Documentaire De Jurk en het Scheepswrak kijken

Je kunt vanaf vanavond – maandag 3 april 2023 – drie weken lang om 22.20 uur op NPO2 kijken naar de documentaire De Jurk en het Scheepswrak. Maar het is meer dan een documentaire; er is namelijk ook een podcast en een interactieve duik. Ontdek alles over de botsende belangen na deze archeologische wereldvondst.

De Jurk en het Scheepswrak 

De Jurk en het Scheepswrak vertelt het verhaal van een unieke archeologische vondst die – sinds hij illegaal is opgedoken- wereldwijd voor veel opwinding zorgt. Texelse sportduikers halen in 2014 honderden kostbare voorwerpen uit een scheepswrak in de Waddenzee. Leren boekbanden, gouden gebruiksvoorwerpen en als klapstuk een unieke 17e eeuwse gouden jurk in wonderbaarlijk goede staat. Ze plaatsen de wetenschap voor grote raadsels en de betrokkenen voor moeilijke keuzes. Wie heeft recht op de vondsten: de sportduikers, een lokaal museum of het Rijk? En wat gaat er met de rest van de schatten in het Palmhoutwrak gebeuren, nu die dreigen weg te spoelen?

De Jurk en het Scheepswrak kijken

De Jurk en het Scheepswrak is een veelzijdig project op drie verschillende platforms. De driedelige documentaireserie wordt uitgezonden op 3, 10 en 17 april om 22:20 uur op NPO2. Natuurlijk zijn de afleveringen ook terug te kijken via NPO Plus en NPO Start. Dat kan ook vanuit het buitenland als je een VPN Verbinding hebt, die je op Nederland zet. In een vijfdelige podcastserie staat de vraag centraal van wie de jurk uit het wrak geweest kan zijn en via een online duikervaring kun je zelf het wrak bezoeken. Zowel de podcast als de interactieve duik zijn vanaf 3 april te beluisteren en te beleven. 

Hier lees je meer over hoe je programma’s uit Nederland in België kunt kijken.

Documentaire De Jurk en het Scheepswrak

In de driedelige documentaire De Jurk en het Scheepswrak vormen de jurk en andere schatten uit het Palmhoutwrak aanleiding voor een botsing tussen de Texelse duikers en de rijksinstanties van het vasteland. Waar de duikers hun illegale schatten het liefst op het eiland houden, reageren wetenschappers geschokt op de manier waarop zij ermee zijn omgegaan. Bovendien wil provincie Noord-Holland ook wel iets terug voor de miljoenen euro’s die ze investeren in onderzoek naar de voorwerpen.

Het wrak is een vloek geworden

De directeur van het Texelse museum Kaap Skil, waar de vondsten van duikers en jutters van oudsher tentoon worden gesteld, schippert tussen beide partijen en heeft intussen zelf ook enorme ambities. Ze heeft de duikers beloofd dat de jurk terugkomt naar het eiland, maar kan het kwetsbare textiel daar eigenlijk wel verantwoord tentoongesteld worden?  De schat is voor alle betrokkenen ‘waar je het allemaal voor doet’ en tegelijk verzucht een lid van de duikclub: “Het wrak is een vloek geworden”.

Arnold van Bruggen

Regisseur Arnold van Bruggen vertelt over de documentaire De Jurk en het Scheepswrak het volgende: “Het maken van deze documentaireserie is vanaf de eerste draaidag in 2016 een achtbaan geweest. Alles begon met enorme verwondering over die schitterende jurk en de andere vondsten. Dat er kleding zo gaaf uit die modderige Waddenzee kan komen! Maar zoals het een schat betaamt, laat ook de jurk een spoor van conflict en ellende na. Voor sommige mensen is die zelfs een vloek geworden. Ik neem de kijker graag mee in deze turbulente ontwikkelingen. De serie is nu klaar, maar een groot deel van het wrak ligt nog gewoon in de zeebodem. Ik hoop op niets anders dan dat dat snel wordt geborgen. Er liggen nog fantastische schatten in de Waddenzee!”

Podcast

De vijfdelige audio documentaire is als een detective met een wetenschappelijk tintje en gaat verder in op het mysterie rondom het Palmhoutwrak. Van wie was de inmiddels beroemde en beruchte jurk, voordat hij op de bodem van de zee belandde, en hoe wordt geschiedenis eigenlijk geschreven? Met die vragen als uitgangspunt gaan historicus en Texelaar Arnold van Bruggen* en podcastmaker Tjitske Mussche op onderzoek uit. Ze duiken de archieven in, ondervragen duikers, kijken mee met het onderzoek en luisteren naar topwetenschappers, die allen een theorie hebben over van wie de jurk geweest zou kunnen zijn. 

Interactieve duik

In de digitale speurtocht duik je naar en door het wrak, zoals de Texelse duikers het in 2014 aantroffen. Een online avontuur naar Nederlands best verborgen rijksmonument. Door te scrollen op de interactieve site waan je je een duiker, op zoek naar bijzondere vondsten uit vervlogen tijden. Ook reis je terug in de tijd, om het schip in zijn oorspronkelijke glorie te aanschouwen. 

Makers

De documentaire De Jurk en het Scheepswrak is geregisseerd door Texelaar Arnold van Bruggen en geproduceerd door Prospektor in coproductie met de NTR, met steun van het NPO-fonds, Waddenfonds, Provincie Noord Holland, Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Hendrik Mullerfonds en Samenwerkende Maritieme Fondsen.

Foto: NTR

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

3 april 2023 /