Vrouwen die Varen deelnemers – PowNed over schippersvrouwen
Vrouwen die Varen is het nieuwe tv-programma van PowNed over schippersvrouwen. De makers van Meiden die Rijden hebben deze keer vijftien vrouwen gevolgd die hun droom hebben waargemaakt en in de vaart zijn gaan werken. Ontdek in dit artikel alles over de Vrouwen die Varen deelnemers. Je ziet ze sinds 23 maart 2023 elke donderdag om 20.25 uur op NPO3 en NPO Plus.
Vrouwen die varen
Powned gaat voor Vrouwen die varen het water op met de stoerste schippersvrouwen van Nederland. In Vrouwen die Varen telt vijftien deelnemers; vijftien vrouwen die hun droom hebben waargemaakt en in de vaart zijn gaan werken. De vrouwen worden gefilmd tijdens hun werk op het water én in hun privéleven. Ze varen op verschillende schepen en hebben uiteenlopende titels. Maar ze hebben één ding gemeen: de liefde voor het vak.
Vrouwen in mannenwereld
Vrouwen die varen is een productie van de makers van onder andere Vrouwen die Rijden. Net als in de truckerswereld en de bouw is ook deze sector qua vrouwen flink onderbemand. Maar dat de vaart niet alleen een wereld is voor mannelijke schippers bewijzen de deelnemers aan Vrouwen die varen!
Vrouwen die varen kijken
Je kunt Vrouwen die varen bij Powned kijken vanaf donderdag 23 maart om 20:25 uur op NPO 3. De reeks telt zes afleveringen, die meteen via NPO Plus te kijken zijn. Daarnaast kun je iedere week de aflevering terugkijken via NPO Start. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, en ga dan naar de website. Zo kun jij ook de avonturen volgen van de Vrouwen die varen deelnemers.
We hebben daarnaast nog een kijktip: Wim Lybaert: Een jaar op zee – programma over vissers.
Vrouwen die Varen deelnemers
Wie de Vrouwen die Varen deelnemers zijn? Nou, we varen mee met rondvaartschipper Ingrid Bense, een echte Amsterdamse die met haar salonboot vrijwel altijd op de grachten is te vinden. Ze zit vol anekdotes en sterke verhalen over de passagiers die zij aan boord heeft. Of neem Maaike Spee, die als loods in de haven van Rotterdam gigantische schepen helpt inparkeren. Ze is er niet bang voor om kapiteins te vertellen waar ze met het schip naartoe moeten en neemt bij voorkeur zelf het roer in handen.
Schippersvrouwen
Frederica Huizinga is een hardwerkende, stoere vrouw uit Friesland. Ze heeft 22 jaar in het maritiem onderwijs gewerkt maar toen haar kinderen eindelijk volwassen waren, kon ze weer terug naar haar grote liefde: het varen. Iris van Nierop komt uit Zeeland en vaart momenteel als derde stuurman op de MS Romantika, de ferry van Groningen naar Noorwegen. Hierbij assisteert ze met het laden en lossen en is ze ‘s avonds in de stuurhut aan het navigeren.
Ontdek hieronder alles over de deelnemers aan Vrouwen die varen seizoen 1 van PowNed.
Maaike Spee – Loods in de haven van Rotterdam
Maaike Spee is loods in de haven van Rotterdam, wat betekent dat ze de gigantische binnenkomende zeeschepen helpt inparkeren. Ze is er niet bang voor om kapiteins van grote schepen te vertellen waar ze met het schip naartoe moeten en bij voorkeur neemt ze zelf het roer in handen. Maaike Spee heeft jarenlange ervaring met het varen van grote schepen over de wereldzeeën en is niet snel onder de indruk.
Geartsje Loman – Schipper watertaxi
Geartsje Loman is een pittig type die naar eigen zeggen flink wat haar op de tanden heeft. In haar leven en vooral ook in haar carrière heeft ze aardig wat obstakels moeten overwinnen. Ze houdt van de snelheid en voelt zich in het Rotterdamse havengebied als een vis in het water. Naast het varen geniet ze van metal-feesten én van haken. Daarnaast onderhoudt Geartsje Loman een zeer actief TikTok-account.
