Kunst 2023 (in volgorde van verschijning).

Giuseppe Penone

De Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone* werd wereldberoemd met zijn bronzen bomen. De band tussen de mens en de natuur is de belangrijkste drijfveer voor deze ‘dichter’ onder de beeldhouwers. Speciaal voor de beeldentuin van Buitenplaats Kasteel Wijlre maakte hij zo’n bronzen boom. Lucas De Man bezoekt de tuin met dit bijzondere beeld.

Suze Robertson

Ze werd ‘de vrouwelijke Van Gogh’ genoemd: de Haagse schilder en tekenaar Suze Robertson*. De Man legt uit hoe zij als eerste vrouw toegang kreeg tot lessen naaktmodel schilderen en hoe virtuoos ze dit in de praktijk bracht, met haar typerende dikke penseelstreken. Bijvoorbeeld op het enorme schilderij van een vrouwelijk naakt uit 1903 in het Dordrechts Museum.

Ai WeiWei

De Chinese kunstenaar en activist Ai WeiWei* protesteert met zijn werk niet zelden tegen de Chinese overheid. Hij belandde er voor in de gevangenis. Met zijn kunst – van handgeschilderde zonnebloemzaadjes tot foto’s van zijn opgestoken middelvinger voor regeringsgebouwen – zegt hij op te komen voor minderheden. Lucas De Man bekijkt in Museum De Pont in Tilburg onder meer een ode van Ai WeiWei aan zijn grote voorbeeld; schilder en beeldhouwer Marcel Duchamp. 

Nola Hatterman

De Amsterdamse schilder Nola Hatterman* speelde op jonge leeftijd als actrice in films en toneelstukken, maar koos op haar 26ste definitief voor de kunst. Ze portretteerde het liefst Afro-Surinamers en emigreerde uiteindelijk naar Suriname, waar ze les gaf aan lokale kunstenaars. Haar topstuk, een portret van Louis Richard Drenthe / Op het terras uit 1930 hangt in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De Man vertelt er alles over.

Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen

Niks was te gek voor het kunstenaarsechtpaar Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen*; beelden van reusachtige wasknijpers tot een omgekeerd ijsje op het dak van een warenhuis. Wereldwijd zijn er meer dan veertig immense sculpturen van hen te zien. Oldenburg maakte de ontwerpschetsen, Van Bruggen bedacht de kleuren en regelde de plaatsing. Lucas De Man laat de kijker nader kennismaken met hun enorme blauwe troffel bij het Kröller-Müller Museum in Otterlo. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

3 april 2023 /