Frank Deboosere met pensioen: Dank weerman Frank

Frank Deboosere gaat vandaag – 20 maart 2023 – met pensioen. Vandaag deelt hij – na 36 jaar trouwe dienst bij de VRT – voor het laatst de weerberichten met de kijker. Daarom wordt er direct na Het Weer om 19.45 uur bij Eén en VRT MAX een speciaal gelegenheidsprogramma uitgezonden Dank weerman Frank.

Frank Deboosere met pensioen

Hij is er altijd geweest en het leek alsof hij altijd zou blijven. En toch, op 20 maart presenteert Frank Deboosere* zijn laatste weerbericht op Eén. De weerman gaat met pensioen. De man die 36 jaar lang élke dag wel ergens op radio of tv het weer heeft voorspeld. De man van het ‘ochtendgrijs’ en ‘morgen zijn we er weer met meer weer’. De man die gefascineerd is door de sterren. En al die kennis nog altijd even enthousiast met ons deelt als op 12 maart 1987, de dag van zijn eerste weerbericht op de toenmalige BRT. 

Frank Deboosere wordt na zijn pensioen opgevolgd door Jacotte Brokken.

Dank weerman Frank

Het spreekt voor zich dat VRT haar weerman Frank Deboosere niet zomaar onopgemerkt wil laten vertrekken. Daarom is er op 20 maart net na het 19 u-Journaal en Het Weer bijzonder programma voor en over de VRT-weerman. Wat het precies wordt, dat blijft nog even geheim. Maar de kijker krijgt in elk geval het verhaal van Frank Deboosere te horen. Met onvergetelijke archiefbeelden, in zijn eigen woorden en die van mensen die hem goed kennen. Dit programma is ook via VRT MAX te kijken. Vanuit Nederland (of een ander land) kun je VRT MAX gebruiken met een VPN Verbinding, die je op België zet.

Afscheid Frank Deboosere

Het afscheid van Frank zal ook op de andere VRT-netten niet ongemerkt voorbij gaan. Onder meer  VRT NWS brengt aandacht via alle platformen van Het journaal tot Karrewiet en nws.nws.nws. Ook Radio2 laat zijn geliefde weerman niet zomaar gaan. Daar was hij 18 maart niet alleen de weerman, maar ook de weekgast in Weekwatchers en ook Goeiemorgen Morgen! en Ann&Daan zwaaien Frank op 20 maart feestelijk uit.

Gasten Dank weerman Frank

In Dank weerman Frank zien we natuurlijk zijn collega’s, zoals Sabine Hagedoren (“Wie gaat nu dat ochtendgrijs in de gaten houden?”) en Bram Verbruggen (“Frank ademt het weer. Hij is daar echt élke dag mee bezig. Ik vraag me af of hij ooit slaapt.”). Maar ook vroegere weermensen, zoals Peggy De Meyer en Georges Küster. En zelfs VTM-weerman David Dehenauw. Maar ook radiomakers, zoals Dirk Somers en Luc Verschueren, jeugdvrienden, of medewerkers van Kom op tegen Kanker en de sterrenwacht. Het wordt een programma over Frank zoals we hem kennen én zoals we hem zeker nog niet kennen.

Frank Deboosere

Frank Deboosere vertelt: “Ik denk dat ik een honderdduizend weerberichten heb gedaan. Ik weet dat het veel is, ik kon het zelf ook niet geloven. Maar het is in die orde van grootte. De wolken zijn mijn vrienden, de zon is mijn vriend, de blauwe hemel, de sterren, dat zijn allemaal mijn vrienden. Anders hou je het ook niet zoveel jaren vol.” (…) “Het weer stopt nooit. Zelfs God kon zeggen: ‘De zevende dag rust ik’. Maar dat geldt niet voor weermannen en -vrouwen. Op zondag is er evengoed weer en een weerbericht.”

Meer over de carrière van Frank Deboosere:

1987: na Pien kwam Frank

Frank Deboosere (° 1 augustus 1958) ging in maart 1987 aan de slag bij de toenmalige BRT als opvolger van die andere legendarische weerman Armand Pien. Samen met zijn echtgenote Hilde Simons, Georges Küster en Bob De Richter werd hij door zijn voorganger klaargestoomd om het weer te presenteren. Frank maakte zijn debuut als weerman op 12 maart 1987. Pien ging in 1990 na 37 jaar definitief met pensioen en vanaf dan was het aan de jonge garde om het mooie weer te maken. In 1993 kwam Sabine Hagedoren erbij en vanaf 1997 vormde zij samen met Frank de vaste weerploeg van de VRT. In 2019 kregen zij versterking van Bram Verbruggen als derde presentator. 

Een lenterig weerbericht

Frank Deboosere studeerde natuurkunde en volgde later ook nog regentaat Nederlands-Engels-geschiedenis. Een ideale combinatie want zowel wetenschap als taal zijn essentieel voor een goed weerbericht. Een weerbericht moet namelijk niet alleen juist zijn, maar ook begrijpelijk voor iedereen. ​ Daar heeft Frank altijd een erezaak van gemaakt. Hij werd er in 1997 zelfs voor bekroond met de Wablieft-prijs voor klare taal. Maar Frank zijn taal is niet alleen klaar, maar ook rijk, want hij bedacht hoogstpersoonlijk fraaie weerwoorden als ochtendgrijs, winterprik en lenterig. 

Jongen en wetenschap

Ook naast zijn werk als weerman is Frank vaak in de weer met wetenschap en dan vooral met zijn grote liefde sterrenkunde. Hij presenteerde ooit wetenschappelijke programma’s als De kip of het ei, Alle vijf en een documentaire over Mercator. Maar hij is ook al jarenlang actief vrijwilliger bij de Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen, ‘ambassadeur van de sterrenkunde’, ‘erelid van de Vereniging voor Sterrenkunde’ en peter van de Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen.

Podcast Planeet Frank

Zijn passie voor weer en wetenschap deelt Frank ook via andere media. Hij schreef diverse boeken over het weer en de sterrenkunde, en heeft een website die hij helemaal zelf vult en onderhoudt. Hij heeft dan ook een zwak voor computers en multimedia. Frank is actief op allerlei sociale media (Twitter, Facebook, Instagram, Mastodon) en maakt podcasts over weer en klimaat. Zijn podcast Planeet Frank werd vorig jaar trouwens bekroond met een Belgian Podcast Award. 

Het groene mannetje

Frank is ook erg begaan met milieu en klimaat. Als weerman weet hij maar al te goed dat de aarde opwarmt en dat we daar iets moeten aan doen. Hij heeft daar in zijn weerberichten altijd veel aandacht voor gevraagd, onder meer door te wijzen op de gevaren van fijn stof, ozonsmog, UV-straling en CO-vergiftiging. Frank is zelf een fervente fietser en promotor van de fiets. In Man bijt hond gaf hij in 1997 al tips om energie te besparen in zijn rubriek Het Groene Milieumannetje. 

Warm hart

Behalve een hart voor de natuur heeft Frank ook een groot hart voor zijn medemens. In 2003 werd hij voorzitter van Kom Op Tegen Kanker en vandaag is hij nog altijd actief als campagneleider. Een andere passie van Frank is muziek. Van zijn ouders erfde hij de liefde voor de klassieke muziek. Hij volgde pianolessen, speelt zowel klassieke muziek als jazz en evergreens. Hij maakte ook deel uit van het elektronica-muziekgezelschap Art for Ears, waarmee hij verschillende CD’s uitbracht. We zagen Frank Deboosere ook al eens als gast bij de Merci voor de muziek kerst-editie.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 maart 2023 /