Linda Ipema – Kapitein partyboat
Linda Ipema komt uit een echte schippersfamilie en is zelf ook opgegroeid op het schippersinternaat. Ze heeft na haar opleiding een tijd met een vrachtschip op de Rijn gevaren maar werkt inmiddels al 12 jaar in het luxere vaarsegment. Linda Ipema is momenteel kapitein op de Grace Kelly, een luxe partyjacht in de haven van Rotterdam. Ze ontvangt de mensen in haar hagelwitte uniform en krijgt nog steeds verbaasde reacties als mensen beseffen dat zij daadwerkelijk de kapitein is.
Ingrid Bense – Schipper salonboot
Ingrid Bense is een echte Amsterdamse die vrijwel altijd op de grachten te vinden is. Ze zit vol anekdotes en sterke verhalen over de passagiers die ze aan boord heeft. Van vrijgezellengroepen tot huwelijksaanzoeken, ze heeft het allemaal gezien. En onlangs is Ingrid Bense begonnen als docent rondvaartschipper voor de nieuwe generatie schippers. In haar vrije tijd kan ze het varen niet los laten en werkt ze op het pontje in Ouderkerk. Daarnaast heeft ze een praktijk aan huis waar ze sportmassages en schoonheidsbehandelingen geeft. En rijdt ze sinds kort ook motor.
Wilma Didden – Binnenvaartschipper
Wilma Didden is dankzij de liefde op het water terechtgekomen. Jaren geleden werd ze verliefd op een binnenvaartschipper en is ze aan boord gestapt. Ze kan inmiddels alles op het schip en leert zelfs nog door voor schipper. Het gezin van Wilma Didden ademt de binnenvaart. Haar twee jongste kinderen zitten op het schippersinternaat en de oudste vaart zelf ook. Ze ziet haar kinderen daarom niet veel maar als ze bij elkaar zijn maken ze het extra gezellig. Wilma houdt van lekkere muziek en met een zonnetje het dek boenen, want het schip moet er natuurlijk wel netjes bij liggen.
Frederica Huizinga – Schipper veerboot
Frederica Huizinga is een hardwerkende, stoere vrouw uit Friesland. Ze heeft 22 jaar in het maritiem onderwijs gewerkt maar toen haar kinderen eindelijk volwassen waren, kon ze weer terug naar haar grote liefde: het varen. Frederica Huizinga vaart nu met veel plezier de veerboot van Harlingen naar Terschelling. Naast het besturen van het schip is ze ook verantwoordelijk voor het autodek waarbij ze zorgt dat iedereen netjes in de vakken parkeert. Hiernaast vaart ze ook nog rondvaarten in Amsterdam, want deze workaholic doet niets liever dan varen.
Iris van Nierop – Derde stuurman cruiseschip
Iris van Nierop komt uit Zeeland en vaart momenteel als derde stuurman op de MS Romantika, de ferry van Groningen naar Noorwegen. Hierbij assisteert ze met het laden en lossen en is ze ‘s avonds in de stuurhut aan het navigeren. Haar vrije tijd moet ze ook op het schip besteden en daar is natuurlijk meer dan genoeg te doen. Zo gaat ze graag met collega’s naar een van de café’s om van de live-muziek te genieten. De vriend van Iris vaart ook en begrijpt haar liefde voor de zee. Dat is fijn, want met hun drukke schema’s zien ze elkaar weinig. Uiteindelijk hoopt Iris ooit zelf kapitein te worden van een groot schip.
Nynke Elzinga – Schipper bruine vloot
Nynke is een vrolijke Friese schone met een passie voor ouderwets varen. Door een ex-vriendje met een boot is ze verliefd geworden op het water. Zelfs zoveel dat ze ondanks haar studie als mondhygiënist toch vooral op het water te vinden is. Ze vaart als schipper op de Bruine Vloot en kent elk schip op de vloot door en door. Bovendien doet ze graag mee aan zeilraces en heeft ze ook zelf twee boten waarmee ze in haar vrije tijd mee vaart samen met haar vriend.
Leonie van Dommelen – Binnenvaartschipper
Leonie is een vlotte vrouw die dol is op varen. Ze vaart al jarenlang en wil nooit meer iets anders gaan doen. Haar vader werkte vroeger bij de waterpolitie en dan mocht Leonie wel eens mee. Ook heeft hij haar leren waterskiën. Zo raakte ze als kind al bezeten van het water. Leonie heeft verschillende functies gehad op het water en is nu binnenvaartschipper. Ze heeft twee lieve kinderen die ze drie dagen per week bij haar man achterlaat om als kapitein op een binnenvaartschip aan de slag te gaan.
Barbara Rodenburg – Visser Waddenzee
Barbara Rodenburg is een unieke vrouw die het leven anders invult dan de meeste mensen. Ze vist met respect voor de natuur en op duurzame manier op de Waddenzee. Ze verkoopt deze vis door heel Nederland. De oesters die ze vangt, brengen haar zelfs naar speciale beurzen in Italië. Echter bereidt Barbara Rodenburg de vis het liefst zelf voor de gasten in haar restaurant in Lauwersoog.
Judith Oosting – Stuurman pannenkoekenboot
Een heerlijke pannenkoek terwijl je geniet van een rondvaart en je kinderen zich vermaken in de ballenbak. Dat kan allemaal op de pannenkoekenboot van Judith Oosting. Ze vaart in Nijmegen, maar als het varen haar daar lastig wordt gemaakt, kan ze een uitstapje maken naar Rotterdam. Judith heeft de regie strak in handen en is pas tevreden als haar gasten dat ook zijn. Van het varen tot de gasten verwelkomen, Judith Oosting doet het allemaal. Het enige wat ze niet doet is pannenkoeken eten, want daar heeft ze in haar carrière al genoeg van op.
Emma Seesing – Stuurman kraanschip
Emma Seesing is een jonge vrouw die zelfs geboren is op een schip. Een carrière in de schipperswereld kon dan ook niet uitblijven. Ze vaart op een kraanschip in de havens van Rotterdam en bevoorraadt de zeeschepen. Met de kraanbesturing in haar handen tilt ze de pallets op de zeeschepen, terwijl de mannelijke bemanning haar met open mond aangaapt. Emma zelf is er niet zo van onder de indruk en focust zich liever op de prestaties van haar favoriete club Feyenoord.
Sabrine Mommersteeg – First officer riviercruise
De eigenzinnige Sabrine Mommersteeg is schipper bij een groot cruisebedrijf. Ze vaart de rijke Amerikaanse gasten langs de mooiste plekjes van Nederland en over de Rijn naar Duitsland. Ze vaart voornamelijk ‘s nachts en gaat op haar vrije dagen graag de stad in met collega’s. Thuis is Sabrine Mommersteeg ook druk, want naast haar vrouw, twee kinderen en puppy is Sabrine veel tijd kwijt aan haar grote passie: het verzorgen van haar koi-karpers.
Gerrie de Waal – Rijkswaterstaat Westerschelde
Gerrie de Waal is mobiele verkeersleider bij Rijkswaterstaat en bewaakt de veiligheid op de Westerschelde. Ze kent elk zeehondje en houdt alle bunkerende schepen in de gaten. Deze jonge moeder sport daarnaast graag door middel van een militaire bootcamp, waarbij Gerrie de Waal met twintig kilo op haar rug door de sloot banjert. Alles om mentaal en fysiek fit te blijven voor haar uitdagende baan.
Sierou Starkenburg – Binnenvaartschipper
Sierou Starkenburg vaart samen met haar man Marco op een spits door Nederland, België en Frankrijk. Ze komen uit de zeilwereld en hebben een tijdje geprobeerd gelukkig te worden aan wal, maar het water bleef roepen. Sierou Starkenburg en haar man Marco kochten samen een schip en vervoeren nu onder andere hop naar de bierbrouwers in Frankrijk. Onderweg komen ze door kleine sluizen en tunnels en moeten ze manoeuvreren door de grachten van Parijs.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
23 maart 2023 /
Tips